Es reforçarà el col·lectiu

Aïllats un centenar de sanitaris a Euskadi per coronavirus

Dels 13 malalts en la comunitat, 5 són personal sanitari

zentauroepp52590930 coronavirus clinic200303093718

zentauroepp52590930 coronavirus clinic200303093718 / Hospital Clinic Barcelona

2
Es llegeix en minuts
Efe

Els casos confirmats de coronavirus s’eleven a 13 a Euskadi5 dels quals, sanitaris, amb 2 pacients hospitalitzats i 211 persones en aïllament domiciliari per haver tingut contacte amb infectats, un centenar dels quals són professionals de la salut. 

En les últimes 24 hores el nombre de positius s’ha incrementat en tres: dos a Àlaba, on ja n’hi ha deu, i el primer de Biscaia. Guipúscoa es manté amb els dos casos ja coneguts.

La taula interdepartamental del Govern Basc, presidida pel lehendakari, Iñigo Urkullu, s’ha reunit aquest dimarts per segona vegada per estudiar la situació causada per aquesta epidèmia, i ha decidit mantenir les actuals mesures de prevenció.

Possible augment d’alerta

En el cas de Vitòria sembla que s’estudia elevar el nivell d’alerta, ja que es desconeix l’origen del primer positiu, cosa que pot implicar reduir la mobilitat, controlar els esdeveniments multitudinaris, restringir agrupacions de persones i fins i tot tancar escoles.

Si hi haguessin més casos es passaria a la fase de mitigació, però «aquest és un escenari que en aquest moment no està sobre la taula», ha recalcat la consellera de Salut, Nekane Murga, que ha fet una crida a la tranquil·litat.

Dels 13 malalts per Covid-19 a Euskadi, 5 són personal sanitari. Aquest col·lectiu –considerat de risc per l’alt grau d’interrelació amb malalts– representa més de la meitat de les persones que estan aïllades als seus domicilis.

«Molts» treballen a la xarxa sanitària d’Àlaba, on hi ha el «focus» del virus a Euskadi, però hi ha també professionals d’altres províncies encomanats per la seva relació d’«amistat» amb els casos positius.

S’incorporaran 12 metges

Murga ha informat de la pròxima incorporació de 12 metges a l’equip de vigilància epidemiològica per reforçar aquest servei, en què actualment treballen 25 persones. Es farà mitjançant una borsa de treball oberta que no requereix examen previ d’accés.

Ha reconegut que els contagis entre el personal mèdic han suposat una disminució de personal en els centres sanitaris, especialment als hospitals alabesos de Txagorritxu i Santiago i en l’ambulatori vitorià d’Olarizu.

Ha assegurat en tot cas que l’atenció està garantida gràcies a un esforç organitzatiu i al reforç de metges arribats de Biscaia i Guipúscoa.

Notícies relacionades

Murga ha defensat l’actuació dels responsables de Txagorritxu i de les autoritats sanitàries rere el primer positiu: una metge que havia viatjat en una zona que no està considerada de risc i que va treballar durant cinc dies amb símptomes lleus.

Quan el quadro es va agreujar amb febre va sol·licitar que se li practiqués la prova corresponent. El resultat es va saber divendres 28 a les 19.00 hores i a les 19.10 ja hi havia un comitè de crisi i es va començar a identificar els seus contactes», ha relatat la consellera.