CONFINAMENT A TOT EL PAÍS

Sis morts, motins i fugues a les presons d'Itàlia pel coronavirus

A l'hospital policlínic de Mòdena hi ha ingressats quatre presos ferits en estat greu i amb pronòstic reservat

Padova (Italy), 22/02/2020.- Police on guard at the hospital of Schiavonia, near Padova, where tests for the coronavirus are performed on the population in Veneto region, northern Italy, 22 February 2020. A second person in Italy has died died after being infected with the coronavirus COVID-19. The death of a woman in the northern region of Lombardy follows that of a 78-year-old man who died on Friday 21 February. The new wave of cases in Italy’s northern regions have triggered shut-downs of shops, offices and community centres. (Italia) EFE/EPA/NICOLA FOSSELLA

Padova (Italy), 22/02/2020.- Police on guard at the hospital of Schiavonia, near Padova, where tests for the coronavirus are performed on the population in Veneto region, northern Italy, 22 February 2020. A second person in Italy has died died after being infected with the coronavirus COVID-19. The death of a woman in the northern region of Lombardy follows that of a 78-year-old man who died on Friday 21 February. The new wave of cases in Italy’s northern regions have triggered shut-downs of shops, offices and community centres. (Italia) EFE/EPA/NICOLA FOSSELLA / NICOLA FOSSELLA (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Europa Press / Rossend Domènech

Un total de sis persones han mort en el marc dels motins carceraris pel decret que imposa més restriccions als centres penitenciaris pel brot del nou coronavirus. Els presos, a més, estan començant a demanar una amnistia.

En una de les presons, la de Foggia (al sud), encara no s’ha pogut fer un cens per comprovar el nombre de fugats. També hi ha hagut incidents a la presó de San Vittore (Milà), Vallette (Torí), i la presó de La Spezia.

«Tres presos han mort a Mòdena, un més ha mort a Alessandria, un més a Verona i l’últim en una petita presó de la qual no en puc dir el nom», ha afirmat el portaveu nacional del Sindicat de Policia Penitenciària, Aldo di Giacomo, en declaracions a l’agència de notícies italiana AdnKronos.

«Sembla que les morts serien com a conseqüència de l’ús de drogues psicotròpiques», ha dit Di Giacomo, ja que es van assaltar els dispensaris durant els disturbis. «Buscaven metadona i els cossos no semblen tenir signes de violència», ha afirmat.

Així mateix, Di Giacomo ha advertit d’«enormes danys» a les presons per «almenys dotze milions d’euros» i ha demanat duresa en els càstigs als qui participin en motins o revoltes. A més ha apel·lat «al bon judici» dels altres presos per no seguir els «esvalotadors» i «no empitjorar una situació que ja és molt crítica».

Motí i fuga

Després d’hores de motí a la presó de Foggia, a última hora de la tarda les autoritats han arribat a un principi d’acord amb els presos, que han accedit a tornar a la presó perquè es pugui dur a terme un cens a canvi de permetre que es puguin desplaçar de forma relativament lliure per la presó, sense haver de tornar a les cel·les.

Els mitjans de comunicació italians han difós vídeos de la fuga i es desprèn que hi podria haver fins a un centenar de fugits. Fins a 32 presos ja han sigut localitzats i detinguts, però uns altres 40 continuen lliures i alguns haurien fugit en cotxes robats.

Segons ‘La Repubblica’, la presó de Mòdena ha registrat importants danys per les protestes dels presos per la imposició de més restriccions pel brot del nou coronavirus, per la qual cosa les autoritats han començat a traslladar gran part dels detinguts a altres centres penitenciaris. L’objectiu de les autoritats és desallotjar per complet l’edifici principal de la presó de Mòdena.

A l’hospital policlínic de Mòdena hi ha ingressats quatre presos ferits en estat greu i amb pronòstic reservat. Fins al moment, aquest centre té 18 presos en diversos llocs mèdics avançats, la major part per intoxicacions.

«La presó està completament inhabilitada. Anem cap al tancament», ha explicat el secretari general de la Policia Penitenciària (Sappe), Francesco Campobasso. «En 25 anys no he vist una situació d’aquest tipus. Per citar les paraules d’un col·lega: ni un huracà hauria provocat res tan devastador. És una situació molt trista de veure. Sobre les causes precises no m’ho puc explicar o fer cap hipòtesi però des de fa anys el sistema de presons té polítiques errònies com la vigilància dinàmica», ha assenyalat.

A la presó de San Vittore de Milà s’ha pogut veure una columna de fum després d’un motí en el qual els interns van aconseguir aconseguir algunes de les claus de la presó i es van enfilar a la teulada del penal.

Van encapçalar el motí els presos interns a l’ala reservada a persones amb addiccions, que protestaven per la suspensió de les visites familiars. Dos dels interns van ser atesos posteriorment per un excés en dosi de metadona.

A la presó de Vallette, a Torí, la protesta havia sigut inicialment pacífica, però posteriorment els interns van col·locar llits davant les entrades i van començar a colpejar els barrots. Després d’una mediació la situació va tornar a la normalitat.

Notícies relacionades

A La Spezia cinc reclusos es van enfilar al migdia al sostre de la presó de Vila Andreini i els guàrdies van respondre amb material antiavalots i el desplegament d’un cable antievasió en el perímetre de la presó. Després de més d’una hora de negociació els presos van accedir a tornar a la normalitat.

També s’han produït protestes a la presó de Ligúria, a la de Marassi, a Gènova, i a la de Sanremo, igual que a la presó de dones de Pontedecimo, també a Gènova, on es va penjar una pancarta demanant amnistia a l’exterior.