CONFERÈNCIA TELEMÀTICA

Sánchez endureix l'estat d'alarma i l'amplia 15 dies més

El Govern limita els viatges aeris i marítims i intervé els geriàtrics privats

Múrcia trenca la unitat autonòmica i desafia el Govern a l'endurir el confinament

20200322-videoconferencia autonomicos / periodico

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico / Júlia Regué

Des de la seva titànica resistència a casa, pocs espanyols tenien ja dubtes que s’haurien de passar la Setmana Santa confinats als seus domicilis. La voraç propagació de la pandèmia del coronavirus, que aquest diumenge es va cobrar unes altres 400 vides a Espanya, ha forçat el Govern a anunciar una decisió més que previsible: la pròrroga de l’estat d’alarma durant 15 dies més. Fins a l’11 d’abril, Dissabte Sant.

A efectes de la logística familiar més bàsica, això significa que els més petits de casa seguiran sense anar a l’escola com a mínim fins després d’aquestes vacances primaverals. I probablement l’èxode que sol caracteritzar la setmana festiva ha portat el Govern a allargar i reforçar el confinament i les mesures per neutralitzar com més aviat millor la plaga del Covid-19.

«Europa està en guerra contra el coronavirus i hem de respondre amb totes les nostres armes», va apel·lar el cap del Govern, Pedro Sánchez, a la Unió Europea (UE) –a qui va reclamar també un pla Marshall, ‘coronabonus’ de deute europeu i un subsidi d’atur comú– per justificar que, a partir d’avui i durant 30 dies, Espanya limita l’accés dels viatgers a través de les seves fronteres exteriors, les situades als ports i aeroports. Mesura de la qual n’estaran exempts els espanyols, els residents a la UE, els treballadors transfronterers i el personal diplomàtic, sanitari i humanitari.

Gairebé 30.000 contagis

En la segona compareixença en menys de 24 hores, després de reunir-se per videoconferència amb tots els presidents autonòmics, Sánchez va alertar que s’acosta «una onada molt dura» de contagis, l’impacte de la qual en la ciutadania està desbordant les ucis dels hospitals i acarnissant-se en la població de més edat i en els heroics professionals de la sanitat. El 12% dels ja gairebé 30.000 infectats per coronavirus a Espanya són metges o personal d’infermeria. D’aquí que una de les noves mesures de l’Executiu sigui reforçar el paper de l’Exèrcit facultant la Unitat Militar d’Emergències perquè assumeixi el trasllat de malalts i el transport i la distribució d’un material sanitari que està en números vermells a moltes comunitats.

En aquest sentit, els presidents autonòmics van exigir a l’uníson a Sánchez, com a comandament únic de la crisi, que els enviï amb urgència més material per fer front a la malaltia i els tests necessaris per diagnosticar-la. De moment, aquest cap de setmana, el Ministeri de Sanitat ha repartit per les comunitats 1.602.800 mascaretes, i hospitals i residències d’avis han sigut els primers a rebre tests ràpids. La Comunitat de Madrid va superar aquest diumenge el miler de morts.

To «constructiu»

La majoria dels dirigents autonòmics van evitar el xoc frontal i van coincidir en el to «constructiu» que va presidir la cita, però el president de Múrcia, el popular Fernando López Miras, va trencar la unitat autonòmica i va desafiar el Govern a l’ordenar el tancament de tota activitat econòmica no essencial a la comunitat, la mesura que el president de la Generalitat, Quim Torra, reclama des de fa dies. El Ministeri de Sanitat va sortir immediatament a recordar a l’executiu murcià que, sota l’estat d’alarma, no té competències per endurir el confinament decretat pel Govern central.

Torra, que fa una setmana es va negar a subscriure una declaració conjunta amb els seus homòlegs autonòmics, va rebaixar el to del seu retret diari al Govern per no confinar territoris o restringir encara més l’activitat econòmica. Una demanda que, amb més o menys matisos i sense arribar a desafiar al Govern, van fer seva altres dirigents autonòmics, com l’andalús Juanma Moreno.

Alta mortalitat

Notícies relacionades

Sánchez va rebutjar prendre mesures més dràstiques i va voler donar oxigen a les autonomies i els ajuntaments per afrontar l’altre gran drama del coronavirus: l’alta mortalitat entre les persones de més edat. Dos de cada tres morts tenien més de 80 anys i el 95% superava els 60. Davant aquesta realitat, el Govern permetrà a les comunitats intervenir els geriàtrics privats, i dotarà els ajuntaments de recursos per agilitar el repartiment de menjar i recursos a domicili per als avis.

Com estipula la Constitució, la pròrroga de l’estat d’alarma haurà de ser ratificada pel Congrés. Serà dimecres amb una majoria de ‘sís’ mai vista a l’Espanya dels blocs granítics. Però sí a l’Espanya que resisteix davant el coronavirus.