EPIDÈMIA GLOBAL

Tres centres catalans s'uneixen per crear fàrmacs i una vacuna contra el coronavirus

IrsiCaixa, el Barcelona Supercomputing Center i l'IRTA-CreSA esperen tenir les medecines en tres mesos

La multinacional farmacèutica Grifols col·labora en el finançament de la investigació

POLITICA    3/12/2001 SIDA INAUGURACION DEL NUEVO LABORATORIO IRSICAIXA  DE INVESTIGACION DE LA SIDA EN EL HOSPITAL DELS GERMANS TRIAS I PUJOL  CAN RUTI    FOTO RICARD CUGAT

POLITICA 3/12/2001 SIDA INAUGURACION DEL NUEVO LABORATORIO IRSICAIXA DE INVESTIGACION DE LA SIDA EN EL HOSPITAL DELS GERMANS TRIAS I PUJOL CAN RUTI FOTO RICARD CUGAT / TRUE (Negativo)

2
Es llegeix en minuts
Efe

IrsiCaixa, el Barcelona Supercomputing Center (BSC) i el Centre d’Investigació en Sanitat Animal(IRTA-CreSA) han unit esforços per investigar conjuntament fàrmacs per combatre el coronavirus i també una vacuna, amb finançament públic i privat. Així ho ha explicat aquest divendres el doctor en Bioquímica Julià Blanco, que lidera el grup de Virologia i Immunologia Cel·lular d’IrsiCaixa, situat al recinte sanitari de l’Hospital Germans Trias i Pujol, de Badalona.

Blanco calcula que en tres mesos podrien disposar de fàrmacs, que hauran de passar els controls establerts perquè siguin segurs abans de la seva administració a persones.

El Barcelona Supercomputing Center aplicarà la bioinformàtica per deduir com ha de ser un fàrmac capaç de neutralitzar el coronavirus, mentre que a l’IrsiCaixa ja es treballa per dissenyar anticossos a partir de les investigacions del BSC. A l’IRTA-CreSA, que té la seu a la Universitat Autònoma de Barcelona, a Bellaterra, assumiran els assajos en animals.

De fet, científics del programa de sanitat animal de l’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) treballen des de fa anys amb els coronavirus zoonòtics, en concret amb el coronavirus del MERS (sigles en anglès del Middle East Respiratory Sindrome, Síndrome Respiratòria de l’Orient Mitjà).

«Per a cada malaltia s’utilitzen animals diferents per experimentar, però amb el Covid-19 encara no sabem quin és el seu origen, així que desconeixem quin model animal es podrà utilitzar», ha explicat Blanco, que ha apuntat a porcs, pollastres, civet (una espècie de fura) i, fins i tot, amb un model de ratolí humanitzat (modificats genèticament) com a possibles models per poder investigar.

Aquest consorci català dels tres esmentats centres d’investigació es vol ampliar amb altres institucions de científics de Marsella (França) i Munic (Alemanya), que també busquen col·laboracions als seus països i en altres europeus, ha indicat Blanco.

Es necessiten «més mans»

Notícies relacionades

Els recursos econòmics per afrontar una gran investigació com aquesta s’han trobat, per a la vacuna, en la multinacional catalana Grifols, i per als fàrmacs està previst presentar el seu projecte a una convocatòria de la Iniciativa de Medicaments Innovadors de la Comissió Europea.

Per tirar endavant aquesta investigació, Blanco ha assenyalat que necessitaran «més mans», més científics a les tres institucions, en un nombre que de moment no s’ha concretat. «La nostra estratègia a IrsiCaixa és intentar recuperar el talent que ha hagut d’emigrar», ha precisat, així que no es descarta que s’opti per reclamar investigadors catalans que han hagut d’anar-se’n de Catalunya en els últims anys davant de la falta d’oportunitats.