Espanya eleva el risc per coronavirus de baix a moderat

Sanitat aclareix que el perill de contagi a gairebé tot Espanya segueix sent baix, però que s'ha augmentat per les zones on hi ha hagut casos positius

coronavirus espana moderado / periodico

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El Ministeri de Sanitat ha decidit elevar el risc de contagi a Espanya per coronavirus de «baix» a «moderat», no tant perquè hagi augmentat el perill de contreure Covid-19 de manera global a tot Espanya, sinó perquè s’ha incrementat en aquelles zones on s’han detectat casos positius, per exemple, a l’hotel de les Canàries on s’han confinat unes 1.000 persones després que s’hagin detectat almenys quatre infectats per la nova malaltia. 

«En general a Espanya el risc és baix o molt baix, però és cert que en alguns punts concrets pot ser moderat o en alguna zona concreta, d’alguna ciutat concreta, pot ser fins i tot alt; però a nivell nacional ho hem plantejat com a moderat per garantir que mantenim la tensió i la sensibilitat» en la resposta a l’epidèmia originada a la Xina, ha assenyalat aquest dimecres en roda de premsa Fernando Simón, director del centre de coordinació d’alertes i emergències sanitàries després de la reunió diària sobre l’evolució de la malaltia.

Els perills per a Espanya i la UE

L’últim document elaborat per Sanitat, amb data de 24 de febrer, avisa, per tant, que el «risc global per a la salut pública a Espanya es considera moderat», mentre que la probabilitat que persones infectades amb el Covid-19 procedents de llocs on hi està havent brots és «alt». I, segons les estimacions del Centre Europeu de Control de Malalties, el perill que hi hagi contagis locals, com ha passat a Itàlia o a la Xina, en altres països de la UE, es considera «moderat-alt». 

En aquest context, el que més «preocupa» les autoritats sanitàries, segons ha subratllat Simón, és la situació al nord d’Itàlia, ja que els viatges entre Espanya i aquest àrea són constants. De fet, els casos confirmats de moment «són tots importats», de persones italianes que són ara a Espanya i viceversa (tret dels dos primers pacients, un a La Gomera i un altre a Palma de Mallorca, que ja han sigut donats d’alta). Des que va sorgir el brot a Itàlia, s’han fet més de 100 proves i moltes més que se’n faran, ja que dimarts, en la comissió interterritorial amb les autonomies, es va decidir realitzar controls a totes aquelles persones amb pneumònia i altres afectacions greus relacionades amb els símptomes del coronavirus als quals s’hagin descartat altres patologies.

No s’aconsella viatjar al nord d’Itàlia 

Notícies relacionades

Així mateix, Espanya va acordar fer el pas de desaconsellar (que no prohibir) viatjar a la Xina, a quatre regions del nord d’Itàlia, a Corea del Sud, el Japó, l’Iran i Singapur. I les recomanacions s’aniran actualitzant, segons evolucioni l’epidèmia.

Encara així, Simón ha insistit que és innecessari que la població faci provisió de mascaretes, un mecanisme que segons les autoritats espanyoles i l’OMS, només és útil perquè persones amb simptomatologia no transmetin el virus als altres. «És important que la població no assumeixi mecanismes de protecció que poden no tenir sentit», ha insistit l’expert.