ALERTA SANITÀRIA

Brussel·les eleva «de moderat a alt» el risc de contagi per coronavirus

La presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, anuncia la creació d'un gabinet de crisi per fer front a l'epidèmia

zentauroepp52592671 von der leyen200302125927

zentauroepp52592671 von der leyen200302125927 / Virginia Mayo

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC en les seves sigles en anglès) considera que la probabilitat d’aparició de nous focus de coronavirus similars als d’Itàlia en altres punts del continent europeu ha passat de «moderada a alta» i que el risc per als ciutadans de la Unió Europea i el Regne Unit que viatgen o resideixen en àrees de risc és actualment «elevat».

Així ho assenyalen els experts de l’ECDC en l’última actualització sobre l’expansió del coronavirus que, fins aquest dilluns a primera hora, havia infectat gairebé 2.200 persones al continent europeu i provocat 38 morts, 35 d’aquestes a Itàlia. El gruix dels casos continuen concentrant-se en aquest últim país  (1.689), però també ha augmentant el nombre de persones infectades a França (130), Alemanya (129) i Espanya (83). L’epidèmia ja afecta 18 països europeus. 

«S’estan fent grans esforços per identificar, aïllar i provar els contactes per contenir el brot. Però malgrat les mesures de localització de contactes iniciades per contenir una propagació més gran, continuen existint exportacions i un nombre creixent de casos esporàdics als països de la UE i l’Espai Econòmic Europeu», assenyala la nova anàlisi, que reconeix que hi ha factors impredictibles i que la situació encara està evolucionant

Gabinet de crisi

Per fer front a aquesta canviant situació i seguir de prop l’evolució, la Comissió Europea ha anunciat aquest dilluns la creació d’una espècie de gabinet de crisi que coordinarà la resposta davant de l’amenaça. Formaran part d’aquest «corona response team» el responsable de gestió de crisi, Janez Lenarcic, la comissària de Sanitat, Stella Kyriakides, la responsable de Transports, Adina Valean, la comissària d’Immigració, Ylva Johansson així com el comissari d’Economia, Paolo Gentiloni

«Estem davant d’una situació molt complexa que requereix mesures àmplies i una coordinació molt forta a tots els nivells i sectors, tant a nivell europeu com nacional», ha explicat la presidenta de l’Executiu comunitari, Ursula von der Leyen, durant la presentació d’un comitè de crisi que centrarà la seva actuació en tres grans àmbits. El primer se centrarà en el focus mèdic per garantir la prevenció i coordinar compres conjuntes d’equips de protecció. El segon estarà dedicat a garantir la mobilitat en el transport i el bon funcionament de l’espai de lliure circulació de Schengen i el tercer, a vetllar per la situació econòmica i avaluar el possible impacte del brot en sectors com el turisme, el transport, el comerç o la cadena de valor.

Dues sessions ministerials extraordinàries

A més, l’Executiu comunitari ha posat en marxa una nova web en què exposa totes les mesures adoptades i aquesta setmana tindran lloc dues reunions extraordinàries més de ministres per avaluar la situació. La primera, de ministres d’Economia i Finances de l’Eurozona i la UE, tindrà lloc dimecres per videoconferència per valorar les mesures adoptades per països com Itàlia –un paquet d’estímul de 3.600 milions– i examinar possibles mesures per millorar la coordinació a nivell econòmic i fiscal davant d’una epidèmia els riscos de la qual han començat a materialitzar-se.

«La UE està disposada a utilitzar totes les opcions polítiques disponibles si és necessari per salvaguardar el nostre creixement», ha avançat el comissari d’Assumptes Econòmics, Paolo Gentiloni, que ha apuntat que si fossin necessàries decisions podrien adoptar-se en la reunió de ministres d’Economia i Finances de l’Eurozona prevista per al 16 de març. La segona trobada extraordinària tindrà lloc divendres a Brussel·les i serà de ministres de Sanitat per analitzar la situació. «No és el moment d’entrar en pànic i difondre notícies falses. Hem de continuar amb calma lluitant contra la malaltia», ha reivindicat Kyriakides. 

L’Eurocambra extrema les mesures

Notícies relacionades

El Parlament Europeu (PE) ha endurit les restriccions com a mesura de precaució davant el brot de coronavirus, amb la suspensió de tots els esdeveniments i visites a les seves instal·lacions, tot i que manté la celebració del seu ple mensual a la seva seu d’Estrasburg (França) la setmana vinent.

«Si la situació canvia revisarem aquestes disposicions o les reconfirmarem en tres setmanes si la situació millora», ha explicat en roda de premsa. El que sí que tindrà lloc serà la sessió plenària de la setmana que ve a Estrasburg. «No volem que hi hagi un bloqueig del Parlament Europeu» i «el nostre deure és que segueixi l’activitat legislativa» però «hem adoptat certes disposicions per precaució», ha afegit.