CONSELL DE MINISTRES

El Govern donarà protecció a les víctimes de l'explotació sexual i el tràfic

 

  / JULIO CARBÓ

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Consell de Ministres d’aquest dimarts, 31 de març, aprovarà un reial decret que inclou mesures per garantir la protecció i assistència a les víctimes de la violència masclista. Així, declararà com a essencials els serveis d’atenció a víctimes d’explotació sexual i tràfic amb finalitats d’explotació sexual, segons han informat fonts del Govern.

Les mesures, que han sigut impulsades des del Ministeri d’Igualtat, s’adopten en el context de la crisi sanitària ocasionada pel nou coronavirus Covid-19 i «tenen un especial impacte en determinats col·lectius de persones especialment vulnerables que han de ser objecte de protecció per part del Govern».

Les mesures

Entre les mesures urgents en matèria de protecció i assistència a les víctimes de violència de gènere, s’estableixen com a essencials els serveis d’atenció a víctimes de violència contra la dones. També es declaren com a tal els centres d’emergència, acollida, pisos tutelats i allotjaments segurs per a víctimes de violència de gènere, explotació sexual i tràfic amb finalitats d’explotació sexual. Tots aquests centres seran equipats amb equips de protecció individual (EPI) per als treballadors i treballadores dels mateixos.

Així mateix, s’inclou la garantia d’una «alternativa habitacional segura» per a les víctimes de tota violència masclista, concretament a través d’allotjament en hotels en el cas que els serveis d’acollida no tinguin disponibilitat de places, segons han informat aquestes fonts governamentals.

Notícies relacionades

D’altra banda, amb el decret també es garantirà el normal funcionament i prestació del sistema de seguiment per mitjans telemàtics del compliment de les mesures cautelars i penes de prohibició d’aproximació en matèria de violència de gènere (conegut com a Cometa).

De la mateixa manera, s’aprovaran mesures relatives al personal que presta serveis d’assistència social integral a víctimes de violència contra les dones de manera presencial. Així, les persones treballadores que tinguin contacte directe amb les víctimes i els qui presten els seus serveis en centres d’emergència o acollida han de seguir les mesures de protecció recomanades pel Ministeri de Sanitat, segons el nivell de risc a què estan exposats. Sobre això, estableixen que «sempre que les disponibilitats així ho permetin», les Administracions Públiques competents així com les empreses proveïdores de serveis «hauran de dotar les persones treballadores dels centres dels equips de protecció individual.