Polèmica adquisició a una empresa xinesa

Coronavirus: Espanya torna a la Xina 58.000 testos defectuosos

Sanitat admet que no van ser 9.000 sinó cinc vegades més les proves sense prou qualitat

Madrid revela que el Govern li'n va donar gairebé 10.000 que no funcionaven

zentauroepp52921960 graf1479  madrid  25 03 2020   profesionales de madrid salud200327084158

zentauroepp52921960 graf1479 madrid 25 03 2020 profesionales de madrid salud200327084158 / Ayuntamiento de Madrid

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Ministeri de Sanitat ha reconegut aquest divendres que Espanya va comprar 58.000 testos ràpids de detecció del coronavirus defectuosos a la Xina i no els 9.000 que es va admetre al principi. El Ministeri ha explicat que 8.000 testos (i no 9.000, com s’havia dit fins ara) formaven part de 640.000 proves ràpides de detecció que es van adquirir a través d’un proveïdor nacional a un fabricant a la Xina. En primer lloc en van arribar 8.000, que s’ha detectat que no eren de la qualitat que especificaven els certificats i per això s’han retirat. A més se n’han tornat 50.000 unitats més, que encara no havien sigut distribuïdes, i seran substituïdes per d’altres. Això suposa que el fabricant «enviarà en els propers dies 640.000 unitats d’un nou model amb les especificacions i sensibilitat requerides», segons aclareix Sanitat.  

El ministre Salvador Illa ha argumentat que «Espanya no va perdre cap oportunitat» de compra en un mercat en el qual tots els països estan competint per adquirir els productes necessaris per frenar el coronavirus, però Sanitat «serà exigent i farà les comprovacions» que el material compleix els estàndards de qualitat.

En aquest context, el Govern ha realitzat diverses operacions de compra amb la Xina, a més de les descrites, que suposen l’adquisició d’un total de cinc milions de testos ràpids, necessaris per conèixer l’extensió real de l’epidèmia a Espanya, ja que fins ara només es realitzen testos PCR, validats en laboratori, cosa que necessita almenys quatre hores i es demoren bastant més si el sistema està saturat, als casos més greus. 

Al seu torn, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha matisat que pròximament arribaran a Espanya nous testos ràpids que sí que han demostrat ser de qualitat. «En breu podrem tenir una quantitat suficient de testos ràpids, els quals, amb els estudis previs ja realitzats, sí que sembla que tenen la qualitat que es manifesta als seus certificats», ha dit, per recordar que aquestes prova se sumaran als 15.000-20.000 PCRs que els laboratoris fan al dia.

L’Executiu, que dijous va admetre la compra de només 9.000 testos, no ha revelat el nom de la proveïdora espanyola que va comprar aquestes proves ràpides a Bioisi, una companyia que, segons va dir ja l’ambaixada xinesa a Espanya, no té llicència per vendre aquests productes i no és entre les que recomana el seu Govern.

En roda de premsa, Simón també va admetre dijous que, en un primer moment, Espanya es va aprovisionar d’una primera partida de tests ràpids de l’empresa que més de pressa els va poder proveir. Segons ell, es tractava d’un lot de 9.000 testos ràpids de coronavirus que, després d’haver sigut avaluats i al veure que no corresponien amb el que exigia el seu certificat de qualitat, han sigut retornats pel Ministeri de Sanitat. «L’empresa els canviarà i ens proveirà d’altres testos», va precisar. 

10.000 rumb a Madrid

Notícies relacionades

La Comunitat de Madrid va rebre per part del ministeri prop de 9.450 testos de diagnòstic ràpid que no funcionaven tant en garbellament de població com en mostres de laboratori, en què es va comprovar que els seus resultats eren «sospitosos», tal com ha admès a Onda Madrid el conseller de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero.

En aquest sentit, ha detallat que es va decidir comprovar la fiabilitat d’aquests sistemes de detecció en mostres de laboratori que ja se sabien que eren casos positius i ja allà els resultats van ser «una mica sospitosos», ja que el 30% de les anàlisis de mostra donaven «falsos positius».