MESURES PREVENTIVES

¿Confinar-se o no? El que fan els diferents països

La Xina va optar per la paralització total mentre el Regne Unit emet només recomanacions

zentauroepp52768754 virus mossos200313160919

zentauroepp52768754 virus mossos200313160919 / Marc vila

4
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

El confinament de la població per frenar l’extensió del virus va ser la primera recepta que va adoptar la Xina i que està sent copiada per la majoria de països a mesura que la pandèmia va fent estralls en nombre de contagis. Però no hi ha un patró únic d’aïllament. 

La Xina, paralització amb control social

Desinfecció amb un robot en un carrer de Wuhan, província de Hubei / AFP

La Xina va segellar dos mesos enrere la província de Hubei, amb gairebé 60 milions d’habitants, i només aquesta setmana ha començat a afluixar les mesures de reclusió. És un model de quarantena radical que paralitza la vida quotidiana i l’activitat econòmica. Els mecanismes de control social han permès el seguiment dels seus 1.400 milions d’habitants del país, amb càmeres de reconeixement facial i preses de temperatura a distància.

Corea del Sud, sense quarantenes massives

Una dona, ahir a Seongnam / JUNG YEON-JE / AFP

Corea del Sud ha desenvolupat un quirúrgic mecanisme de rastreig, anàlisi i tractament que descansa en les proves diagnòstiques massives (20.000 diàries, superiors a les que han practicat els Estats Units fins ara) i el seu resultat arriba a les vuit hores. Es recolza en l’ordre i la tecnologia, amb aplicacions de mòbils que localitzen els encomanats. Blinda els sectors socials més febles i evita les quarantenes massives

‘Coronavirus avui’

Subscriu-te a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions

Itàlia: Sortides amb ‘autopermís’

Ciutadans italians en un balcó de Roma / EFE / ETTORE FERRARI

Els italians han complert ja una setmana de confinament amb bars, restaurants i tots els llocs de lleure tancats. Excepte els que treballen en serveis essencials, cada vegada que abandonen el domicili tots han de portar un ‘autopermís’ que justifiqui el motiu per ser al carrer, que pot ser per quatre causes: feina, visita mèdica, tornada al domicili i «situació de necessitat», com comprar alimentació i anar a la farmàcia . 

El document és un imprès d’Interior, que es troba fàcilment per internet, en el qual consten les dades personals, com el nom, el DNI, l’adreça i el telefono. Transgredir o mentir costa 206 euros de multa o tres mesos de presó. En el cas que sigui un positiu el que abandona el domicili, l’acusació és ‘intenció homicida’. Fins diumenge s’havien posat unes 3.000 multes.

Ferreteries o perruqueries, per exemple, no són essencials, però poden estar obertes. Els hotels, també, però la majoria estan tancant per falta de clients. Es pot, a més, córrer, anar amb bicicleta i treure el gos (només a prop de casa), però sempre mantenint un metre de distància amb qualsevol persona, tot i que sigui la parella. És probable que la pròxima setmana s’aprovin mesures encara més restrictives. A Sicília (dos avions al dia i només des de Roma) i a Sardenya (un sol avió diari) s’hi arriba únicament amb permís de la regió. Cap a les dues illes naveguen només els ferris de mercaderies.

Alemanya: Bars i restaurants tancats només de nit

El parc Volkspark Friedrichshain, ahir, a Berlín / REUTERS / ANNEGRET HILSE

Alemanya no s’ha sumat fins aquest dilluns al tancament de tots els locals comercials tret de botigues d’alimentació, farmàcies i altres establiments d’articles de primera necessitat, així com bancs, gasolineres, centres sanitaris, perruqueries i bugaderies.

L’hostaleria pot obrir entre les sis del matí i les sis de la tarda, mentre que centres esportius, culturals i religiosos, així com locals de lleure nocturn i bordells hauran de tancar. També s’han prohibit temporalment els viatges turístics dins del país i a l’estranger.

La setmana passada, el Govern federal havia optat per «recomanar» el tancament d’escoles, llars d’infants i universitats, cosa que poc després van implementar en cascada tots els lands davant l’extensió de la pandèmia. El mateix va passar amb la recomanació feta uns dies abans pel Ministeri de Sanitat de cancel·lar tots els actes amb més de 1.000 persones (i posteriorment tots), a la qual va seguir l’ordre corresponent de les administracions inferiors.

El Regne Unit: només recomanacions

Gent amb mascaretes i sense al centre de Londres / REUTERS / SIMON DAWSON

El Regne Unit ha optat per una estratègia radicalment diferent de la d’altres països europeus: no se suspèn res ni es tanca res. Només a partir del cap de setmana pròxim queden cancel·lats els actes massius.  El primer ministre, Boris Johnson, s’ha limitat a instar tots els ciutadans a evitar tot contacte i viatge no essencial, mentre els ha comminat a no freqüentar pubs, clubs, teatres i altres llocs de lleure. A més, aconsella a les persones ja malaltes que evitin tot contacte social i a les que puguin fer-ho que treballin des de casa.  Es treballa amb la idea d’aïllar durant quatre mesos els majors de 70 anys.

França, sense confinament domiciliari 

Cua en un supermercat de París, ahir / GALINA AZOULA

Notícies relacionades

França va tancar la setmana passada escoles, bars, restaurants i comerços no indispensables i aquest dilluns el president, Emmanuel Macron, ha anunciat un període de 15 dies d’aïllament a les llars i a tot el territori del país. «Els nostres viatges es reduiran considerablement. Ja no es permetran reunions a l’aire lliure i no podrem estar amb els nostres amics», ha explicat Macron.

«A tot el territori francès només s’han de realitzar els desplaçaments necessaris, per comprar, respectant les distàncies, per rebre tractament mèdic, per anar a treballar [...] Totes les empreses han d’organitzar-se per facilitar el treball en remot i, quan això no sigui possible, hauran d’adaptar la seva organització», ha afegit , mentre ha advertit que «qualsevol incompliment serà penalitzat».

Temes:

Coronavirus