La Generalitat intervé una altra residència, a Sant Adrià de Besòs

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet demana l'ajuda del Govern en una residència amb quatre morts

zentauroepp52972405 soc residencias200330234527

zentauroepp52972405 soc residencias200330234527 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat intervé per segona vegada una residència de persones grans. En aquest cas es tracta d’un geriàtric de Sant Adrià de Besòs (Barcelonès) on el 70% dels residents tenen símptomes de coronavirus i on el 55% de la plantilla està de baixa o no ha acudit a treballar. Fonts municipals expliquen a EL PERIÓDICO que el centre s’ha desbordat. Una situació que també afecta un geriàtric de Santa Coloma de Gramenet amb quatre morts per coronavirus, segons ha comunicat el consistori, A Barcelona, el 23% de persones que han mort per la pandèmia vivien en residències. 

En aquest geriàtric de Sant Adrià de Besòs viuen 20 persones. Es tracta, de fet, de les úniques places públiques en residències que hi ha al municipi, consorciades entre una empresa i la Conselleria d’Afers Socials. Entre els residents, 14 tenen símptomes de coronavirus, per la qual cosa la resta han sigut aïllats a les dependències del centre de dia contigu a la residència. A més, dels 27 cuidadors de la plantilla, n’hi ha 15, més de la meitat, «que estan de baixa o no han acudit a treballar». Aquestes són les dades que dona la Inspecció de Serveis Socials del Govern, que, a més, ha constatat que «no s’han pres suficients mesures d’aïllament» i que «no hi ha direcció tècnica ni responsable higienicosanitari».

Fonts municipals relaten que, davant la falta de material per evitar la propagació del virus, els residents i treballadors van anar emmalaltint ja a principis de la setmana passada. «No és un centre hospitalari i no tenien tests per poder saber qui tenia el virus i qui no», exposen aquestes mateixes fonts. Tant el CAP del municipi, la regió sanitària Barcelona-Nord Maresme com els Serveis Territorials d’Afers Socials eren coneixedors de la situació, i també ho era l’ajuntament, que els va anar aconseguint mascaretes i equips de protecció. El caos va arribar dijous de la setmana passada, quan la directora del centre, també responsable d’higiene i sanitat de la residència, va emmalaltir La gerent, a més, estava de baixa per embaràs. El consistori va ser qui va activar l’UME, que va desinfectar el centre divendres, i ja llavors es va activar la visita de la Inspecció de Serveis Socials d’Afers Socials.

Ara serà la Fundació Consorci Salut i Social la que assumirà, de manera provisional, la gestió i direcció del centre. L’entitat, a més, aportarà els professionals necessaris. Es tracta de la segona residència on el Govern pren el control i intervé la gestió. El primer cas va ocórrer a Valls, en una residència que ara està sent gestionada per un ens municipal. En aquest cas, vuit dels interns, el 13% del total, van donar positiu per coronavirus i gairebé la meitat de la plantilla estava de baixa per aïllament. 

91 morts en residències de Barcelona

A Barcelona, el 23% de morts per la pandèmia són persones que vivien en residències. Segons dades de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, 382 persones han mort a la ciutat i d’aquestes, 91 vivien en residències. La xifra de residències d’avis afectades per coronavirus a la ciutat ja ascendeix a 162, són 12 més que ahir i suposen el 62% del total de centres. 

Notícies relacionades

Així mateix, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón, ha demanat «una solució urgent» per resoldre la situació d’«emergència» i «altament preocupant» que viu la residència Ramon Berenguer. En un comunicat als mitjans, el consistori informa que en aquest centre la meitat dels residents, 72 de 144, estan aïllats perquè han donat positiu en coronavirus. A més, el 65% de la plantilla no pot treballar, perquè o bé està de baixa o en aïllament. Ja s’han fet dues neteges del centre, una, amb el recolzament de l’UME per petició municipal, i des de fa setmanes el consistori ha tractat de «pal·liar la falta de materials de protecció».

La situació de la pandèmia ha provocat un greu desequilibri als geriàtrics, que han hagut de reconvertir-se en centres sanitaris per atendre els avis encomanats, sense gairebé mitjans. La inicial falta de material de protecció ha fet que el virus s’expandís en molts centres i la situació del sistema sanitari ha dificultat l’atenció dels avis. En un sector en què fa anys que s’adverteix de la falta de recursos. De moment, es desconeix el nombre de persones grans que han mort per coronavirus a les residències catalanes. L’última xifra oficial, de divendres passat, era de 150 morts per coronavirus.