PRESSIÓ AL GOVERN

Carta d'Oriol Mitjà i 60 experts més pel confinament total per frenar el coronavirus

En un article a 'The Lancet' avisen que les mesures preses fins ara a Espanya són «insuficients» per frenar els contagis

oriolmitja2

oriolmitja2

1
Es llegeix en minuts
ACN

Un total de 62 experts, entre els quals figuren els investigadors Oriol Mitjà, Àlex Arenas i Xavier Rodó, han publicat un article en la revista mèdica ‘The Lancet’ en què reclamen al Govern de Pedro Sánchez que decreti el «confinament total» per frenar el creixement exponencial de casos de coronavirus a Espanya.

Els científics que firmen aquesta carta alerten que el model predictiu basat en les mesures de contenció preses fins ara, amb restriccions parcials a la mobilitat, demostra que aquestes mesures seran «insuficients» per evitar que els hospitals acabin «desbordats» en les pròximes setmanes i auguren un «col·lapse» del sistema sanitari.

Per això, demanen al Govern que «implementi amb urgència mesures més dràstiques per minimitzar l’impacte de la pandèmia». 

Notícies relacionades

Aquesta iniciativa arriba pocs dies després que una setantena de científics, entre ells, el mateix Mitjà –destacat defensor del confinament total– i també altres prestigiosos metges, com ara Bonaventura Clotet, de l’Institut d’Investigació Germans Trias i Pujol; Manuel de León, de l’Institut de Ciències Matemàtiques (ICMAT-CSIC) i Reial Acadèmia de Ciències; Esteban Domingo Solans, del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa, i Judith Garcia-Aymerich, de l’Institut de Salut Global de Barcelona, advertissin en un document que el confinament total és «indispensable» per afrontar el Covid-19.

El debat sobre confinar o no i com –total o parcial– està també obert en la comunitat científica, i també entre els experts hi ha discrepàncies. Els que qüestionen el confinament total apunten que el col·lapse sanitari dependrà de quants llits s’ampliïn a les ucis i apunten que la petició de bloquejar tota la mobilitat pot tenir un balanç incert tant en avantatges com en costos.