Investigació de Maldita

Barcelona, la ciutat més afectada per una estafa internacional a Facebook que es fa passar pel transport públic per robar dades bancàries

Una investigació de Maldita destapa una xarxa internacional orquestrada des de Rússia i el Vietnam amb més de mil pàgines fraudulentes en 746 ciutats que busquen robar dades de les targetes de crèdit de potencials usuaris

Barcelona 28/11/23 Barcelona. Llegan a las máquinas de autoventa del metro las primeras t-movilitat, tmovilitat de cartón. Pasajeros y usuarios comprando o usando la T-mobilitat.

Barcelona 28/11/23 Barcelona. Llegan a las máquinas de autoventa del metro las primeras t-movilitat, tmovilitat de cartón. Pasajeros y usuarios comprando o usando la T-mobilitat. / MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Barcelona és la ciutat més afectada del món per una estafa internacional que suplanta la identitat del transport públic a Facebook per enganyar i estafar potencials usuaris. Així ho destapa una investigació de Maldita.es, que ha identificat un total de 21 pàgines fraudulentes en què s’ofereixen targetes de viatge a preus molt baixos per dirigir les víctimes a webs de ‘phishing’ en les quals roben les dades de les seves targetes de crèdit.

La ciutat és, de lluny, l’urbs més perjudicada per aquesta estafa global. La capital catalana triplica la segona ciutat de la llista, l’anglesa Nottingham, amb set. Fins a 14 d’aquestes 21 pàgines falses es fan passar principalment pel metro, mentre que cinc més es fan anomenar «Transport Públic de Barcelona» i suplanten la identitat de serveis de mobilitat urbana com el bus i altres com Renfe i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Almenys una sembla clarament enfocada als turistes que visiten la ciutat, segons ha detallat Maldita.es a EL PERIÓDICO.

En total, la investigació ha identificat 1.075 pàgines fraudulentes que van replicar aquesta estafa entre juliol del 2024 i juliol del 2025 i que afecta 746 ciutats i regions de tot el món. Els països més afectats són França (amb 234 pàgines), Espanya (144), el Regne Unit (142), Itàlia (999) i el Canadà (68), la majoria importants destinacions turístiques. Per ciutats són Barcelona (21), Nottingham (7), Besançon (6) i València, Estrasburg, Sant Sebastià, Saint-Étienne, Reims, Pécs i Ljubljana (5).

Xarxa internacional

Maldita.es adverteix que l’estafa s’ha impulsat a través d’una xarxa internacional coordinada. La meitat dels administradors de les pàgines estarien ubicats al Vietnam, mentre que la majoria de dominis fraudulents estan gestionats per un proveïdor de Rússia.

En el cas de Barcelona, tres de les pàgines-estafa detectades són operades des dels Estats Units i la resta, des del Vietnam, Rússia, Tailàndia i el Canadà, segons les dades proporcionades a la investigació pel gegant tecnològic Meta.

Anuncis per amplificar l’estafa

Tot i que moltes d’aquestes pàgines tenen pocs seguidors, la publicitat de Meta juga un rol crucial per amplificar l’estafa. El portal especialitzat a detectar i desmentir notícies falses ha identificat més de 9.000 anuncis pagats a Facebook i Instagram que han permès una difusió massiva. En el cas de Barcelona s’han detectat un total de 111 anuncis.

Notícies relacionades

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ja va advertir a principis d’any de la proliferació d’aquest tipus d’anuncis que utilitzen falses promeses de regals com a ham per caçar els usuaris més confiats. «Compte amb les pàgines i perfils falsos que cometen frau. Alguns estafadors creen llocs web que semblen reals per robar informació», van assenyalar en un missatge publicat a les xarxes socials. «Els atacs cibernètics no paren de créixer, ¡no en siguis víctima!».

Carlos Hernández-Echevarría, adjunt a la direcció de Maldita.es, ha explicat a EL PERIÓDICO que, malgrat haver avisat d’aquesta estafa en diverses ocasions, Meta no ha eliminat la majoria de pàgines i anuncis fraudulents que busquen estafar la ciutadania. Fins al 37% de les pàgines amb anuncis denunciats per violar les normes de la plataforma continuaven operatives. La companyia tecnològica nord-americana cobra per la publicació d’aquesta publicitat, columna vertebral del seu multimilionari negoci.