69 nous morts eleven a 191 els morts a Catalunya

La consellera de Salut admet que els dies més complicats han d'arribar

zentauroepp52864241 hospital igualada200320175813

zentauroepp52864241 hospital igualada200320175813 / Marc vila

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Catalunya ha arribat als 4.704 casos de coronavirus, després de confirmar-se 501 nous positius en les últimes hores, segons un comunicat de la Conselleria de Salut de la Generalitat, que comptabilitza 191 morts, 69 morts aquest dissabte. A Catalunya, 449 dels afectats estan greus i, del total de casos, 610 són de professionals sanitaris, segons el Departament que dirigeix Alba Vergés.

A Igualada (Barcelona) hi ha un total acumulat de 220 positius de coronavirus: sis estan greus i 28 han mort amb Covid-19, i, de tots els casos, 91 són professionals sanitaris. Des que va començar l’epidèmia s’han comptabilitzat fins aquest dissabte 180 altes hospitalàries de diagnosticats. 

Durant la compareixença diària telemàtica amb els consellers Meritxell Budó i Miquel Buch, Vergés ha indicat que «cada vegada tindrem més pressió en els centres. Són molts els esforços que fan centres sanitaris per atendre aquest coronavirus i no deixar enrere les urgències. Sempre hem dit que era molt important tenir especial cura de com cuidar els professionals sanitaris perquè són els que ens han de cuidar», ha exposat.

Vergés també ha demanat «protegir els més vulnerables», però ha desdenyat que aquest virus només afecti de forma severa aquest col·lectiu. «No és un virus que afecta de forma severa gent gran i persones vulnerables, només», sinó que també afecta joves i persones a priori en bon estat de salut.

La titular de Salut ha demanat centrar-se a «reduir les transmissió del virus» i ha demanat a la ciutadania que es quedi a casa, que mantingui la distància de seguretat i que segueixi tots els consells sanitaris. «Seran dies complicats i pujaran els casos, sobretot, els més greus», ha admès.

«No buscar orígens ni culpables»

Notícies relacionades

Sobre l’afectació de la pandèmia a la ciutat d’Igualada, Vergés ha demanat «no buscar orígens ni culpables» i ha lamentat que les explicacions que va donar divendres sobre l’origen del brot, que ha afectat el personal sanitari de l’hospital de la ciutat, «han pogut generar alguna confusió». «Si algú ha volgut entendre d’aquestes explicacions que es marcava alguna culpabilització, deixem clar que no hi ha culpables d’un virus», ha resolt.

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix, va explicar que va començar en un dinar de més de 80 persones, de les quals «moltes eren professionals sanitaris» de l’Hospital d’Igualada i que, a partir d’allà es van originar dos punts d’infecció: un en el centre mèdic i un altre fora. No obstant, la primera enfermera que va donar positiu per Covid-19, va negar haver anat al dinar ni que ella ni cap familiar haguessin viatjat a Itàlia.