crisi sanitària

Onada de tancaments de negocis xinesos a Barcelona

Restaurants i altres comerços, també de l'Hospitalet i el Vallès, han penjat el cartell de «vacances»

Baixen la persiana de 15 dies a un mes i el consolat nega que hagi donat instruccions sobre el coronavirus

zentauroepp52706196 barcelona 09 03 2020  reportaje de bares y bazares chinos qu200309185439

zentauroepp52706196 barcelona 09 03 2020 reportaje de bares y bazares chinos qu200309185439 / ALVARO MONGE

4
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel / Xavier Oliva

Tancat «per vacances». El missatge, a ordinador, en castellà i en xinès, ha agafat per sorpresa els veïns. Per inesperat, i perquè, si alguna cosa tenen aquests veïns vingut de l’orient és que són treballadors i no tenen per costum agafar-se dies d’assumptes propis. «Home, és pel coronavirus, segur», afirma una senyora al carrer Roger de Flor, al barri del Fort Pienc de Barcelona, al costat de la persiana baixada d’un restaurant regentat per persones de nacionalitat xinesa. Com aquest, prop de 20 negocis del barri no han obert aquest dilluns. Tots amb la mateixa raó, aquelles vacances que, aquí sí que hi ha certes diferències, van dels 15 dies al mes i mig. El més habitual, un mes. 

Cijun Lu, cònsul general adjunta de la República Popular de la Xina a Barcelona, explica a aquest diari que no tenia coneixement del tancament d’aquests comerços, i assegura que en cap moment la representació diplomàtica del Govern de Pequín ha donat cap ordre que deixin de treballar. «No ho sabia, entenc que ha de ser per raons personals, però no puc confirmar que sigui a conseqüència del coronavirus», detalla. De la vintena de locals tancats, dos són de cuina coreana i la resta, de gastronomia xinesa. També hi ha una perruqueria i un centre de massatges. Crida l’atenció que tots hagin pres la decisió alhora, ja que aquest dilluns ha sigut l’elegit per la immensa majoria per iniciar aquestes vacances.  Un d’ells, per ser justos, assegura en el cartell que també aprofitarà per fer reformes. 

A la cruïlla de Roger de Flor amb Alí Bei, molt a prop de l’estació del Nord, un parell de restaurants regentats per xinesos segueixen oberts. A la porta dels dos negocis, un cartell hi diu el següent: «Sentim utilitzar les mascaretes per treballar. El motiu és per protegir millor tota la població, perquè el virus Covid-19 té un període d’incubació en el qual els afectats són asimptomàtics. L’ús de mascaretes durant aquest període n’atenuaria la propagació». I així és, tant els cambrers com el cuiner porten la cara coberta, malgrat que les autoritats sanitàries han repetit fins a la sacietat que l’ús d’aquests elements és innecessari. Una parella de xinesos que passeja pel barri no se sorprèn del tancament. Han seguit molt de prop les mesures de contenció del seu país, on hi tenen família, i no entenen que aquí a Espanya «la gent estigui tan tranquil·la»

Més enllà de Barcelona

La decisió de tancar locals també s’ha pres en altres municipis de l’àrea metropolitana com l’Hospitalet, o fins i tot més enllà, com a Sabadell i Terrassa. A la segona ciutat més poblada de Catalunya, molts locals del barri de Santa Eulàlia, sobretot molts locals regentats per ciutadans d’origen xinès, se n’han anat de ‘vacances’, o segons com es miri, de quarantena encoberta. A Sabadell, un restaurant situat davant l’Hospital Parc Taulí, la Fonda Huix, es va despertar aquest dilluns amb un cartell en el qual anunciava l’ús de mascaretes i que s’atendria a porta tancada, servint cafès i bocates per emportar. No obstant, només unes hores més tard penjava el cartell de tancat per vacances fins a l’1 d’abril. La mateixa escena es repetia al restaurant Koyo II de la Rambla, un local molt freqüentat, que va abaixar la persiana fins al 10 d’abril.

Un restaurant xinès, tancat per ‘vacances’ durant dues setmanes, a l’Hospitalet de Llobregat / ELISENDA PONS

També al centre de la cocapital vallesana, l’Óscar, el propietari d’un restaurant xinès del carrer de la República, anunciava aquest dilluns que tancaria per vacances fins al 10 d’abril. «La feina ha baixat i aquest any està costant arrencar després de la pujada del gener. Per això i per la preocupació que hi ha pel Covid-19, hem decidit parar un mes per descansar», assegurava l’Óscar.

Notícies relacionades

A part del tancament per vacances, en alguns establiments es treballa amb mascaretes i s’apliquen altres mesures de seguretat. El Yuan regenta un basar a la Rambla de Sabadell. Fa uns dies va penjar a l’entrada un cartell en el qual anuncia que a l’interior de l’establiment es treballa amb mascaretes. «És per protegir millor tota la població, perquè el virus té un període d’incubació asimptomàtic en què també es pot encomanar. L’ús de mascaretes durant aquest període n’atenuaria la propagació», diu el paper. També al carrer de la República, un altre basar segueix les mateixes mesures. «Els casos estan augmentant molt ràpid i ens hem de protegir», assegura el Yang, un dels seus treballadors.

Mesures «insuficients»

La fonda Huix de Sabadell, també tancada per «vacances». / ANNA MAS

«No veiem prou mesures de prevenció a Espanya», explica a EL PERIÓDICO Lam Chuen, president de la Unió d’Associacions Xineses de Catalunya. Chuen, molt crític amb el Govern de Pedro Sánchez, considera que «no hi ha prou controls i falta concreció en les mesures». Comparant el que ha fet la Xina amb el que fa Europa, ens preocupa molt, perquè no veiem que s'estigui actuant amb responsabilitat, assegura el president de la plataforma d’associacions xineses. «Està bé que es cridi a la tranquil·litat, però s’han de prendre més mesures per assegurar que la gent se senti segura», afirma.