CAS 'LOCAL'

El misteri del contagi per coronavirus de Sevilla

Els epidemiòlegs miren de reconstruir tots els passos del pacient a fi de concretar l'origen del contagi

L'home va participar en una reunió de feina a Màlaga que va incloure restaurants i llocs turístics

El director del Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias, Fernando Simón, comparece tras la reunión del Comité de Seguimiento del coronavirus por los casos confirmados de pacientes infectados con el virus en Madrid, en el Ministerio de Sanidad/ Paseo del Prado/ Madrid (España).

El director del Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias, Fernando Simón, comparece tras la reunión del Comité de Seguimiento del coronavirus por los casos confirmados de pacientes infectados con el virus en Madrid, en el Ministerio de Sanidad/ Paseo del Prado/ Madrid (España). / Eduardo Parra (Europa Press)

4
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Ni viatges a zones considerades de risc ni contacte conscient amb persones, encomanades o no, procedents d’aquestes destinacions. El pacient de coronavirus confirmat a Sevilla, que evoluciona favorablement, s’ha convertit en tot un misteri per a les autoritats sanitàries, que s’escarrassen en una carrera contra rellotge per reconstruir tots els seus passos abans de començar a mostrar els primers símptomes de la malaltia. De moment, i a l’espera de determinar l’origen del virus, és considerat el primer contagi local dels 14 registrats en el nostre país, que han contret el virus fora d’Espanya. No obstant, des del Ministeri de Sanitat insisteixen a remarcar la baixa mortalitat del virus i l’efectivitat dels tractaments mèdics.

La principal línia d’investigació que se segueix en aquests moments és una reunió de treball que el pacient, un home de 62 anys oriünd de Huelva però resident a Sevilla, va mantenir fa unes tres setmanes a Màlaga. Un esdeveniment empresarial en el qual, més enllà de les reunions professionals amb companys d’altres províncies espanyoles, el grup hauria sortit i visitat restaurants i llocs turístics. Segons algunes informacions, hauria fins i tot acudit a un espectacle de flamenc. Això no vol dir que s’encomanés a partir de qualsevol persona amb la qual es creués pel carrer, sinó que es busca algú amb qui tingués un contacte directe i prolongat durant almenys diversos minuts.

«Estirar el fil»

Aquesta opció complica enormement el rastreig de la traçabilitat epidemiològica, ja que el protocol estableix que s’ha d’anar fent una relació de totes les persones amb les quals el pacient va poder tenir relació i contactar-hi per anar delimitant el possible origen del contagi. Els investigadors, per tant, miren d’esbrinar si en aquests llocs va poder estar en contacte amb alguna persona que sí que hagués sigut als països de risc. «Quan tenim un cas confirmat, el primer és intentar saber on s’ha produït per tallar la cadena de transmissió», explica Inmaculada Salcedo, portaveu del grup de seguiment del coronavirus a Andalusia, per a la qual cosa «s’estudien els entorns més pròxims i cercles que han estat en contacte amb ell».

En aquest cas, va detallar, s’ha fet la traçabilitat dels dies previs al període d’incubació, per determinar quan van començar els símptomes, qui eren amb ell i si tenien símptomes... «A partir d’allà, es tracta d’estirar el fil per trobar el cas font, que pot ser un pacient d’un altre contacte, de zona de risc, en això estem», va remarcar Salcedo, destacant l’esforç «ímprobe» que ha inclòs 69 sanitaris que van tenir relació amb aquest home i «un important nombre de contactes».

I a això s’afegeix que les dades són sempre informació referenciada, és a dir, persones amb les quals el pacient recordi haver estat en contacte, que podrien no ser totes. La dificultat d’aquest tipus d’investigació epidemiològica ja es va comprovar l’estiu passat a Andalusia durant la crisi de la listeriosi, quan es va haver d’establir on havien ingerit els malalts la carn contaminada.

Els primers símptomes, el dia 13

Segons ha transcendit, el pacient va començar a mostrar els primers símptomes entorn del 13 de febrer, com ha confirmat Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències del Ministeri de Sanitat. La febre i la tos no remetien, per la qual cosa el dia 20 va ingressar al centre hospitalari amb un quadro de pneumònia. Les primeres proves van donar negatiu per als gèrmens habituals per a aquesta malaltia. No va ser fins al dia 25 quan, una vegada van canviar els protocols del Ministeri de Sanitat per delimitar el radi de la malaltia, se li va practicar la prova per a coronavirus, que ja sí que va donar positiva.

Notícies relacionades

Aquest procés planteja que el malalt no va estar aïllat des que va emmalaltir a mitjans de febrer, per la qual cosa «existeix el risc que el virus s’hagi transmès en la comunitat», va reconèixer Simón. Simón va explicar que, segons els informes tècnics, el període d’incubació oscil·la dels 2 als 12 o 14 dies, tot i que la mitjana és de 5 o 6 dies des del contagi, moment en què la malaltia es comença a manifestar. De moment, tot el seu entorn més pròxim, amb el qual hauria estat en contacte durant aquest temps d’incubació, ha donat negatiu a les proves. No obstant, també se’ls ha entrevistat per mirar de tancar el cercle sobre l’origen del contagi.

Segons l’últim comunicat mèdic facilitat per la Conselleria andalusa de Salut, el pacient es manté estable, i tot i que presenta episodis de febre en les últimes 24 hores, els símptomes respiratoris estan registrant millora. L’home es troba ingressat a la planta de Malalties Infeccioses i està rebent el tractament i les mesures adequades per a l’aïllament. Així mateix, s’han fet proves als 69 sanitaris que van estar en contacte amb ell des del seu ingrés hospitalari.