MÉS CONTAGIATS PERQUÈ HI HA MÉS TESTS

Espanya dobla la seva capacitat per fer tests un mes després que ho demanés l'OMS

El Govern obvia la nova comptabilització de la Generalitat, que inclou els morts a les residències sense un test previ de diagnòstic

S'ha passat de 20.000 a 47.000 tests PCR cada dia, cosa que ha incrementat el nombre diari de contagiats fins a més de 5.000 en els dos últims dies

undefined53119527 athens  greece   11 04 2020   a member of the national emerg200414184009

undefined53119527 athens greece 11 04 2020 a member of the national emerg200414184009 / YANNIS KOLESIDIS

4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Espanya ha doblat la seva capacitat diagnòstica, si bé ho fa fet un mes després que calgués decretar l’estat d’alarma per confinar la gent a casa seva i contenir així l’avenç del coronavirus. L’OMS va demanar a Espanya i altres països fer «tests, tests i tests» avui fa just un mes, en línia amb les reclamacions dels experts. De fet, els països o regions que millor han controlat l’epidèmia han sigut aquells que han fet més proves a la població, cosa que permet aïllar tots els casos i els seus contactes.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha informat aquest dijous que s’ha passat de fer 20.000 tests diaris PCRa fer-ne entre 40.000 i 47.000, el que ha contribuït a un total de de 930.230 des del començament de l’epidèmia. L’augment del nombre de PCR, la prova més fiable perquè detecta material genètic del virus, ha sigut possible gràcies al fet que l’Institut de Salut Carlos III ha validat vuit nous centres d’investigació i universitats, de manera que ja són 13 els instituts amb autorització per fer aquestes proves, cosa que s’afegeix als esforços duts a terme per les comunitats autònomes.

A això cal afegir els tests ràpids, que detecten anticossos, dels quals ja se n’han repartit dos milions a les autonomies i s’estan utilitzant per fer mostratges en residències de gent gran i hospitals. Alhora, aquestes anàlisis augmenten la capacitat de fer PCR, ja que a les persones que donen positiu en el primer no els fan els tests genètics.

Repunt en el nombre de contagiats

De fet, l’augment en la capacitat diagnòstica ha provocat que en els dos últims dies es registri un repunt del nombre de contagis, però no vol dir que n’hi hagi més, sinó que es detecta una borsa oculta. Així, el balanç diari del Ministeri de Sanitat recull aquest dijous 5.183 nous positius, 91 més que dimecres, quan la xifra va pujar dels entre 3.000 i 4.000 casos diaris dels últims a més de 5.000. La xifra total d’infectats se situa en 182.816 i és previsible que creixi més de pressa en els pròxims dies, a mesura que s’augmenti el nombre de PCR fins a les 50.000 diàries. A més, es repartiran uns altres tres milions de proves d’anticossos a les autonomies.

El recompte de Sanitat informa, per primera vegada, de quants nous positius s’han diagnosticat per test ràpid: són 1.312 dels 5.183. I d’aquests, segons el portaveu sanitari del comitè de gestió de la crisi,Fernando Simón, un «percentatge important» no han tingut símptomes, tot i que els tests ràpids serològics sí que han detectat anticossos i, per tant, tenen certa immunitat contra el Covid-19.

Segons Simón, és «una molt bona notícia» que s’hagi augmentat la capacitat diagnòstica perquè és un dels requisits necessaris per començar la fase de desescalada de les mesures de confinament. L’altre és que els hospitals, que en els últims dies estan patint una pressió menor, tinguin la capacitat de respondre si es hi ha nous rebrots. A més, el Govern espera tenir dades, tot i que siguin preliminars, de l’estudi de seroprevalença que testarà la immunitat de la població en general. Si bé havia de començar aquesta setmana i encara està en una fase pilot. 

L’informe obvia la nova comptabilització de Catalunya

D’altra banda, el recompte de Sanitat obvia la nova comptabilització sobre morts de la Generalitat,Generalitat que dimecres a la nit va informar, amb les xifres proporcionades per les funeràries, que el nombre de morts a Catalunya és el doble del notificat fins ara, al passar de 3.700 a 7.097. Aquesta nova xifra comptabilitza els morts en residènciesi cases particulars a qui no havien fet cap test per determinar exactament si patien coronavirus o no, però sí que existien evidències mèdiques. Si bé l’informe del Govern continua sent fidel al criteri de comptabilitzar exclusivament la gent amb un test previ positiu. A Catalunya, aquest dijous reporta 3.855 defuncions i a tot Espanya, 19.130 morts. Són 551 més en un dia, cosa que significa que la xifra diària ha tornat a créixer tot i que el percentatge d’increment es manté en el 3%. 

Sobre la diferència de criteri amb el Govern, el ministre ha al·legat que Espanya «compleix amb una definició de cas molt estricta» i conforme als criteris de l’OMS i la UE. «Un altre tipus de consideracions no estan en la línia amb les definicions internacionals i no les farem», ha assenyalat.

La discussió amb la Generalitat

Notícies relacionades

Al seu torn, Fernando Simón ha explicat que el Govern espanyol ha de«discutir»amb la Generalitat «què signifiquen» les dades de les funeràries, perquè l’Executiu no té la seguretat que tinguin un «diagnòstic de coronavirus previ». «És important valorar la causa i si realment tenien coronavirus o no», ha insistit abans de remarcar que conèixer la «xifra real» de morts pel Covid-19 és «difícil», tot i que es tinguin «bones estadístiques», ja que amb un test previ se sap que els morts tenien coronavirus, però no que aquesta fos finalment la causa de la mort.

En qualsevol cas, davant les crítiques per no comptabilitzar tots els morts, l’Executiu ha demanat a totes les autonomies que l’informin dels morts a les residències, amb l’objectiud’analitzar i publicar la informació de forma conjunta, tot i que segurament diferenciada sobre el còmput de morts amb un test previ. Les comunitats haurien d’haver informat el Govern abans del 8 d’abril però Sanitat encara no ha fet públiques les dades perquè al·lega que no ha rebut la informació de totes les administracions.