Mesures contra la malaltia

El confinament contra el coronavirus debuta amb un aprovat just

Els Mossos d'Esquadra han tancat 322 locals nocturns que havien desobeït la prohibició de la Generalitat

Escenes de tensió en supermercats i escapades de cap de setmana enterboleixen la primera jornada de lluita contra l'epidèmia

whatsapp-video-2020-03-14-at-112907 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

14 de març del 2020. Primer dia de confinament a Catalunya, que registra més de 700 infectats i vuit morts. La crida del Govern als ciutadans a quedar-se a casa per contenir la pandèmia de coronavirus ha sigut atesa i desatesa a parts iguals. 

El trànsit d’entrada i sortida a la capital, Barcelona, s’ha reduït un 55% respecte al dissabte de la setmana passada. No obstant, destins turístics com la comarca de la Cerdanya o localitats de la Costa Brava han rebut una allau de ‘barcelonites’  –així els ha anomenat, despectivament, un tuitaire de la zona– que han acceptat confinar-se, sí, però a la seva segona residència, un gest que implica fer exactament l’oposat al que seria desitjable, perquè amb aquests desplaçaments es pot facilitar que el virus es propagui per zones que encara no estan tan afectades.

Els Mossos d’Esquadra, dins del dispositiu ORIS, dissenyat per a aquesta emergència, han activat punts de control a l’entrada a Catalunya per l’AP-2 i també a l’estació de Sants. En el primer han aturat més de cent vehicles i han detectat dotze persones amb símptomes, que han sigut derivades al Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). L’objectiu és informar que la mobilitat s’ha de cenyir a necessitats bàsiques.   

300 bars incomplidors

Juntament amb policies locals, com la Guàrdia Urbana de Barcelona, els Mossos també s’han abocat aquesta nit a assegurar-se que tots els locals de lleure nocturn –bars, discoteques, pubs– complien l’ordre de la Generalitat de tancar la seva activitat a partir de les 0.00 hores. Però 322 continuaven sense parar la música després d’una primera trucada i han rebut la visita d’agents que hi han acudit per obligar-los a abaixar la persiana. A la província de Girona –té sentit, donada l’arribada de clients barcelonins– és on els policies han clausurat més locals insubordinats. A les comarques del Baix Llobregat i el Garraf, han intervingut 120 negocis més en total.

Durant 15 dies tampoc poden obrir cafeteries ni restaurants ni espais com gimnasos o estacions d’esquí. Amb la sortida del sol, la ronda policial s’ha mantingut per assegurar-se que cap d’aquests negocis desatenia una ordre, de la qual estan exempts establiments que venen productes de primera necessitat: supermercats, farmàcies o estancs. Fonts de la Guàrdia Urbana han remarcat a aquest diari que les instruccions rebudes tenen prioritat absoluta i que tant els seus agents com els dels Mossos s’han arremangat. En aquesta primera jornada, durant la qual és comprensible que regni un cert «desconcert», la policia s’ha limitat a informar i a forçar la clausura sense sancionar dels ‘despistats’. No ha sigut el cas de dos propietaris de locals nocturns que, després de rebre la visita d’una patrulla, han tornat a obrir. Tots dos han sigut multats.

Fumadors desesperats

El debut del confinament a Catalunya també ha provocat que els supermercats rebessin allaus de compradors. Tot i que el proveïment d’aliments està garantit, la por de quedar-se sense menjar va per davant de la raó. Segons fonts policials, els incidents en botigues d’aliments per situacions de tensió entre consumidors febrils han sigut constants. 

Notícies relacionades

Els fumadors estan més preocupats pel tabac que pel menjar. Les vendes s’han disparat als estancs. Una estanquera de l’Eixample admetia a aquest diari que «mai» havia vist clients tan «desesperats». «S’han emportat cartrons i cartrons». El repunt ha aspirat els magatzems i, segons remarcava, fins que arribi l’enviament previst –en el seu cas, divendres– serà difícil poder-se reproveir. «És normal», els defensava, «ara que saben que no podran baixar al bar a buscar un paquet, i que pot ser que s’hagin d’estar 15 dies a casa, els fa por confinar-se sense tabac».

Hotels d’avituallament 

El tancament de bars i restaurants han situat els hostes d’hotels en un lloc de dependència absoluta dels seus fondistes. Per aquesta raó, negocis com l’H10 Metropolitan, pròxim a la plaça de Catalunya, manté obert el menjador, tot i que és d’ús exclusiu per a clients.