crisi sanitària

Un de cada tres morts per coronavirus a Catalunya són avis residents en geriàtrics

Fins aquest dilluns eren 909 les persones grans mortes durant la pandèmia

52972406 60

52972406 60

3
Es llegeix en minuts
Efe

Un 31,3 % dels 2.908 morts fins ara a Catalunya, 909 fins ahir a la nit, són persones grans que vivien en residències geriàtriques, on no millora la situació malgrat l’evacuació d’alguns residents per aïllar-los i l’arribada de nou material de protecció per als cuidadors. Si l’alentiment de la propagació del virus ha alleujat lleugerament la pressió als hospitals catalans, als geriàtrics no deixen de sumar morts, malgrat els esforços per aïllar amb trasllats els avis, que algunes famílies han decidit endur-se a casa, i la desinfecció que estan duent a terme bombers, UME i empreses contractades per la Generalitat.

L’asil de gent gran del barri de Sant Andreu de Barcelona ja suma 44 morts; 31 més han mort a la residència de Vilanova del Camí (Barcelona) en menys de 10 dies; 17 han perdut la vida al geriàtric de la Fuliola (Lleida); 16 n’acumula la residència de Sant Quirze del Vallès (Barcelona); 15 a la de Gatassa de Mataró (Barcelona); 13 a l’asil de Bagà (Barcelona), i així moltes més.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha reconegut que hi ha gairebé 1.800 avis de residències diagnosticats amb coronavirus i 400 més d’hospitalitzats a causa de la gravetat de la seva situació.

Reubicació d’usuaris

El departament continua amb l’estratègia de reubicar els usuaris de les residències en altres espais –a Barcelona han habilitat les clíniques de Fremap i de MC Mutual– per separar persones malaltes o amb símptomes de les sanes o asimptomàtiques.

Segons El Homrani, avui han visitat 72 llocs alternatius possibles, una dotzena dels quals són adequats i s’adaptaran per traslladar urgentment més avis.

Ja està programat el trasllat de 55 persones grans de Manresa a l’Hotel Mon Sant Benet de Sant Fruitós de Bages (Barcelona) i reubicar-ne 12 més de Santa Coloma de Cervelló (Barcelona) en un sociosanitari de Viladecans.

Hi ha 24 persones amb discapacitat intel·lectual de residències de Sabadell i Cerdanyola del Vallès que han sigut reallotjades a l’Hotel Verdi de Sabadell.

El sindicat UGT ha alertat sobre l’augment de positius per Covid-19 en llars i residències amb discapacitats, tant entre usuaris com entre treballadors.

El sindicat assegura que en 52 centres, gestionats per 36 entitats, ha detectat 203 possibles positius entre usuaris i 147 entre treballadors, és a dir, 350 persones afectades.

El conseller El Homrani ha anunciat que el seu departament ha comprat per valor de cinc milions material sanitari destinat específicament a centres residencials i ha detallat que aquesta partida inclou: 450.000 mascaretes FFP2, 900.000 mascaretes quirúrgiques, 55.000 bates impermeables, 275.000 bates d’un sol ús, 2.700.000 guants i 8.000 ulleres. També ha anunciat que han repartit unes mil tauletes perquè els residents puguin comunicar-se amb els seus familiars.

A Catalunya hi havia a l’inici de l’epidèmia un total de 64.093 persones grans que vivien en alguna de les 1.073 residències, públiques i privades, i fins avui almenys en 252 s’han diagnosticat casos.

Als hospitals, l’alentiment dels nous diagnòstics ha alleujat una mica la tensió.

Catalunya té avui dimarts 1.529 malalts greus de Covid-19 ingressats en ucis d’un total de 2.010 llits de uci, segons la consellera Vergés, que demà donarà explicacions sobre la seva gestió davant de la crisi sanitària per videoconferència a la Comissió de Salut del Parlament.

Vergés ha explicat que l’aplicació de mòbil Stop Covid19 Cat ja té 80.000 persones en seguiment, unes 56.000 de les quals són possibles casos de coronavirus amb símptomes lleus o menys greus que estan sent seguides pels metges i infermeres de l’atenció primària.

L’Institut Català de la Salut (ICS) ha tancat 46 centres d’atenció primària i 462 consultoris locals a tot Catalunya des de l’inici de l’epidèmia, cosa que representa un 15% i un 75% del total, respectivament, perquè els seus metges puguin atendre residències de gent gran, hotels de salut i hospitals de campanya i continuïn atenent per telèfon els seus pacients.

Notícies relacionades

La millora en les xifres d’infectats dels últims dies ha fet que el Govern comenci a preparar un pla per sortir progressivament del confinament i tornar a la normalitat i per a això comptarà amb l’investigador Oriol Mitjà com a assessor.

Entre les notícies bones del dia, a més de les més de 10.000 altes hospitalàries, entre les quals, la de l’exalcalde i exconseller Xavier Trias, l’Hospital d’Igualada ha pogut recuperar totes les estructures tancades, ha reincorporat 250 treballadors que estaven de baixa i acull pacients que van haver de sortir de la comarca, segons el director assistencial del centre, Joan Miquel Carbonell.