epidèmia

Vitòria tanca durant 15 dies els centres educatius pel coronavirus

El País Basc es converteix en la primera comunitat autònoma a prendre aquesta mesura

L'objectiu és limitar la propagació del virus, perquè «els nens són grans transmissors» de la malaltia

vitoria-centros-educativos / periodico

1
Es llegeix en minuts
EFE

El Departament d’Educació del Govern Basc ha decidit tancar, a partir d’aquest dimarts, tots els centres educatius de Vitòria, incloent-hi guarderies, escoles, instituts i universitats, tant públics com concertats, per contenir l’expansió del coronavirus.

Vitòria es converteix així en la primera capital espanyola a adoptar una decisió com aquesta, amb importants repercussions en la vida econòmica i social de les milers de famílies afectades per aquest tancament. Segons han confirmat fonts del Govern Basc, aquesta mesura de contenció, per evitar que s’estengui l’epidèmia que fins ara ha registrat 148 positius a Euskadi, s’ha adoptat en la reunió feta entre els departaments bascos de Salut i Educació, a la qual també han acudit directors de centres escolars i sindicats.

Es tracta d’una mesura preventiva i no perquè s’hagin detectat nous casos d’infecció en centres educatius, a excepció de la ‘ikastola’ de Vitòria, que no ha obert les seves portes aquest matí per dos positius entre la comunitat docent del centre. Fonts del Departament d’Educació ha deixat clar que l’objectiu és limitar la propagació del virus «perquè els nens són grans transmissors» de la malaltia, però han insistit que «no hi ha un problema de salut».

Els professors hauran d’anar a treballar

Vitòria, amb 255.000 habitants, compta amb 62 centres educatius no universitaris i set escoles o facultats de la Universitat del País Basc, que estaran tancats fins al dilluns 23 de març.  S’hi afegeixen les dues escoles de la localitat alabesa de Labastida, que han tancat ja aquest mateix dilluns durant 15 dies per la seva proximitat amb Haro, localitat de la Rioja que s’ha convertit en un dels focus del coronavirus amb 55 casos confirmats.

Notícies relacionades

A més, es tancarà l’institut de Laguardia (Àlaba), també per la seva proximitat a les dues localitats anteriors. El Departament d’Educació ha aclarit que se suspenen, així mateix, totes les activitats extraescolars dels més de 70 centres tancats durant 15 dies.

Fonts de la comunitat educativa han precisat a Efe que tot i que els nens i estudiants no poden anar a classe, els professors sí que hauran d’anar a treballar als centres tancats.  La clausura temporal de guarderies, escoles i universitats a Vitòria es produeix en una jornada en què es comptabilitzen ja 148 casos positius de coronavirus a Euskadi, 46 més que aquest diumenge, i són sis els morts, un més, segons el Departament de Salut.