Epidèmia de coronavirus

Un milió de testos comprats pel Govern espanyol no serveixen per al diagnòstic primerenc

La Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica aclareix en un document que aquests testos detecten anticossos almenys cinc dies després del contagi

Dilluns van arribar amb avió militar aquestes proves des de Xangai, adquirides per l'Executiu a una empresa diferent de la subministradora d'una altra partida de testos que va resultar inservible

zentauroepp52875506 graf9987  madrid  21 03 2020   el presidente del gobierno  p200321205158

zentauroepp52875506 graf9987 madrid 21 03 2020 el presidente del gobierno p200321205158 / Jose Maria Cuadrado Jimenez

5
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Els testos de detecció de coronavirus que dilluns passat, 30 de març, van arribar en vol militar a Espanya des de la Xina no serviran per a diagnòstic primerenc, segons un document distribuït per la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC), ja que es basen en la recerca d’anticossos i no del virus per si mateix.

El document, avançat per ‘El País’ i titulat ‘Reflexions de la SEIMC sobre l’ús de la detecció d’antígens i anticossos per a diagnòstic de Covid-19’, assegura que «els assajos serològics no s’utilitzen de manera rutinària per al diagnòstic de Covid-19 a causa que, en la fase precoç de la malaltia, durant els primers 5-6 dies d’iniciar-se la simptomatologia la resposta immunitària és escassa, amb un temps mitjà als 11 dies».

Aquests testos es basen, efectivament, en la recerca d’aquesta resposta immunitària, i el seu rastre són els anticossos. Els testos més precisos i ràpids –tot i que triguen quatre hores a donar els resultats – són els que busquen antígens mitjançant la detecció de la PCR, o reacció en cadena de la polimerasa, que troben o descarten la presència del virus en exsudats de la faringe o el nas. L’altra modalitat, la serològica, consisteix en la presa d’una mostra de sang on buscar anticossos generats per l’organisme contra el coronavirus.

Els testos adquirits pel Govern espanyol són «en tot cas complementaris, no per a un diagnòstic ràpid», assevera un facultatiu expert en anàlisis clíniques de la sanitat andalusa. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha dit una cosa semblant durant la seva compareixença d’aquest dijous davant de la Comissió de Sanitat del Congrés: els testos comprats «són un complement adequat» que s’utilitzarà «en accions de cribratge de persones en hospitals i residències de gent gran», llocs «de prevalença de la malaltia alta».

El ministre ha explicat a la Cambra baixa que els «equips ràpids» serològics «són un complement» adquirit després d’analitzar més de 70 models presents en «un mercat ferotge». El milió de testos que va arribar dilluns té, segons Illa, una sensibilitat del 80 per cent «a partir que la persona fa set o més dies que està contagiada» i una menor i del 64 per cent «en les que acaben de començar».

En un segon torn d’intervenció, Illa ha assegurat que aquests tests que van arribar dilluns serviran, no per a diagnòstic primerenc, sinó «per augmentar la capacitat de PCR», després de confirmar que «els millors tests des d’un punt de vista tècnic són els que es denominen PCR», si bé tots aquests lots «han de ser administrats per personal sanitari». Els que van arribar dilluns de Xangai encara no s’han repartit perquè estan «a l’espera de certificació per l’Institut Carles III».

Coll d’ampolla

Mentre el ministre comunicava aquests detalls, el director del Centre d’Alertes de Sanitat, Fernando Simón, donava per validats els tests d’anticossos pel Carles III. «Ja es tenen resultats i ara és el moment d’iniciar-ne l’ús de manera adequada, pot ser en alguns casos per a diagnòstics, però al ser serològics es detecten els anticossos amb retard i no es poden utilitzar en la fase inicial, però sí que serveixen en persones amb diversos dies d’evolució», ha dit, informa Patricia Martín, en la roda de premsa diària dels portaveus del Comitè Tècnic de seguiment de l’epidèmia.

Segons el doctor Simón, els tests comprats pel Govern «poden ser utilitzats en grups específics d’interès que acumulin uns dies amb infecció per descartar o confirmar. A més, es poden utilitzar per fer els estudis poblacionals per comprovar l’estat de la immunitat comunitària. No són perfectes, però bé, per a aquests objectius serveixen, tot i que en alguns casos cal confirmar el resultat després amb la PCR».

«Cal fer tests massius a totes les persones amb símptomes», ha dit el titular de la cartera de Sanitat. Espanya, segons la seva opinió, «està fent un nombre molt important de tests diaris PCR, entre 15.000 i 20.000. Pocs països hi ha que en facin més». Si no es fan més cada dia és per «un coll d’ampolla» que és en «el lot d’extracció», ha informat als diputats, abans d’assegurar que la indústria espanyola, concretament quatre empreses ja en funcionament i tres més en procés d’homologació, «en pocs dies estarà en condicions de multiplicar per molt la capacitat diària» d’aquests lots.

A la recerca d’immunes

La recerca d’anticossos serveix per confirmar el contagi en casos de malalts que ja presenten símptomes, o per afirmar que una persona asimptomàtica ha passat ja la malaltia. En un futur poden tenir utilitat sobretot per a la recerca d’individus ja immunitzats, i així ho ha confirmat Illa aquest dijous al Congrés.

Aquests testos comprats a la Xina, i que van arribar en vol de l’Exèrcit des de Xangai, serveixen també, segons la SEIMC, per a la detecció en el personal sanitari «dels que ja són immunes i poden tornar a la feina per atendre pacients infectats, cosa que minimitza el risc de propagació del virus a col·legues i altres pacients».

En cap apartat del document de la SEIMC es refereix cap utilitat del lot serològic per a la realització de diagnòstics primerencs de Covid-19.

El document el va acabar la SEIMC el 30 de març, al mateix temps que volava cap a Espanya el carregament de Xangai. La reflexió d’aquesta societat mèdica no al·ludeix a la compra del Govern, sinó, en general, als testos basats en detecció d’anticossos.

No comprar sense avaluar

La SEIMC assenyala en el seu document que hi ha al mercat molts més testos de detecció d’anticossos que els, més complexos, d’antígens, «perquè és més fàcil preparar-los». Donada la «ingent» quantitat de lots disponibles, no tots útils, la societat científica recomana textualment «no comprar un lot de detecció d’antigen o anticossos sense abans avaluar-lo i provar-lo en una població que representi aquella en la qual s’utilitzarà en la vida real».

Notícies relacionades

Una compra anterior del Govern a la Xina, de 640.000 testos a l’empresa Bioeasy, va resultar fallida i amb devolució dels lots que ja havien arribat, prop de 50.000, i de tots els adquirits. La raó era la seva baixa sensibilitat, del 30%, quan es necessita un 80%.

‘Coronavirus avui’

L’Executiu ha demanat a la mateixa empresa, sotmesa a una investigació governamental a la Xina, una altra partida milionària de testos més sensibles, aquesta vegada basats en una detecció de la PCR sota fluorescència. Sobre aquest altre mètode, la SEIMC adverteix també al seu document: «Els assajos que presenten més sensibilitat són els que tenen detecció fluorimètrica, per la qual cosa requereixen un aparell de detecció, que disminueix molt el ritme de mostres a estudiar i a més l’assaig s’ha de fer el més ràpidament possible, ja que pot existir una certa inestabilitat de l’antigen».