DESPRÉS DE LA PROHIBICIÓ DEL GOVERN

Els policies es bolquen a assegurar el tancament de bars i restaurants

Aquest divendres la Generalitat va decretar el tancament de tots els locals de restauració per frenar l'expansió del coronavirus

«No havia vist mai fumadors comprant tabac amb tanta desesperació», diu una estanquera amb les prestatgeries buides

whatsapp-image-2020-03-14-at-105650

whatsapp-image-2020-03-14-at-105650

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Els Mossos d’Esquadra han tancat 322 locals de lleure nocturn a Catalunya que seguien oberts després de les 0.00 hores la matinada de divendres a dissabte, incomplint l’ordre del Govern per contenir la pandèmia de coronavirus. A Girona, els agents han clausurat més discoteques, sales de concerts, bars i pubs que en cap altre lloc del territori: 122. Tot i que a les comarques del Baix Llobregat i el Garraf han acumulat gairebé la mateixa xifra: 120 establiments. A Catalunya el contagi ja supera el mig miler d’afectats i han mort sis persones.  

Dins del dispositiu ORIS, que inclou tots els aspectes relacionats amb el virus i que afecten el funcionament dels Mossos –tant d’operacions com de consells de prevenció–, aquest dissabte al matí els agents catalans han seguit assegurant-se que cafeteries i restaurants respectaven el decret i no aixecaven la persiana. 

A Barcelona, aquesta tasca ha sigut compartida amb la Guàrdia Urbana, els policies de la qual han recorregut la ciutat per informar els ‘despistats’ que havien obert que havien de tancar immediatament. Complir aquest manament és una cosa que policies autonòmica i municipal consideren prioritària, segons fonts consultades per aquest diari, tot i que, de moment, les ordres són mostrar-se comprensius i obligar-los a tancar «sense sancions» durant les primeres hores de «desconcert». 

El Govern obliga a tancar el servei al públic, però diversos negocis mantenen obert el local –amb la zona comunitària de cadires i taules clausurada– i ofereixen menjar per emportar. Cadenes com La Tagliatella accepta comandes per telèfon. 

«Fumadors desesperats»

El tancament de restaurants i cafeteries, llocs que compten amb màquines de tabac, ha intensificat la venda als estancs. «Els fumadors al veure que s’aconsella l’autoconfinament i que no hi haurà bars oberts on baixar a comprar un paquet, estan comprant tot el tabac que poden», explica una estanquera de l’Eixample. 

«Mai havia vist una cosa així. S’emporten cartrons i cartrons. Sobretot de Camel i Winston, que també són els que més es venen normalment», diu. El repunt en la demanda de tabac ha col·locat el subministrament –aquest sí– en una situació una mica més compromesa. «El magatzem està buit i el pròxim enviament m’arribarà divendres, fins aleshores puc fer comandes puntuals, però venen de Madrid, per carretera, i dependrà una mica de com evolucioni la mobilitat», afirma. «Els he vist comprar amb desesperació, espantats d’haver d’estar tancats a casa i quedar-se sense tabac». 

Restaurants d’hotels només per a clients  

Notícies relacionades

Els restaurants dels hotels no estan tancats. Però a l’Hotel H10 Metropolitan, situat al costat de la plaça de Catalunya, expliquen que el servei és exclusiu per als clients. Malgrat la gran desfeta de reserves encara queden hostes que, sense bars ni restaurants, només poden alimentar-se als seus hotels. 

Aquest dissabte al matí, a Barcelona hi havia poc trànsit, però una presència notable de ciutadans a peu per les voreres. Gairebé tots en direcció a supermercats i farmàcies (i estancs) per omplir la nevera. Les botigues de roba, per exemple, seguien obertes tot i que, segons una de les seves propietàries, la gent no semblava tenir gaires ganes de comprar vestits.