mercats

L'Ibex 35 cau un 11,4% en una setmana pel coronavirus

L'indicador registra la quarta pitjor setmana de la seva història per la incertesa sobre els efectes de l'epidèmia

Línies aèries i el sector turístic, principals damnificats en els mercats per l'expansió del coronaviurs

bolsa-coronavirus / periodico

4
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías/ Pablo Allendesalzar

Si es tracta de rècords borsaris, l’Ibex 35 n’ha acumulat alguns aquesta setmana d’expansió internacional del coronavirus. La borsa espanyola ha sigut una de les més grans damnificades per la incertesa econòmica que genera el brot i ha cedit en cinc dies un 11,7% del seu valor. És a dir, uns 50.000 milions d’euros. Aquest divendres ha tancat en 8.723 punts, exactament 1.129 punts per sota del 21 de febrer passat. En aquesta jornada ha elevat les seves pèrdues al 2,93%, arrossegada, com la resta de ‘parquets’ europeus per l’obertura baixista de Wall Street, davant del pànic que continua despertant entre els inversors la ràpida expansió del coronavirus i les conseqüències econòmiques que pugui tenir a nivell mundial. En el mercat de Nova York, el Dow Jones ha obert amb descensos per sobre del 2,5%, en línia amb les fortes pèrdues registrades en la vigília. El mercat espanyol s’acosta als mínims de l’agost, quan va descendir fins als 8.423 punts. el mercat espanyol acumula així la quarta pitjor setmana de la seva història.

No ha sigut l’únic mercat que no pot contenir els descensos. Els parquets europeus també han obert amb una forta tendència a la baixa, tot i que a mitja sessió moderen les pèrdues entre el 0,92% del CAC 40 de París i el 2,7% del MIB de Milà

No ha ajudat a calmar els ànims a la Borsa espanyola que IAG, el consorci que agrupa aerolínies com Iberia, Vueling i British Airways, hagi advertit al presentar els seus resultats que l’expansió del coronavirus pot afectar els seus beneficis.  S’afegeix, així, a les pessimistes notícies procedents del sector aeri. Ahir l’Associació Internacional del Transport Aeri (IATA, per les seves sigles en anglès) va destacar una disminució d’ingressos de 29.300 milions de dòlars (27.150 milions d’euros) a tot el sector el 2020 pel brot, amb el gruix d’aquesta xifra imputable a les companyies establertes a Àsia-Pacífic i molt especialment a la Xina. Com les companyies aèries, els valors relacionats amb el sector turístic –companyies hoteleres principalment–, com Meliá, se n’han ressentit particularment: en aquesta fatídica setmana per als mercats ha perdut un 14% del seu valor.

Efecte en la renda fixa

Però la crisi econòmica del coronavirus, especialment a partir de la seva propagació a Itàlia, ha tingut un efecte clar en el mercat de renda fixa, i ha situat la rendibilitat del bo a 10 anys per sota del tipus d’interès oficial de la Reserva Federal (-1,5%-1,75%), circumstància també observada l’agost del 2019, davant del repunt de les tensions comercials entre els EUA i la Xina. Així, la TIR del bo a 10 anys ha arribat aquesta setmana al seu mínim històric, en 1,19%, 0,73 punts percentuals inferior al seu nivell de començaments d’any (1,92%), destaca Singular Bank.

Els mercats financers globals han experimentat la seva pitjor setmana des de la crisi financera, davant de la propagació de la crisi sanitària del coronavirus a més de 50 països. La tendència alcista observada des de començaments d’any s’ha revertit, s’ha esvaït després de l’aparició del brot a Itàlia. Així, les borses mundials s’enfronten a vendes generalitzades, no només per l’augment de la incertesa, sinó també pel seu potencial impacte sobre els beneficis empresarials, l’ocupació i el creixement a nivell global, explica l’entitat financera.

Efecte estacional

Malgrat les fortes caigudes dels mercats, alguns experts apunten a un efecte temporal als ‘parquets’. «És una dent de serra més, cada any se’n produeixen dues o tres. N’hi ha hagut moltes en els últims 20 anys», afirma Jaume Puig, director general de la gestora de GVC Gaesco. «Fins ara la caiguda dels mercats ha arribat a la meitat de les dents de serra. L’estratègia d’inversió és comprar mentre encara sigui notícia, quan deixi de ser-ho ja serà molt tard», ha afegit l’analista. Alguns experts destaquen que és important discernir si estem davant de l’amenaça d’una pandèmia o davant d’una pandèmia real. Si es tracta del primer cas, «els efectes seran només estacionals: viatges que no es podran fer ara, però sí d’aquí dos mesos», diu Puig. Una altra cosa és que l’amenaça es corporitzi.

Notícies relacionades

Entre els efectes estacionals hi ha l’evolució del petroli. El barril de petroli Brent baixa aquest divendres en el mercat de futurs de Londres i cotitza entorn dels 50 dòlars pel temor dels inversors a l’impacte del coronavirus en la demanda global. El cru del mar del Nord, de referència a Europa, per entregar a l’abril es va canviar a 50,6 dòlars a les 7.09 GMT, un 3,02 % menys que al tancament anterior i una caiguda del 15,6 % respecte al 20 de febrer, quan va cotitzar a 60 dòlars.

En aquest sentit, val a dir que l’Aràbia Saudita està pressionant per fer una retallada substancial a la producció de petroli quan l’OPEP i els seus aliats es reuneixin la setmana que ve, mentre els productors mundials d’energia s’afanyen a respondre al brot de coronavirus, que ha paralitzat la demanda. De fet està demanant, inclosa Rússia, que se subscriguin a una retallada de producció col·lectiva d’un milió de barrils addicionals per dia.