AVANÇ DEL CORONAVIRUS

Un pacient de 77 anys, primer infectat greu a Espanya

Sis nous casos a València eleven el còmput un dia en què s'han conegut 11 nous casos

quince casos coronavirus / periodico

4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Sis nous contagis a València i un altre a Valladolid augmenten a 23 el nombre total de contagiats a Espanya, en un dia en què s’han conegut un total d’11 nous casos.

A nivell nacional, la xifra total d’infectats pel virus Covid-19 ascendeix en aquest moment a 23 persones, entre les quals un tercer cas a Catalunya, un altre a València (un periodista que tornava d’un partit de futbol) i un altre a Segòvia (Castella i Lleó). Tots aquests nous casos es consideren «importats» perquè es tracta de persones que es van encomanar després de viatjar al nord d’Itàlia.

La Comunitat de Madrid ha detectat aquesta matinada dos malalts més de coronavirus, cosa que eleva a 15 el nombre d’encomanats a Espanya. El problema és que els dos nous casos no han viatjat a zones de risc, i per això no són casos importats, igual que el pacient sevillà de 62 anys, que es va ser detectar dimecres. A més, es dona la circumstància que un dels ingressats a la capital d’Espanya està en estat greu.

Es tracta d’un pacient de 77 anys que té patologies prèvies i que està hospitalitzat a l’UCI  de l’Hospital de Torrejón, on va ingressar el 15 de febrer. El segon pacient té 50 anys i està estable. També pateix patologies prèvies i va ingressar al mateix centre hospitalari el 24 de febrer.  

Les autoritats sanitàries han esbrinat que aquests tres malalts (els dos de Madrid i el de Sevilla) pateixen coronavirus perquè dimarts es va canviar el protocol, després que es disparés el brot a Itàlia, i es va decidir fer anàlisis a tots els pacients amb pneumònia o afeccions respiratòries d’etiologia desconeguda, tot i que no hagin viatjat a l’exterior recentment.

El virus circula sense que hagi sigut detectat

El resultat ha sigut, de moment, aquests tres positius, que proven, segons els experts, que el virus circula per Espanya des de fa dies sense que s’hagi detectat fins ara. Tot i així, el director del centre d’alertes i emergències sanitàries, Fernando Simón, després de la reunió diària de seguiment de la malaltia, ha remarcat que «encara no s’ha detectat que hi hagi hagut cap transmissió comunitària». És a dir, que no s’ha trobat el ‘pacient o pacients 0’ que han infectat Espanya aquests tres malalts ni que ells, al seu torn, hagin encomanat altres persones.

Tal com indica el protocol, s’està fent un seguiment dels contactes, tant en l’entorn familiar o social, com entre el personal sanitari, per detectar possibles nous infectats, un procés que porta una mica de temps. Hi ha una certa tranquil·litat entorn del pacient de Sevilla, ja que se li van començar a manifestar els símptomes el dia 13 de febrer, va ser hospitalitzat el 20 i aïllat el 24 i en aquest temps no s’ha detectat que hagi encomanat ningú, cosa que fa pensar a les autoritats que si hagués transmès el virus a alguna persona, s’hauria d’haver detectat «fa dies». «Si hi ha hagut transmissió, no han sigut casos greus ni molts, però hi ha un risc important i per això Andalusia està fent un esforç important per identificar els possibles punts d’infecció», ha aclarit Simón.

Sobre els pacients de Madrid hi ha més dubtes, ja que han sigut descoberts aquesta matinada i encara no hi ha gaires dades del seu recorregut en els últims dies. 

Sanitat no descarta elevar el nivell d’actuació

De moment, Espanya està en l’escenari 1, anomenat de «contenció», que significa, segons ha detallat Simón, que «no hi ha una transmissió comunitària descontrolada ni una entrada massiva de casos importats que pogués implicar una transmissió àmplia». Si bé, si es donés aquesta situació, el Ministeri de Sanitat, juntament amb els departaments de les Comunitats Autònomes, ja han analitzat possibles escenaris i, en primer terme, s’elevaria la situació el nivell 2, anomenat de «mitigació». «Pot ser que mai superem l’escenari 1 o que d’aquí unes hores canviem de nivell; farem un esforç per no arribar tard en cap cas», ha precisat el director del centre d’alertes.

Notícies relacionades

Per primera vegada, l’expert ha esmentat que si la transmissió es descontrola i afecta grups grans o es donen molts casos en els quals no s’identifiqui l’origen del focus, Espanya es plantejaria prendre mesures «de distanciament social, reduir les aglomeracions i decretar la quarantena dels contactes asimptomàtics». Però, segons ha precisat, «ara mateix aquestes mesures no són necessàries» i donar-los gaire importància «pot induir a equivocació a la població» espanyola, que ja està prou alarmada, com demostra el fet que s’hagin esgotat les mascaretes a les farmàcies.  

Possibles morts a Espanya

Simón també ha admès que, a mesura que hi hagi més casos, si aquests tenen factors de risc, «és possible que algun malalt mori a Espanya, una opció que entra dins de l’esperable, encara que no del desitjable». Tot i això ha assenyalat que si el Covid-19 es comporta de manera similar als anteriors coronavirus, el normal és que l’arribada de la primavera o l’estiu «n’afavoreixi el control», però caldrà «posar les antenes per saber si torna la tardor següent».