IMPACTE EN ELS MERCATS

El pànic al coronavirus colpeja de nou les borses mundials

L'Ibex 35 cau un 3,55%, el seu segon descens més gran de l'any, i perd els 9.000 punts

zentauroepp52507406 files  in this file photo taken on february 24  2020 a pedes200227095318

zentauroepp52507406 files in this file photo taken on february 24 2020 a pedes200227095318 / PHILIP FONG

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

Després del respir de la vigília, la por del coronavirus ha tornat aquest dijous a fer presa dels inversors, com està passant des de dilluns. El temor d’una propagació global de la malaltia i el seu impacte en l’economia mundial ha infectat les borses. L’Ibex 35 ha caigut el 3,55%, el seu segon descens més gran de l’any, fins als 8.985,9 punts.

En a penes sis sessions en què s’ha desplomat a prop de l’11%, l’índex que reuneix les empreses cotitzades espanyoles més grans ha passat d’arribar als nivells més alts des del 2018 a precipitar-se als mínims de l’octubre passat, després de perdre més de 1.000 punts. Des de començament d’any, el selectiu espanyol ha caigut un 5,9%.

La possibilitat que el Banc Central Europeu (BCE) prengui noves mesures per pal·liar els efectes de la malaltia sobre l’economia de la zona euro ha provocat que els bancs se sumin a les empreses més afectades per la situació, com són les lligades al transport, el turisme i les matèries primeres. Això explica que la borsa espanyola, amb gran pes del sector financer, hagi caigut més que les alemanya (2,14%), britànica (1,78%), italiana (1,84%) i francesa (1,89%).

Tant el BCE com la Comissió Europea han mostrat la seva preocupació per la situació i han admès que tindrà impacte en l’economia de la moneda comuna, sobretot després del brot de contagis registrat a Itàlia des del cap de setmana passat, si bé han afirmat que és aviat per calcular-ho. Bank of America, no obstant, ja ha reduït la seva previsió de creixement de la zona euro per a aquest any de l’1% al 0,6% (de l’1,6% a l’1,4% per a l’espanyola), davant l’1,2% que continua mantenint Brussel·les. I el Fons Monetari Internacional (FMI) ha avançat que «probablement» rebaixarà les seves estimacions per a l’economia mundial.

Notícies relacionades

Als Estats Units, per la seva banda, la situació de la malaltia continua més continguda, però ja s’ha detectat el primer cas d’infecció d’origen desconegut a Califòrnia. Wall Street també ha obert amb fortes caigudes, però menors que les europees, fet que ha permès moderar els descensos al vell continent. En qualsevol cas, Goldman Sachs ha estimat que els beneficis de les grans empreses nord-americanes reunides a l’índex Estàndard & Poor’s 500 no creixeran aquest any, davant de l’alça del 7,7% que preveia fins ara.

A la Xina, en canvi, el mercat de Xangai ha pujat el 0,21%, després que el nombre de contagis i morts hagi començat a moderar-se, mentre que la borsa del Japó, on la malaltia segueix en augment, ha descendit un 2,13%. El preu del barril de petroli Brent per a entrega a l’abril va continuar baixant aquest dijous al situar-se en 52,76 dòlars, llastat per l’impacte en l’economia global que està tenint la ràpida propagació del coronavirus.