Notes d'un confinat (2)

Sí, faig ioga

Josep Maria Fonalleras narra la seva experiència com a confinat per haver estat en contacte amb una persona que va tenir el coronavirus

«Decideixo incorporar una cosa que veia amb una barreja d'ironia i displicència: uns quants exercicis de ioga caçats al vol de dos o tres tutorials»

whatsapp-video-2020-03-11-at-152706 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Josep Maria Fonalleras
Josep Maria Fonalleras

Escriptor

ver +

Tinc una amiga que manté la teoria que cal diferenciar la roba de casa i la roba que et poses per sortir al carrer. No només per una qüestió d’higiene física sinó moral. Són coses diferents i tu ets diferent quan et vesteixes d’una manera o una altra. No és una qüestió de comoditat, que també ho és, sinó de rigor amb la teva pròpia manera d’entendre el món. El de fora i el de dins. Ella, em confessa, només té una peça que pot complir les dues funcions: un jersei de llana, verda, que atresora una intensa memòria familiar. El jersei verd pot combatre en qualsevol escenari perquè manté l’estabilitat de l’entorn íntim i adquireix la fortalesa necessària per enfrontar-se a l’exterior sense doblegar-se.

Dic tot això perquè, en aquests dies de confinament, acabo de descobrir una peça similar. Quan compres uns pantalons nous, intentes trobar la circumstància apropiada per estrenar-los. Et sents transformat. Bé, això em passa a mi. Els que porto ara, per exemple, de quadros vermells i blaus, difusos però en certa manera atrevits, de llaneta, recordo que me’ls vaig posar per primera vegada per anar a un sopar que rememoro amb nostàlgia. Sense ser la peça més cridanera del món, per a mi eren això, atrevits. Ara, aquests dies, han abandonat per complet aquella fulguració i s’han convertit en una espècie de xandall. No he deixat de portar-los en totes les hores de reclusió. Els he rentat, és clar, però els he assecat de seguida i han tornat a ser l’uniforme del confinat. Són una espècie de xandall, sí, però amb molt més pedigrí. Hauré de decidir, quan acabi l’enclaustrament al pis, si poden tornar a sortir al carrer o ja quedaran per sempre en la memòria sentimental d’aquests dies solitaris.

Notícies relacionades

M’aixeco. Faig el que faig cada dia, però aquest és potser el pitjor moment de tots. Tens tot el dia davant i no saps si el podràs afrontar amb garanties d’èxit. L’èxit, d’altra banda, significa arribar sa i estalvi a la nit i llavors deixar-te anar, introduir-te al sofà i mirar a veure què trobes a la tele. Però això és una altra història.

Dutxat, em poso desodorant i colònia. ¿Colònia? ¿Per què? ¿Per què ens perfumem? ¿Per agradar? ¿Per tenir una olor agradable? ¿Perquè ens olorin? ¡Però si ningú ho farà! Estic sol i el perfum no es transmet per telèfon o per Skype. Arribo a la conclusió que ho faig per mi, per aferrar-me a una cosa coneguda, a una vella coneguda olor, per no deixar de ser jo mateix, per disciplina, per mantenir una rutina. A més, decideixo incorporar una activitat que fins ara contemplava amb una barreja d’ironia i displicència. Sí, faig ioga. Uns quants exercicis matussers, irregulars i anàrquics que provenen de dos o tres tutorials caçats al vol i del record que tinc de veure com una noia els executava (el del guerrer, per exemple) mentre el sol es ponia sobre el mar a Creta. Devia ser en una pel·lícula. Això em relaxa i m’empeny a començar el dia. Crec que l’incorporaré a la meva dieta habitual. Bé, vaja, és un dir. Tampoc tenia dieta habitual. És llavors quan rebo la primera trucada. «¿El senyor Fonalleras? Li truquem de Salut».