Coronavirus:

L'OMS crida a la «calma, serenitat i proporcionalitat» amb el coronavirus

La directora de salut pública de l'organisme demana «racionalitat» davant de la cancel·lació d'esdeveniments com el Mobile o el tancament del Louvre

Maria Neira aplaudeix les autoritats espanyoles «resistint pressions» i prenent mesures «només basades en la ciència»

zentauroepp35542504 maria neira oms200131101033

zentauroepp35542504 maria neira oms200131101033 / JULIO CARBO

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La directora de salut pública i determinants ambientals i socials de la salut del’Organització Mundial de la Salut (OMS), Maria Neira, ha fet una crida a la «calma, serenitat i proporcionalitat» amb el coronavirus. «Estem molt preocupats a l’OMS pelsefectes col·laterals del virusefectes col·laterals que afecten l’economia i la societat, que poden col·lapsar els nostres sistemes sanitaris i que no corresponen a la lluita contra el virus», ha explicat durant un congrés d’alimentació organitzat per Aecoc i FIAB.

Neira ha advertit que hi ha dues coses que van en paral·lel però que cal diferenciar-les. Una és el virus i l’altra, «que no hi té res a veure», és la «por» que s’ha generat, motivat per «imatges de ciutats tancades i bloquejades per militars» i decisions com la cancel·lació d’esdeveniments com el Mobile o el Saló de Ginebra o el tancament del Museu del Louvre de París. «Hemd’apostar per la racionalitat», ha advertit l’experta. 

«Cada mesura que es pren genera un percepció de risc en els ciutadans», ha recordat, i per això recomana a les empreses prendre decisions «basades en un criteris lògics». És a dir, mesures basades en les recomanacions de les autoritats sanitàries i sempre «amb una justificació científica». Altrament, es genera una percepció de risc «molt més elevada» de la qual serà molt difícil sortir per explicar-li al ciutadà més tard que no hi ha «un risc real».

«Entre tots hem de tornar a aquest balanç i equilibri concentrats en lluitar contra el virus però sense la resta de cascada de mesures que no ajuden a la contenció de l’epidèmia», ha assegurat. Neira ha recordat, de fet, que quan es declara un problema de salut pública d’extensió internacional és necessari prendre «mesures de contenció» evitant sempre l’«efecte negatiu» en la societat i en l’economia. «Però no ha sigut possible», ha lamentat respecte a la caiguda de les borses i el pànic econòmic sorgit. 

Posar en context el virus

Neira ha demanat posar «en context» el virus. «En un país com Espanya, amb 47 milions d’habitants, n’hi ha 125 casos, n’hi podrà haver més, ningú ho descarta, però s’han de posar les coses en proporció», ha assegurat i ha recordat algunes xifres, com que el 80% de persones en contacte no desenvolupen símptomes o que la taxa de mortalitat és del 0,7%.

Notícies relacionades

En aquest sentit, la representant de l’OMS ha aplaudit la tasca de les autoritats sanitàries espanyoles que «ho estan fent molt bé», ha dit, «resistint pressions i prenent mesures només basades en la ciència». «Hi ha moltes raons perquè el ciutadà espanyol se senti serè», ha afegit, i ha reconegut que l’alarmisme podria posar en riscel sistema hospitalari. «Hi ha gent angoixada, preocupada i amb una ansietat que tampoc és bona per a la societat. La gent a més es precipitarà a anar als hospitals i els hospitals els necessitem per a altres motius mèdics», ha alertat.

«¿El virus hi és?, sí; ¿es propagarà?, sí; ¿s’hi ha de fer front?, sí, per descomptat; sabem coses del virus, sí, amb la qual cosa ens centrarem en aquestes coses [...] Comença a veure’s una baixada en el nombre de casos a la Xina, amb la qual cosa concentrem-nos en aquest tipus de coses i deixem treballar les autoritats sanitàries, l’OMS i la Unió Europea», ha conclòs.

Temes:

OMS Coronavirus