consens trencat
Diverses comunitats rebutgen el pla d'Educació
Els consellers d'aquestes comunitats consideren que acabar el curs amb un aprovat general generarà greuges
El País Basc tampoc seguirà la proposta del ministeri perquè n'està desenvolupant una de pròpia

GRA014. MADRID, 24/10/2013.- Un aula del Colegio público Palacio Valdés de Madrid, vacia a primera hora de la mañana. Los sindicatos más representativos de la enseñanza pública y privada concertada han convocado por separado una huelga general educativa y numerosas manifestaciones para hoy en toda España contra los recortes y la reforma educativa, con el apoyo de los padres de Ceapa y varias organizaciones de estudiantes de la Plataforma Estatal por la Escuela Pública. EFE/Paco Campos /
Poc ha durat el consens del qual la ministra d’Educació, Isabel Celaá, va presumir aquest dimecres després de la conferència sectorial celebrada entre el Govern i les comunitats autònomes. En aquesta s’havia de determinar com havia d’acabar el curs escolar: es va comunicar que finalment la gran majoria dels estudiants espanyols tenen garantit el pas al següent curs, tret de casos d’alumnes amb notes realment desastroses i sense intenció d’esmenar-les, i que l’avaluació d’aquest curs 2019-2020 serà contínua i la titulació «ha de ser la pràctica habitual» per als alumnes que finalitzin 4t d’ESO o 2n de Batxillerat i FP.
Però tot just hores després de la compareixença de la ministra per explicar l’acord, les comunitats de Madrid, Andalusia, Múrcia i el País Basc han avançat que no el firmaran. Múrcia, Andalusia i Madrid han reclamat una legislació concreta i precisa amb els criteris d’avaluació, promoció, repetició i titulació dels alumnes per donar suport al pla sobre la fi de curs del Ministeri d’Educació, que consideren que generen «greuges» i «desigualtats», una opinió que subscriu gran part de la comunitat educativa i els sindicats.
Condicions de promoció o titulació
La Junta d’Andalusia ha manifestat que «mentre no s’estableixin en l’acord de manera expressa» les condicions de promoció o titulació dels alumnes, no pot recolzar el Govern. I recorda que hi ha una normativa fixada, que en l’ESO estableix l’opció de promocionar amb dues assignatures suspeses i amb tres excepcionalment, mentre que per a titular en batxillerat cal aprovar.
En el mateix sentit, s’han pronunciat els responsables educatius de Madrid, que han rebutjat que es deixi «a mans» de les comunitats els criteris per a l’obtenció d’un títol, quan «han de ser uniformes». Segons la Conselleria d’Educació de Madrid, el Ministeri «va voler rentar-se les mans» en una competència nacional i no va voler fixar «zero, una o tres» assignatures suspeses, malgrat que els títols expedits tenen validesa a tot el territori nacional i ha assegurat que a Madrid «serà zero».
Múrcia parla d’«injustícia»
Per la seva part, Múrcia creu que seria una «injustícia» que cada comunitat prengués diferents decisions en aquest àmbit que poguessin generar desigualtats entre els alumnes. No obstant, si el ministeri no dicta aquestes instruccions, ha assegurat que la conselleria no deixarà desemparats els docents i, de fet, està ja perfilant instruccions que entregarà als centres educatius per dur a terme les avaluacions i promocions.
Una decisió que també ha pres el Govern Basc, que definirà com seran les avaluacions dels alumnes i quins criteris se seguiran.
El País Basc ultima un pla propi
La consellera d’Educació del País Basc, Cristina Uriarte, ha anunciat que el departament que dirigeix està ultimant un pla propi per al final del curs escolar que ben aviat es remetrà a la comunitat educativa. «Fa temps ja que estem treballant i definint quins serien els continguts essencials dels currículums d’aquí a final de curs. Estem també treballant en les avaluacions i quins serien els criteris i eines per realitzar aquesta avaluació», ha explicat.
Uriarte ha reiterat el treball que, partint de les competències establertes, està realitzant el Govern basc en matèria educativa. «El ministeri ens ha traslladat un document amb criteris i orientacions a les comunitats autònomes i és positiu, però a Euskadi tenim les nostres competències, ens devem a la nostra comunitat educativa i aquest és el nostre marc de treball», ha precisat.
Educació admet les discrepàncies
Fonts d’Educació han confirmat que són conscients que diverses comunitats han expressat discrepàncies sobre l’aplicació del text, així com el País Basc «per una qüestió de competències», mentre que la resta de comunitats s’han adherit a aquest acord que, segons la normativa de la Conferència Sectorial, té caràcter vinculant.
Educació recorda que les comunitats que no s’han adherit ara poden fer-ho més endavant si així ho consideren i insisteix que la llei educativa LOMCE, que és la que està en vigor, és una norma que regeix en tot l’Estat.
Els docents també han demandat una norma comuna d’«obligat compliment» a través del seu sindicat ANPE. El seu president, Nicolás Fernández, ha lamentat, en entrevista amb EFE, que no s’hagi consensuat una normativa clara, que no deixi «a l’atzar» dels governs regionals decisions que poden afectar el principi d’igualtat d’oportunitats de l’alumnat.
«Falta de lideratge»
Per la seva part CSIF, que ha lamentat «la falta de lideratge d’Educació», ha insistit que la forma de promoció i titulació estan regulades per llei orgànica i el decret d’alarma no modifica aquesta realitat normativa.
La Confederació de Pares d’Alumnes (COFAPA) ha expressat que la unitat de la comunitat educativa és fonamental i ha exigit que els alumnes més vulnerables puguin disposar dels mitjans necessaris per superar el curs.
Si bé Save the Children, que havia reclamat l’obertura de centres escolars a l’estiu per atendre els més vulnerables, considera que les mesures acordades tenen uns objectius adequats, la pràctica pot no ser-ho per la seva falta de concreció normativa i de recursos.
Donar resposta a les necessitats
Segons el parer del Sindicat d’Estudiants, el Ministeri d’Educació «torna a fallar» perquè les seves mesures no donen «una resposta positiva a les necessitats» de l’alumnat i es nega a acceptar la realitat que el curs ja ha acabat, al proclamar que es tancarà al juny.
Notícies relacionadesEscoles Catòliques lamenta que la decisió de la Sectorial afegeixi més confusió a un moment de «tanta incertesa social» i diu que «no és responsable» aprofundir en les desigualtats territorials ni generar la sospita de diferències de tracte entre centres.
Per la seva part, els centres privats, representats en ACADE, han reivindicat l’«autonomia diferenciada» que els reconeix la llei i han demanat «flexibilitat per ampliar el curs al mes de juliol.
- Successos Mor un jove en caure des de la segona planta del centre comercial Maremagnum de Barcelona
- A Bèrgam Un home mor succionat pel motor d’un avió que s’havia d’enlairar cap a Astúries des d’un aeroport de Milà
- Animals marítims ¿Què és el peix escorpí present a les platges d’Espanya i què s’ha de fer si et pica?
- "Si et conviden a un sopar, no portis vi"
- Un bacteri podria causar 12 milions de càncers gàstrics