MESURES CONTRA EL CORONAVIRUS

El Govern adquireix més de 640.000 tests de detecció ràpida del coronavirus

El ministeri de Sanitat compra més de 700 respiradors i distribueix 1,3 milions de mascaretes

rpaniagua52877427 materials for a rapid test kit for coronavirus  covid 19  ar200321181024

rpaniagua52877427 materials for a rapid test kit for coronavirus covid 19 ar200321181024 / TURKISH HEALTH MINISTRY

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

El Govern ha adquirit més de 640.000 test de detecció ràpida del coronavirus –els resultats es coneixen en només 15 o 20 minuts–, uns 700 respiradors i fins a 1,3 milions de mascaretes –500.000 per a professionals de la salut i 800.000 per a pacients–. Algunes proves i mascaretes ja s’han començat a repartir per les comunitats autònomes, tot i que part del material arribarà de forma progressiva i s’anirà distribuint segons les necessitats de cada territori. 

Segons va explicar aquest dissabte la directora general de Cartera i Farmàcia del Ministeri de Sanitat, Patricia Lacruz, durant la roda de premsa dels responsables tècnics i sanitaris del coronavirus a Espanya, «s’està reforçant el subministrament a les comunitats autònomes, i això serà una continuació d’una cosa que esperem s’incrementi exponencialment». «L’estat en què ens trobem a nivell mundial és d’una agressivitat no coneguda fins ara», va reconèixer, i va lamentar que estiguin trobant dificultats per encarregar equips de protecció específics per als professionals sanitaris.

Durant la roda de premsa, la directora de l’Institut de Salut Carlos III, Raquel Yotti, va destacar que a Espanya ja s’han fet 355.000 diagnòstics mitjançant PCR i que s’estan fent entre 15.000 i 20.000 proves diàries, una xifra «similar i fins i tot més gran» que en altres països de la Unió Europea. El ministeri de Sanitat treballa també per a l’adquisició de quatre robots que podrien augmentar la capacitat diagnòstica, podent arribar fins a les 80.000 PCR al dia. «Hem de tenir la garantia que estan donant un diagnòstic vàlid, no només cal agilitat, sinó també seguretat», va remarcar. Segons Yotti hi ha quatre empreses espanyoles que estan produint i comercialitzant ‘kits’ de proves, amb una rapidesa que influeix en la capacitat de «prendre decisions clíniques ràpides». 

Per la seva banda, la directora de l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris, María Jesús Lamas, va recordar que ara per ara no hi ha cap tractament actiu contra aquesta pandèmia però va posar de relleu que Espanya compta amb tres hospitals espanyols participant en dos assajos clínics amb remdesivir, dissenyat al seu dia per al VIH i que es va utilitzar per a l’Ebola, i va informar que n’han autoritzat uns altres cinc per començar pròximament, més enllà dels assajos independents que hi pugui haver. 

Les residències dividiran els avis

Notícies relacionades

El Govern també va ordenar aquest dissabte a les residències d’avis, un col·lectiu que pateix durament la crisi del coronavirus, que separin les persones grans en diferents grups en funció dels seus símptomes i el contacte amb les que estiguin o hagin estat encomanades. Segons la notificació dictada, els professionals hauran de dividir, en el termini de 24 hores des de l’ordre, els residents en quatre grups: sense símptomes i sense contacte estret amb un cas possible o confirmat de coronavirus; sense símptomes, en aïllament preventiu; residents amb símptomes; i casos confirmats. Els treballadors dels centres seran repartits per atendre cadascun d’aquests grups i evitar així la propagació del virus entre els usuaris i també entre ells mateixos.

A més, el Ministeri de Sanitat obliga les residències a adoptar «mesures extremes de neteja», mitjançant l’ús de desinfectants recomanats per l’autoritat sanitària en tot el centre i de forma continuada. «Si el personal sanitari mèdic, d’infermeria o d’un altre tipus ha tingut contacte estret amb un cas possible o confirmat de Covid-19 i no presenta símptomes, continuarà duent a terme la seva activitat amb normalitat, així com la vigilància dels símptomes», assenyala el document publicat al BOE.