65è ANIVERSARI DEL PARC NATURAL

Aigüestortes alça la vista al seu cel nocturn

Reserva Starlight des del 2018, el parc prepara miradors per observar el firmament

Els 10 municipis del seu entorn confien a atreure un turisme que apreciï els valors lluminosos del territori

zentauroepp52926976 maurici200325223129

zentauroepp52926976 maurici200325223129

3
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici celebra aquest any el 65è aniversari de la seva creació. I en els dos últims anys ha tingut dos motius més de celebració. L’octubre del 2018 va rebre la certificació de Reserva Starlight (Unesco), i l’octubre passat va ser declarat Zona d’Especial Protecció de la Qualitat Acústica (ZEPQA). És l’extensió més gran de Catalunya amb aquests valors reconeguts. Nitidesa atmosfèrica i silenci, dos tresors que enriqueixen flora, fauna i la qualitat de vida en aquest enclavament pirinenc considerat un dels espais naturals més ben conservats del sud d’Europa.

Els dos reconeixements, assenyala Mercè Aniz, directora i conservadora del parc, «són una eina molt potent per desenvolupar l’entorn en termes de sostenibilitat». Es refereix als 10 municipis en l’àrea d’influència del parc. La distinció com a Reserva Starlight ve acompanyada de la qualificació de Destinació Turística Starlight, que acredita també la qualitat del cel i implica garantir-ne la protecció, com per exemple adaptant la llum pública als paràmetres de sostenibilitat.

Les certificacions les atorga, amb l’aval de la Unesco, la Fundació Starlight en defensa del cel nocturn i el dret a la llum de les estrelles. Els seus dictàmens comprenen l’adequació d’infraestructures i activitats relacionades amb l’oferta turística (allotjament, mitjans d’observació al servei dels visitants, formació del personal per a la interpretació astronòmica, etc.) i la seva integració en la naturalesa nocturna.

Un dels rius i cims nevats del parc. / PARC NACIONAL D’AIGÜESTORTES I ESTANY DE SANT MAURICI.

El primer mirador

A la cota 2.000 de l’estació d’esquí d’Espot (Pallars Sobirà) ja s’ha adaptat un espai com a mirador del firmament, amb un plafó informatiu que situa el cel. «La intenció és ubicar-ne un a cada comarca amb territori al parc: el Pallars Jussà, l’Alta Ribagorça i la Vall d’Aran», explica Xavier Llimiñana, tècnic d’ús públic del parc.

1585154118 720p / periodico

El segon mirador està previst situar-lo a l’Alta Ribagorça, «al costat de l’ermita romànica de Sant Quirc de Durro, una de les esglésies reconegudes com a Patrimoni de la Humanitat«A la Vall de Boí ja compten amb tres certificacions de la Unesco: el romànic, les falles i la destinació turística Starlight. És un gran segell de qualitat per als nou nuclis del nostre municipi i els seus valors culturals i humans», apunta Bruguera.

«Seria bo que tot aquest valor afegit servís per diversificar i descentralitzar el turisme. Passar del turisme massificat, visitants fugaços amb xancletes a la muntanya que ho volen veure tot en dos dies, a mentalitzar-nos respirant sense acceleració i més conscients del ritme de la natura», exposa Isabel Guillamon, que regenta els apartaments La Peguera de Boí, a l’entrada del parc. «Potser amb més unió del sector turístic podríem arribar a aquest grau de qualitat més gran en les experiències de qui ens visita», afegeix.

No acostumats a pagar

Notícies relacionades

Albert Blázquez, al capdavant de la comissió de turisme de la Vall Fosca, reconeix que, si bé existeix ja un perfil de visitant que sí que coneix l’excepcionalitat del cel aquí, com aficionats a l’astronomia, «és molt nou encara el reconeixement per a la resta». «Però hem d’impulsar noves propostes perquè és superinteressant», afegeix.

Blázquez és guia de muntanya i amo de l’Hotel Arturo de La Pobleta de Bellveí, i des de fa tres anys organitza caminades pel parc fins a veure la posta de sol. Després els participants sopen i assisteixen a una sessió d’astronomia. «Aquí tenim molt poca cultura de pagar. La gent opta majoritàriament per sortir al seu aire. Mentre que a França, per exemple, sortir a caminar amb un guia és el més habitual», diu.

Una biosfera excel·lent

Aiguestortes és l’únic parc nacional de Catalunya. Té 14.119 hectàrees, més 26.733 de Zona Perifèrica de Protecció i amb tota la seva zona d’influència arriba a les 145.057 hectàrees (una hectarea equival a una illa de l’Eixample), que comprenen 10 municipis a quatre comarques, amb accessos des de set punts. Boí i Espot com a portes principals.  

Temes:

Catalunya