CRIDA COMUNITÀRIA

Brussel·les demana «proporcionalitat» i «coordinació» davant de possibles tancaments de fronteres pel coronavirus

La Comissió Europea admet que és competència dels vint-i-set estats membres

L'OMS i l'ECDC envien aquest dimarts una missió a Itàlia per avaluar la situació sobre el terreny

undefined52407276 codogno  italy   21 02 2020   a deserted street in the city 200221215650

undefined52407276 codogno italy 21 02 2020 a deserted street in the city 200221215650 / ANDREA FASANI

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

La Comissió Europea segueix amb enorme preocupació l’evolució del coronavirus a Itàlia i reconeix que els esdeveniments de les últimes hores demostren «la importància» que els estats membres extremin la coordinació i estiguin preparats per afrontar un virus que ha deixat ja quatre morts al país transalpí. No obstant, davant d’un possible tancament de fronteres, per evitar la propagació de l’anomenat Covid-19, la seva resposta és taxativa i prudent alhora: qualsevol restricció de viatge ha de basar-se en una avaluació de risc i evidències científiques i ha de ser proporcionada.

«És molt important remarcar que de moment l’Organització Mundial de la Salut no ha recomanat imposar restriccions de viatge o de comerç», ha explicat la comissària de salut, Stella Kyriakides. Amb ella, en una roda de premsa convocada arran de l’agreujament de la situació a Itàlia, ha comparegut el comissari responsable de gestió de crisi, Janez Lenarcic. «Aquest tipus de mesures són competència dels estats membres. Qualsevol possible mesura, inclosos els controls fronterers, s’ha de basar en una anàlisi de risc creïble i evidències científiques, ha de ser proporcional i prendre’s de forma coordinada amb altres estats membres», ha afegit el comissari eslovè.

Els dos han insistit també en la importància que les autoritats sanitàries dels 27 respectin les recomanacions de l’OMS i el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties que aquest dimarts enviaran una missió sobre el terreny a Itàlia per recollir informació, tot i que des de Brussel·les s’han mostrat satisfets amb la cooperació i transparència amb què ha actuat fins ara el Govern italià. 

No al pànic ni a les notícies falses

«Entenc que hi hagi preocupació. És una situació de preocupació global» però «necessitem actuar partint d’evidències científiques i qualsevol tipus d’interpretació diferent no ens ajudarà a afrontar aquest problema de forma coordinada», ha recordat Kyriakides. «Hem de prendre aquesta situació de forma seriosa» però «sense caure en el pànic en la difusió de notícies falses», ha afegit reiterant que «no hi ha raons» per imposar restriccions de viatge. «Sé que em repeteixo, però hi ha d’haver una anàlisi de risc creïble i les mesures han de ser proporcionades», ha apuntat Lenarcic.

La Comissió Europea és conscient que el codi de fronteres de l’espai de lliure circulació de Schengen permet als governs reintroduir controls fronterers de forma temporal en cas que identifiquin riscos per a l’ordre públic i la seguretat. Hi ha diversos països de fet que encara mantenen aquests controls actives. És el cas de França, Dinamarca, Suècia i Noruega, per la persistent amenaça terrorista, o per les repercussions de possibles moviments migratoris secundaris en el cas d’Àustria i Alemanya

A Brussel·les són conscients que el coronavirus podria convertir-se en un nou motiu. «No anem allà de moment però treballem en diversos escenaris i plans de contingència», assegura Lenarcic que ha recordat que l’única recomanació de prohibició de viatge emesa per l’Executiu comunitari es refereix als seus funcionaris per evitar que viatgin a la Xina, Hong Kong o Macau.

232 milions d’euros

Notícies relacionades

En el cas d’aquesta anàlisi, la Comissió Europea ha anunciat que destinarà un nou paquet d’ajuts de 232 milions d’euros per millorar diagnòstics, atendre persones afectades pel virus i prevenir la transmissió a escala mundial. D’aquest import, 114 milions aniran a recolzar l’OMS, en particular per a la posada en marxa de plans de contingència en països amb sistemes sanitaris menys desenvolupats i amb capacitats limitades tot i que part d’aquesta assignació està subjecte a una decisió del Parlament Europeu i el Consell. 

Un segon sobre de 100 milions d’euros, gràcies a acords publicoprivats amb la indústria farmacèutica, s’invertiran en el desenvolupament de noves vacunes així com la investigació de projectes epidemiològics, diagnòstic i altres mesures de prevenció. Una altra partida addicional de 15 milions anirà a l’Àfrica, incloses mesures de recolzament a l’Institut Pasteur de Dakar i tres milions més, a través del mecanisme de protecció civil europeu, per a la repatriació de ciutadans europeus des de Wuhan.