Investigació per frenar la pandèmia

Les aigües residuals ajuden a acorralar el coronavirus

El CSIC i la Universitat de València desenvolupen un sistema d'anàlisi molecular que pot alertar de la circulació del SARS-CoV-2

Les anàlisis demostren que els tractaments de desinfecció a les depuradores són eficaços en l'eliminació de la presència del virus

zentauroepp52731578 lavado manos200311110922

zentauroepp52731578 lavado manos200311110922

2
Es llegeix en minuts
EP

Investigadors del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de València han desenvolupat un sistema d’anàlisi molecular que pot alertar de la circulació del coronavirus SARS-CoV-2 (causant de la malaltia Covid-19) en una comunitat a partir de l’estudi de les seves aigües residuals.

El sistema d’anàlisi, que podria ser útil com a mètode de vigilància epidemiològica, s’ha provat a sis depuradores de la regió de Múrcia i a tres depuradores de l’àrea metropolitana de València. Les anàlisis han demostrat que els tractaments de desinfecció a les depuradores són eficaços en l’eliminació de la presència del virus.

El nou sistema d’anàlisi ha sigut desenvolupat per investigadors de dos centres del CSIC i un centre mixt de la Universitat de València i el CSIC. A València, les anàlisis les han realitzat investigadors de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA-CSIC), liderats per Gloria Sánchez i Walter Randazzo, i de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre mixt del CSIC i la Universitat de València, liderats per Pilar Domingo-Calap i Rafael Sanjuán

Les anàlisis a la regió de Múrcia les ha efectuat l’equip de Sánchez i Randazzo, de l’IATA, al costat de l’equip liderat per Ana Allende i Pilar Truchado, del Centre d’Edafologia i Biologia Aplicada del Segura (CEBAS-CSIC).

A la regió de Múrcia, l’estudi es va posar en marxa per l’Entitat de Sanejament i Depuració d’Aigües Residuals a la Regió de Múrcia (ESAMUR) en col·laboració amb els grups d’investigació de l’IATA-CSIC i el CEBAS-CSIC.

«Els grups d’investigació estan prenent mostres des del 12 de març i durant aquest temps s’han analitzat més de 60 mostres en diferents punts de les sis estacions depuradores de la regió, incloent efluent, sortida del tractament secundari i efluent», explica la investigadora Ana Allende, del CEBAS-CSIC.

L’objectiu en un primer lloc va ser el determinar si hi havia presència del coronavirus SARS-CoV-2 a les aigües residuals i l’eficàcia dels tractaments de desinfecció implantats en les plantes depuradores», afegeix.

A València, aquests estudis s’han dut a terme en col·laboració amb les depuradores d’aigües residuals (EDAR) de Pinedo 1 i 2 i de Quart-Benàger, dependents de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana.

Els investigadors estan analitzant més depuradores del País Valencià, així com mostres recollides en diferents dates abans dels primers pacients positius de Covid-19 a Espanya. «L’objectiu és establir aquest tipus d’anàlisi com a mètode de vigilància epidemiològica.

Detectar canvis en la presència del material genètic del virus a les aigües residuals urbanes al llarg del temps i en diferents punts de la Comunitat ens donarà informació de la prevalença del virus en la població i la seva progressió», assenyala Pilar Domingo-Calap, investigadora de l’I2SysBio.

Notícies relacionades

Per efectuar l’estudi, els investigadors han aplicat mètodes posats a punt anteriorment pel grup de l’IATA-CSIC per a la detecció de virus de transmissió alimentària. «Els resultats obtinguts mitjançant tècniques moleculars fins ara, utilitzant mostres de la setmana passada, detecten concentracions d’aproximadament 100.000 còpies de material genètic del virus per litre d’aigua residual», detalla la investigadora Gloria Sánchez, de l’IATA-CSIC. Aquests nivells són comparables als obtinguts als Estats Units.

Altres estudis recents realitzats als Països Baixos i la Xina han detectat també la presència del SARS-CoV-2 en aigües residuals. L’estudi ha comprovat que el tractament de desinfecció aconsegueix eliminar la presència del virus.

Temes:

Coronavirus