AERONÀUTICA I CORONAVIRUS

La guia dels astronautes recomana saltar en situacions de confinament

Un estudi de l'Agència Espacial Europea conclou que fer salts és clau per mantenir la forma en reclusions de poc espai

zentauroepp50415525 file   in this image released friday  oct  4  2019  by nasa 191016212031

zentauroepp50415525 file in this image released friday oct 4 2019 by nasa 191016212031

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Un estudi recent finançat per l’Agència Espacial Europea (ESA) conclou que fer salts podria ser clau perquè els astronautes mantinguin la forma en situacions de poc espai, com per exemple, les futures missions a la Lluna i Mart. Aquest fàcil i senzill exercici podria aplicar-se a les llars, donada la situació de confinament general de la població per evitar la propagació del nou coronavirus.

L’exercici físic porta fins a una quarta part del dia de treball d’un astronauta a l’Estació Espacial Internacional (ISS). Cada astronauta té una rutina a mida, però tradicional, d’entrenament cardiovascular i de força, amb l’objectiu d’ajudar-los a mantenir la funció muscular, òssia i cardíaca durant molts mesos de vida en microgravetat.

Tot i que aquest enfocament és efectiu, encara existeix una variació en la resposta de cada astronauta, segons indica el líder de l’equip de projectes mèdics i tecnologia al Centre Europeu d’Astronautes de l’ESA, Jonathan Scott.

Per això, juntament amb els seus col·legues de l’ESA, Tobias Weber i David Green, es va interessar en com altres tècniques d’entrenament, com l’entrenament  d’intervals d’alta intensitat HIIT i la pliometría, podrien aplicar-se en l’espai.

Entrenaments més eficaços

Així, 52 autors de 31 institucions van recopilar coneixement de la fisiologia de l’exercici i van examinar com això podria aplicar-se perquè els entrenaments espacials fossin encara més eficaços i eficients.

El document va destacar l’efectivitat del salt per contrarestar els efectes del repòs prolongat a la Terra, una cosa que Scott descriu com «una de les activitats més antigues del món». «Quan es tracta de saltar, no hi ha res nou o intel·ligent, però les dades d’un recent estudi de repòs en llit mostren que aquest tipus d’exercici pot ser notablement efectiu malgrat no prendre gaire temps i ser relativament simple», explica Scott.

Els programes d’exercici tradicionals combinen exercici aeròbic com ara ciclisme i cursa amb entrenament de força. Però Scott diu que els sistemes musculoesquelètics i cardiopulmonars de l’ésser humà no coneixen la diferència entre les dues formes, ja que només responen a l’estrès mecànic i metabòlic.

«El salt sembla proporcionar el nivell adequat d’estímul  per a molts sistemes diferents –assegura–. Si el reduïm al que és essencial per a futures missions, aquest exercici apunta a les àrees requerides per mantenir-se físicament saludable mentre aborda els desafiaments als quals ens enfrontem, com la falta de temps, la falta d’espai i menys accés a l’equip».

Pèrdua de gana

Els astronautes també tendeixen a perdre pes a l’espai. Molts perden la gana i mengen menys, però mantenen una rutina d’exercici intensiva. Reduir la quantitat d’energia gastada a través de l’exercici podria ajudar a combatre aquesta pèrdua de pes i reduir la quantitat de menjar que els astronautes han de portar, un aspecte important per a futures missions on cada quilogram de càrrega compta.

Si bé el salt mostra una promesa real, es necessita més investigació per comprendre la forma òptima. Qualsevol transició a un nou tipus d’exercici també requerirà equip nou o adaptat. Danish Aerospace Company està desenvolupant una nova màquina d’exercicis multifunció, anomenada E4D. S’espera que un model de vol estigui llest per al seu ús durant les missions de vol espacial el 2021.

Tot i que E4D ha sigut dissenyat amb l’enfocament d’exercici existent en ment, Scott comenta que també podria provar formes alternatives d’exercici a l’espai. «Tot i que veiem que els protocols HIIT són efectius, també sabem que no són populars perquè són més intensos i no són el tipus d’exercici que esperaries fer durant mesos», diu Scott. «Estem veient com es podrien incorporar nous conceptes d’exercici juntament amb l’exercici tradicional», aclareix.

Salts segurs

Notícies relacionades

Green afegeix que l’equip està donant suport al desenvolupament d’equips per saltar en microgravetat, no obstant, dues preguntes clau s’han de respondre primer: ¿poden les persones fer amb seguretat accions de salt en microgravetat, i pot fer-se sense passar vibracions a l’estructura d’una nau espacial?

A l’abordar les restriccions que molts enfronten actualment com a part de les precaucions per evitar la propagació del Covid-19, Weber suggereix «una dosi diària de saltar a corda de la vella escola». «Aquest exercici simple pot proporcionar una manera divertida però efectiva d’ajudar a mantenir en forma els nostres sistemes musculoesquelètics i cardiopulmonars, fins i tot quan estan atrapats en un espai molt confinat durant mesos». proposa.