el covid-19

Els supermercats del nord d'Itàlia, amb les lleixes buides per l'expansió del coronavirus

Els productes desinfectants com el lleixiu, els gels de mans, així com els guants de làtex i les màscares estan pràcticament esgotats

zentauroepp52449783 super milan200224092616

zentauroepp52449783 super milan200224092616 / Luca Bruno

2
Es llegeix en minuts
Efe

Els supermercats de diverses zones del nord d’Itàlia, les més pròximes al brot de coronavirus que ha causat quatre morts i més de 180 contagis, han sigut completament buidats i estan pràcticament esgotats els sabons desinfectants i les màscares.

Els mitjans de comunicació italians es fan ressò avui de l’‘assalt’ als supermercats a causa de la histèria col·lectiva per la difusió del coronavirus, malgrat que no existeix cap tipus de restricció d’obertura dels comerços, ni problemes en l’aprovisionament, com va recordar ahir a la nit el president del Govern italià, Giuseppe Conte. [Seguiu tota l’actualitat sobre el coronavirus | Últimes notícies en DIRECTE]

La compra massiva als supermercats no només s’ha produït a les onze localitats aïllades a les regions de la Llombardia i Vèneto, considerades l’epicentre del brot, sinó que s’ha estès a les grans ciutats com Milà.

A més d’haver buidat les lleixes sobretot d’aigua, pasta i altres productes de llarga conservació, pràcticament estan esgotats a tots els supermercats i farmàcies els productes desinfectants com el lleixiu i els gels de mans o tovalloletes humides, així com els guants de làtex o les màscares.

Fins i tot els dirigents d’una de les més importants cadenes de supermercats a Itàlia es van veure obligats a emetre un comunicat de premsa tranquil·litzador: «Estem llestos per enfrontar qualsevol necessitat. Els magatzems són plens, només es tracta de transportar els productes a les lleixes».

Entre les mesures extraordinàries que s’han pres per limitar la difusió a les quatre regions que presenten casos s’han tancat les escoles i universitats, els museus, cines i discoteques, i s’han cancel·lat tots els esdeveniments públics. No obstant, el regidor de Benestar Social de la regió de la Llombardia, Giulio Gallera, va puntualitzar que els centres comercials i la resta de botigues estaran obertes.

Això no ha aturat la histèria i tampoc els casos d’especulació denunciats per les associacions de consumidors, que han notificat que s’han disparat els preus d’alguns productes sanitaris sobretot en les vendes ‘online’.

Notícies relacionades

L’associació de consumidors més gran, Codacons, presentarà avui una denúncia davant de la fiscalia de Roma i la Policia Financera «contra l’especulació sobre les llistes de preus que es registren en aquestes hores als principals portals de comerç electrònic».

El president de Codacons, Carlo Rienzi, va denunciar que, per exemple, un gel desinfectant clàssic de 80 ml, que normalment es troba al mercat per al voltant de 3 euros, ara es ven a la web per 22,5 euros, amb un recàrrec en el preu minorista del 650%. «Les màscares protectores que abans es venien a menys de 10 cèntims d’euro cada una, ara costen 1,8 euros a internet, amb un augment del preu del 1.700%», va denunciar.