el dia de la dona treballadora

Les catalanes són cada vegada més pobres que els catalans

El 18,4% dels homes estan en risc d'exclusió, davant del 24,1% de les dones

La consellera Budó situa les pensions com un dels focus de desigualtat

zentauroepp51363564 grafcva534  val ncia  13 12 2019   m s de 200 mujeres convoc200113212841

zentauroepp51363564 grafcva534 val ncia 13 12 2019 m s de 200 mujeres convoc200113212841 / Manuel Bruque

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell

A diferència de la bretxa salarial (situada en el 23,4% a Catalunya), que en els últims cinc anys ha anat descendint lleugerament, la frontera dels homes i les dones davant la pobresa s’ha anat engrandint des del 2013. Llavors, el 18,8% de dones i el 20,7% dels homes estaven en risc d’exclusió. Ara elles són gairebé sis punts més pobres que ells. Unes dades que ha donat a conèixer l’Institut Català de les Dones, per presentar la campanya institucional del Govern per al 8-M.

La bretxes més importants a Catalunya, segons la Generalitat, afecten especialment el mercat laboral. Elles cobren un 23,4% menys que ells, els homes copen el 64% dels llocs de direcció en empreses, i entre els treballadors que redueixen la seva jornada per cuidar-se de fills o dependents, ells no arriben al 10%. Però la diferència en la taxa de pobresa, que ja és del 6%, és la que més ha crescut en els últims cinc anys, si bé molts altres indicadors s’han estabilitzat o s’han reduït sensiblement. 

«L’equiparació dels permisos de paternitat és un pas en la bona direcció», ha dit la responsable de l’Institut, Laura Martínez, mentre que la consellera Budó ha argumentat que el problema de la pobresa és que les dones, per haver cotitzat menys, cobren pensions més baixes en la vellesa, i acaben comptabilitzant en els índexs de risc d’exclusió. «Els plans d’igualtat en les empreses, el fet que els empresaris hagin de publicar els salaris i s’avergonyeixin que elles cobren menys per la mateixa feina... aquestes mesures també ajuden», ha exposat Martínez. 

L’informe també detalla altres dades que mostren com les dones continuen discriminades en molts àmbits. Un d’ells, el de la política. Per cada quatre homes que són alcaldes, hi ha una dona alcaldessa, tot i que el nombre de regidores elegides en les últimes municipals és del 44% del total. «La política continua sent cosa d’homes», ha lamentat Budó. 

També en l’esport les diferències són abismals. Per cada dona que obté una llicència federativa, hi ha tres homes. Un percentatge, el de les dones esportistes, que ha anat creixent de manera molt sensible. Fins i tot en els campionats universitaris es veu aquesta diferència, ja que la presència dels homes és de 15 punts més. 

Notícies relacionades

El gran ofici del futur, les tecnologies de la informació i la comunicació, també té rostre d’home. En l’FP, només el 4,2% de noies estudia aquests oficis, mentre que entre els nois el percentatge arriba fins al 15,7% del total. També s’observa aquesta diferència en les dones que obtenen titulacions tecnològiques. Només ho aconsegueixen el 8% d’alumnes universitàries, mentre que entre els alumnes aquesta prevalença és del 27,8% del total dels estudiants. 

«Volem els mateixos drets, no carrers», és el missatge que llançarà el Govern al llarg dels pròxims dies a través de la campanya per commemorar el 8 de març, dia internacional de la dona treballadora. L’acte institucional serà el pròxim divendres 5 de març, però també faran actes de denúncia i conferències però també realitzaran actes de denúncia i conferències per tot el territori.