Gairebé 5.000 casos més i 324 morts en les últimes 24 hores a Espanya

El nombre de pacients a l'uci puja un 41%, fins a superar els 1.600 ingressats en estat molt greu

El Govern constitueix un comitè de científics per assessorar-se davant les crítiques per actuar tard i malament

BRA101. BRASILIA (BRASIL), 20/03/2020.- Empleados de una cadena de supermercados controlan la temperatura de las personas que ingresan a comprar este viernes, en Brasilia (Brasil). El Senado brasileño aprobó este viernes una resolución que declara al país en estado de calamidad pública, que fue solicitado por el Gobierno para tener una mayor libertad en el manejo de los presupuestos y enfrentar la pandemia del COVID-19. Brasil ha registrado hasta este jueves siete muertos por coronavirus, todos ellos mayores de 60 años, mientras que el número de casos confirmados saltó un 45 % en un solo día, hasta los 621, según el último balance del Ministerio de Salud. EFE/ Joédson Alves

BRA101. BRASILIA (BRASIL), 20/03/2020.- Empleados de una cadena de supermercados controlan la temperatura de las personas que ingresan a comprar este viernes, en Brasilia (Brasil). El Senado brasileño aprobó este viernes una resolución que declara al país en estado de calamidad pública, que fue solicitado por el Gobierno para tener una mayor libertad en el manejo de los presupuestos y enfrentar la pandemia del COVID-19. Brasil ha registrado hasta este jueves siete muertos por coronavirus, todos ellos mayores de 60 años, mientras que el número de casos confirmados saltó un 45 % en un solo día, hasta los 621, según el último balance del Ministerio de Salud. EFE/ Joédson Alves / Joédson Alves (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Si la situació ja era dramàtica en algunes ucis divendres, on es va començar a seleccionar els pacients, davant la impossibilitat d’atendre’ls tots, aquest dissabte la situació s’ha agreujat a les autonomies més castigades pel virus que es va originar a la Xina. El nombre de malalts a les unitats que atenen els infectats en estat més greu es va incrementar aquest dissabte un 41%, fins als 1.612 pacients, segons les dades fins a les 12.00 h. A més, el nombre de morts va créixer un 32%, fins als 1.326, amb 324 morts en només un dia.

Són les xifres que permeten palpar millor la gravetat de la pandèmia a Espanya, ja que el nombre d’encomanats  no recull els pacients lleus no diagnosticats amb test. Malgrat això, aquest dissabte el nombre oficial d’afectats es va ampliar gairebé un 25%, experimentant l’augment brut més gran fins ara: 4.946 persones

El tercer país del món més afectat

Això implica que Espanya es converteix en el tercer país del món amb més afectats, superant l’Iran, amb més de 20.600 infectats i només per darrere la Xina, amb més de 81.300 i Itàlia, amb més de 53.000. Davant aquest podi preocupant i davant les crítiques que bona part de la ciutadania i un sector de la comunitat científica estan dirigint contra el Govern per haver actuat tard i malament, sense decretar una prohibició completa dels moviments, l’Executiu va anunciar la constitució d’un comitè científic tècnic Covid-19.

El nou òrgan, que està conformat per sis experts de prestigi internacional, entre els quals Antoni Trilla, cap d’epidemiologia de l’Hospital Clínic, es va reunir amb Pedro Sánchez i Salvador Illa per videoconferència, si bé el Govern no va anunciar amb quina periodicitat es reunirà ni quina influència tindrà en les decisions, més enllà d’explicar que ja hi ha hagut «contactes preliminars» amb els científics que el formen i que en el futur s’hi podran afegir més especialistes.

En aquest escenari, Fernando Simón, que en part també és censurat a l’haver-se convertit en la cara visible de l’estratègia sanitària contra l’epidèmia, no va oferir aquest dissabte les dades de l’evolució  de la malaltia, sinó María José Sierra, cap d’àrea del centre que ell dirigeix, el d’emergències sanitàries. El motiu és que el metge té símptomes de patir el coronavirus, per la qual cosa se li ha fet la prova, que ha resultat negativa. La seva companya va explicar que malgrat les consultes amb diversos especialistes, l’Executiu encara no sap quan s’arribarà al pic de casos nous i, per primera vegada en les últimes hores, una portaveu del comitè de gestió de l’epidèmia va admetre que si calen més mesures de restricció «s’inclouran», tot i que de moment les accions de prohibició dels moviments adoptades es consideren «suficients».

Un 5% de letalitat

Notícies relacionades

Així mateix, Sierra va donar dades preocupants com que el 53% dels pacients diagnosticats estan hospitalitzats i d’aquests el 12% a l’uci. La meitat dels pacients en tractament hospitalari tenen més de 70 anys i el 70% de les ucis, més de 60. Per tot això, la letalitat se situa en el 5%, que pot «semblar alt», segons l’experta, però que no és real ja que hi ha molts infectats en tractament domiciliari que no figuren en l’estadística. Sobre això, el Govern va aclarir que els tests ràpids necessaris per saber si estan o no encomanats i que es porten esperant dies es van començar a distribuir aquest dissabte, amb la previsió d’arribar a un milió «de forma molt ràpida».

Com a dada esperançadora, el nombre de curats puja a 2.125 persones.