reacció ràpida

Youtube retira 14 vídeos que promocionaven tractaments no científics per curar el coronavirus

El CAC havia denunciat les peces, que sumaven més de 340.000 visualitzacions i proposaven productes no aptes o qüestionaven el distanciament social

25/03/2020 Coronavirus.- YouTube retira v??deos con tratamientos no cient??ficos alertados por el CAC.

25/03/2020 Coronavirus.- YouTube retira v??deos con tratamientos no cient??ficos alertados por el CAC. / CAC (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
ACN

Youtube ha trigat només 24 hores a retirar 14 dels 16 vídeos denunciats aquest dimecres pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) per promocionar tractaments no científics per curar el coronavirus. Els vídeos, que ja sumaven 343.223 visualitzacions, proposaven productes no aptes per a l’ús mèdic per combatre el Covid-19, banalitzaven la pandèmia i qüestionaven la necessitat de les mesures de protecció, com el distanciament social.

El president del CAC, Roger Loppacher, celebra la «ràpida reacció» de la plataforma i diu que continuaran monitorant els continguts que propaguen «desinformació» sobre el virus. Quant als dos arxius que la plataforma ha decidit, de moment, no retirar, compten amb 244 visualitzacions en conjunt.

Suposats investigadors

Entre altres continguts, els vídeos denunciats i retirats presentaven suposats investigadors que asseguraven haver trobat un remei a la malaltia i que atribuïen la falta de reconeixement de les autoritats sanitàries als interessos de la indústria farmacèutica, ja que el seu remei seria més barat.

Entre les substàncies que oferien com a efectives per curar el coronavirus hi ha el clorit de sodi o el diòxid de clor, que, segons asseguraven, cal ingerir o aspirar per acabar amb el coronavirus.

Penjats al març

Notícies relacionades

La majoria dels vídeos van ser publicats a Youtube aquest mes de març, i alguns fins i tot després de l’aprovació de l’estat d’alarma. En ocasions utilitzaven diferents eines que pretenen transmetre una imatge formalment científica: un rerefons de la pantalla amb instruments científics, l’ús de conceptes mèdics o de les ciències biomèdiques, i l’aparició amb bata blanca. Alguns vídeos aportaven adreces de contacte per adquirir els productes recomanats.

El CAC es va dirigir dimecres, 25 de març, a l’empresa propietària de la plataforma, Google, que ha respost amb la retirada de 14 dels 16 vídeos que havien sigut denunciats. Si s’intenta accedir als continguts retirats apareix el següent missatge: «Aquest vídeo s’ha suprimit perquè infringeix les directrius de la comunitat de Youtube».