MATERIAL DEFECTUÓS

L'empresa xinesa dels tests fallits de coronavirus culpa els metges espanyols

França considera que Espanya no va parar prou atenció a la qualitat de les proves

zentauroepp52961144 coronavirus wuhan200329102038

zentauroepp52961144 coronavirus wuhan200329102038 / NOEL CELIS

2
Es llegeix en minuts
Agencias

Bioeasy Biotechnology, la companyia xinesa que va entregar a Espanya un enviament de proves de detecció ràpida de coronavirus, gran part de les quals van resultar ser defectuoses, ha manifestat que el problema es podria deure que els metges espanyols no van seguir estrictament les instruccions a l’hora de prendre les mostres.

«Atès que es tracta d’un test ràpid, és molt important que segueixin el protocol», ha explicat la companyia xinesa en el seu compte de la xarxa social WeChat, en resposta a les informacions publicades als mitjans espanyols, que apuntaven que les proves oferien menys d’un 30% de fiabilitat.

Així les coses, el ministre de sanitat espanyol, Salvador Illa, va anunciar la devolució de desenes de milers d’aquestes proves per la seva «baixa sensibilitat» a l’hora de detectar els contagis.

Nova partida de test

La companyia ha informat de l’enviament d’una nova partida de tests que ara mateix estan sota verificació de les autoritats espanyoles. Segons la firma, les primeres reaccions d’Espanya estan sent positives i espera rebre un informe oficial en els pròxims dies.

La firma va obtenir el 12 de març el permís de la Unió Europea per vendre quatre productes relacionats amb l’anàlisi i el tractament de la malaltia del coronavirus, però cap d’aquests productes havia sigut aprovat per les autoritats xineses ni estan disponibles al gegant asiàtic, segons el portal de notícies ‘Yicai Global’.

Proves aprovades per la Unió Europea

De fet, entre els subministraments donats a Espanya pel Govern xinès o el conglomerat Alibaba Group no es troba cap producte de Bioeasy, segons va fer saber l’ambaixada xinesa aquest dijous.

En resposta, el Govern espanyol va respondre que les proves van ser aprovades per les agències de control de qualitat de la Unió Europea, abans de tornar a recalcar que «les especificacions d’aquesta prova» concreta de Bioeasy, «o almenys del lot rebut, no es corresponen amb les certificacions de qualitat de la UE».

Crítiques del ministre francès de Sanitat

El ministre francès de Sanitat, Olivier Véran, creu que Espanya no va parar prou atenció a la qualitat dels tests del Covid-19 que ha hagut d’acabar tornant a la Xina i insisteix que, per la seva part, el que preval és la fiabilitat per sobre de qualsevol altre criteri.

En una entrevista publicada aquest diumenge pel dominical ‘Le Journal du Dimanche’, el ministre es defensa dels retrets que França està més mal organitzada que Alemanya, que està fent proves del coronavirus de manera massiva.

A més de precisar la nova estratègia francesa de generalització de test, assenyala que «cal vetllar per la seva fiabilitat. Alguns països estrangers ens han mostrat que comprar tests massa de pressa, sense verificació, és un fracàs».

Prioritzar la qualitat

En una conferència de premsa dissabte amb el primer ministre, Édouard Philippe, Véran havia sigut més explícit al referir-se dues vegades al cas espanyol.

«No s’ha de baixar la sensibilitat [de les proves]. Ho hem vist a Espanya, ho veiem en altres països del nostre entorn que han començat a baixar una mica les normes i els criteris i que s’han trobat en dificultats amb pacients que no aconseguien detectar. Nosaltres a França prioritzem la qualitat per sobre dels altres criteris».

Notícies relacionades

En la compareixença amb Édouard Philippe, el titular de Sanitat va anunciar que de les 5.000 proves clàssiques diàries actuals es passarà a 30.000 a finals d’abril i a 50.000 al maig.

I en paral·lel, s’ha comprat una partida de cinc milions de tests ràpids –del mateix tipus dels que van fallar a Espanya– de manera que França n’utilitzarà inicialment 30.000 cada dia per pujar la cadència als 100.000 diaris al maig-juny.