epidèmia de Covid-19

El TSJC insta Salut a facilitar als metges protecció contra el coronavirus

En una interlocutòria, la sala social de l'alt tribunal català estima parcialment la demanda de mesures cautelaríssimes que divendres passat va presentar el Sindicat de Metges de Catalunya

zentauroepp52969537 coronavirus hospital clinic200330134635

zentauroepp52969537 coronavirus hospital clinic200330134635 / HOSPITAL CLINIC BARCELONA

1
Es llegeix en minuts
Efe

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat a l’Institut Català de la Salut (ICS) i a una trentena d’entitat sanitàries concertades que subministrin als metges equips individuals de protecció davant el Covid-19 perquè exerceixin la seva feina «en condicions de seguretat».

En una interlocutòria, la sala social de l’alt tribunal català estima parcialment la demanda de mesures cautelaríssimes que divendres passat va presentar el Sindicat de Metges de Catalunya, perquè s’instés les autoritats sanitàries a facilitar als facultatius equips de protecció individual, cosa que inclou mascaretes amb funció respiratòria, guants i bates.

En la seva demanda, el sindicat sol·licitava al TSJC que ordenés a l’ICS i a la resta d’entitats demandades tornar al primer protocol d’actuació que l’Agència de Salut Pública va fixar el 25 de febrer davant el Covid-19, que, segons la seva opinió, incloïa més mesures de protecció, i que es doti els metges de tots els centres públics o privats de mascareta amb respirador, ulleres de muntura integral, guants i bates impermeables.

Situació de risc

«Tot això, doncs, evidencia una veritable situació de risc, a què es veuen abocats molts professionals, en especial els que presten serveis sanitaris, entre els quals, els metges, que han de desenvolupar la seva comesa en contacte amb persones afectades per aquesta malaltia, diagnosticades o no», prossegueix la interlocutòria.

Per a l’alt tribunal, davant de l’«excepcionalitat» de la situació derivada de la pandèmia de coronavirus, la mesura cautelar adoptada és ajustada a dret, «com així s’ha estimat respecte a altres col·lectius de servidors públics».

Al contrari, el TSJC descarta pronunciar-se sobre el protocol actual utilitzat en els centres sanitaris davant el Covid-19, ja que considera que, d’entrada, no pot determinar-se si les mesures que inclou són «insuficients» per protegir els metges de la malaltia.

Notícies relacionades

L’organització sindical addueix en la seva demanda que els últims protocols d’actuació dels professionals sanitaris davant del coronavirus publicats per l’Agència de Salut Pública de Catalunya «han anat rebaixant de manera progressiva el grau d’exigència i seguretat de les mesures de protecció».

Segons el sindicat, la falta d’equips de protecció individual eficaços davant la pandèmia i la utilització de «materials insegurs» ha provocat un «alarmant increment de contagis entre els professionals sanitaris que, en el cas de Catalunya, s’eleva fins al 17,37% del total de positius».