BUTLLETÍ DE LA REGIÓ

Múrcia no inclou al seu decret el «tancament» de l'activitat no essencial

López Miras reconeix que la competència és de Sanitat i espera una resposta oficial del ministeri

GRAF078. MURCIA, 21/03/2020.- Un militar del Ejército de Tierra mantiene orden ante un comedor social de la capital, durante la mañana del séptimo día de estado de alarma en Murcia. EFE/Juan Carlos Caval

GRAF078. MURCIA, 21/03/2020.- Un militar del Ejército de Tierra mantiene orden ante un comedor social de la capital, durante la mañana del séptimo día de estado de alarma en Murcia. EFE/Juan Carlos Caval / Juan Carlos Caval (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Efe

El butlletí oficial de la Regió de Múrcia ha publicat aquest dilluns l’Ordre de la Conselleria de Salut per la qual es declara que els hotels queden a disposició de l’autoritat sanitària regional per afrontar la crisi del coronavirus, si bé no recull l’ordre de tancament de tota activitat econòmica no essencial firmada pel president, Fernando López Miras. Poc després que la firmés aquest diumenge, el Ministeri de Sanitat li va recordar que les autonomies no tenen competència per donar tal ordre i que aquesta decisió és únicament competència del ministre de Sanitat, Salvador Illa. 

Múrcia va acordar aquest diumenge el tancament de tota activitat essencial en una reunió extraordinària del Consell de Govern. Un dels membres de l’Executiu murcià, el conseller de Foment, José Ramón Díez de Revenga (PP), va assegurar en un missatge a Twitter que aquesta ordre de «tancament» entraria en vigor quan fos publicada al butlletí oficial, cosa que de moment no ha passat.

López Miras va argumentar que la decisió de tancament se sustenta en el paràgraf segon de l’article 4.3 del reial decret de l’Estat d’Alarma que permet a les autonomies instar el ministeri competent determinades actuacions i en aquest cas remetran l’ordre autonòmica al de Sanitat perquè la ratifiqui i autoritzi la seva execució. «Exigeixo que sigui executada per l’autoritat competent o, en el seu cas, ratificada perquè la comunitat autònoma pugui executar-la», va reclamar diumenge.

López Miras espera resposta

Aquest dilluns, en una entrevista a TVE, el president de Múrcia ha reconegut que la decisió de suspendre l’activitat no essencial és competència del Ministeri de Sanitat, però ha recordat que aquest pot actuar «a proposta d’una comunitat autònoma sempre que estigui justificat i motivat, encaminat a protegir la salut de les persones». López Mira ha insistit que «en aquest cas, està justificat i motivat en els informes de salut pública i epidemiologia».

Sobre la no-inclusió del tancament al decret, López Miras ha explicat que la Conselleria de Salut va redactar una ordre que estableix quins serveis o activitats no essencials han de tancar. «Sent conscients que la competència és del Ministeri de Sanitat i que no podem fer-ho, s’elabora aquesta ordre, la firma el conseller de Salut i s’envia al Ministeri de Sanitat instant-lo que l’executin en virtut de l’article 4.3», ha remarcat.

Notícies relacionades

Ha afirmat que Sanitat no ha contestat encara a aquesta petició, i només s’ha expressat a través d’«un titular en un mitjà de comunicació». No obstant, ha insistit que és conscient que la competència és del ministeri. «Per això no hem decretat aquest tancament, sinó que l’hem enviat perquè el facin ells», ha precisat.

Segons l’ordre firmada per López Miras, les úniques activitats econòmiques autoritzades a Múrcia serien el transport de mercaderies, farmàcia, alimentació, energètiques, gasolineres, companyies d’assegurances i bancs, correus, sector primari, i mitjans de comunicació.