Coronavirus

La compra de robots de testos massius, «en tràmit»

L'adquisició es realitza a Àsia sota la direcció de l'Institut de Salut Carles III

undefined52996334 medical staff of a mobile unit take samples from a woman to 200402010808

undefined52996334 medical staff of a mobile unit take samples from a woman to 200402010808 / Cecilia Fabiano

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

L’arribada a Espanya dels quatre robots que permetran fer milers de testos de coronavirus a la població és «imminent», segons fonts no oficials relacionades amb l’adquisició. Dirigeix la compra l’Institut de Salut Carles III. En el Ministeri de Ciència i Tecnologia, que participa en l’operació «com a suport», només confirmen, més prudentment, que l’operació «està en tràmit».

Segons fonts pròximes al procés d’adquisició de les màquines, l’arribada dels robots a Espanya no es demorarà més enllà del començament de la setmana que ve. Les gestions es realitzen «a Orient», segons les mateixes fonts. 

El primer càrrec públic a parlar de l’adquisició d’aquests robots va ser Raquel Yotti, la directora de l’Institut de Salut Carles III, principal organisme científic actor en la lluita contra l’epidèmia. En roda de premsa celebrada el 21 de març –el mateix dia que Sanitat va anunciar la compra de 640.000 testos de detecció de coronavirus– Yotti va divulgar que estava en marxa la compra de quatre robots capaços de processar 80.000 testos diaris.

Aquest dijous, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha matisat la quantitat en una compareixença davant la Comissió de Sanitat del Congrés. «Hem adquirit quatre robots», ha confirmat. La seva capacitat de processar tests de coronavirus és de 10.000 al dia, 2.500 per cada màquina, ha aclarit.

Testos massius

La compra respon a un pla d’automatització de les proves PCR (reacció en cadena de la polimerasa, la fórmula més estesa i fiable de detecció del virus), amb la intenció de fer-les massives a Espanya. Portar a terme com més testos millor és la recomanació que l’Organització Mundial de la Salut fa a les autoritats sanitàries nacionals. Tedros Ghebreyesus, director de l’OMS, va resumir al seu dia aquesta recomanació repetint: «Proves, proves i proves».

Espanya és avui, segons el Govern, «el país que més testos està fent», afirmava aquest dimecres el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, a TVE, amb referència a les 20.000 proves diàries relatades per Sanitat, i malgrat que a Alemanya, segons les seves autoritats sanitàries, s’envien als laboratoris 266.000 proves setmanals.

L’objectiu d’aquesta política de proves massives podria ser en una segona fase, i amb altres testos, localitzar també la presència d’anticossos contra el virus en l’organisme de persones que, segons avanci el coneixement de la malaltia, podrien ser autoritzades a trencar el confinament domiciliari i tornar a la seva activitat diària després de ser fitxades com a immunes.

Mercat exterior

Un dels puntals de la lluita de Corea del Sud contra l’epidèmia, comunament elogiada, es va basar en la realització de testos massius robotitzats. La tècnica, copiada de la desplegada per les autoritats sanitàries xineses, consistia en la presa de mostres amb milions de kits de la firma coreana Seegene, la barreja de líquids i reactius per un braç robot (més ràpid i sense possibilitat d’errors o contaminació humana) i l’anàlisi mitjançant un programa de ‘big data’ desenvolupat per la mateixa firma.

A la Xina, l’Acadèmia de Ciències, a través de la seva fàbrica de robots Siasung, va desenvolupar al febrer i al març diversos prototips de robots a la ciutat de Shenyang, uns per a la presa i uns altres per al processament de mostres, segons va anunciar l’agència oficial de notícies xinesa Xin Hua.

Notícies relacionades

A Europa, dues multinacionals alemanyes despunten en el mercat internacional per la seva capacitat de comercialitzar testos. Bosch va anunciar a mitjans de març que la seva divisió Healthcare Solutions ha desenvolupat una prova que es pot fer en dues hores i mitja i que es pot multiplicar amb una de les seves màquines, Vivalytic, que va rebre autorització de la sanitat alemanya a mitjans de febrer.

La farmacèutica Roche va aconseguir autorització de l’agència nord-americana del medicament (FDA) per posar a la venda el seu propi test PCR automatitzat, que també té el vistiplau de les autoritats europees.