CONSEQÜÈNCIES D'UN FENOMEN METEOROLÒGIC

La pols africana i el fort vent col·lapsen les Canàries

La calima procedent del Sàhara impedeix els vols en tots els aeroports

Un incendi a Tenerife obliga a desallotjar un miler de persones

50241ac8-2ef9-4651-b8b3-235f02a7d5ce-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Alberto Castellano / Juanjo Jiménez

Forts vents, altes temperatures, pols africana en suspensió, incendis i escassa visibilitat. El clima s’ha conjurat perquè les illes Canàries passin un dels pitjors moments meteorològics d’aquest segle, sobretot per l’efecte que aquests fenòmens estan tenint en la vida dels illencs. Al marge dels 800 incidents registrats pel telèfon d’emergències 112, l’espai aeri s’ha hagut de tancar, moltes carreteres han quedat tallades i les classes s’han anul·lat aquest dilluns, incloses les que s’imparteixen a la Universitat de Las Palmas de Gran Canària. L’alerta es mantindrà i dilluns i s’espera que a primera hora de la tarda l’arxipèlag comenci a recuperar certa normalitat. 

Costa trobar en la història recent de les illes Canàries episodis climàtics tan crus com aquest. El més recent va succeir el dia de Reis del 2002, quan també es va haver d’anul·lar vols i el cel, com ha passat aquest diumenge, també va passar de color blau a un taronja inquietant. Llavors es va parlar de diversos avions afectats. Ahir van ser prop de 150 els aparells que van haver de ser desviats pel tancament de l’espai aeri. La mesura ha afectat uns 17.000 passatgers. Només els aeròdroms de Fuerteventura i Lanzarote han admès enlairaments. La resta, ni entrar ni sortir. Per la nul·la visibilitat, però també per un fort vent que ha assolit ratxes de fins a 160 quilòmetres per hora que han arribat a afectar un dels radiotelescopis Magic de La Palma, que ha quedat inoperatiu després de perdre alguns miralls. 

Xoc de vaixells

Notícies relacionades

El fort vent també ha complicat la navegació marítima. Al marge de la cancel·lació de diverses rutes, dos vaixells, a conseqüència del fort onatge, han xocat al port dels Cristians, al municipi de Tenerife d’Arona. El món de l’esport també s’ha vist afectat per aquesta successió de fenòmens meteorològics. La Federació Canària de Futbol va decidir suspendre tots els partits previstos per a diumenge a les dues províncies, Santa Cruz de Tenerife i Las Palmas.

Durant el dia hi ha hagut també moments per a la interpretació bíblica. Diversos vídeos a internet alertaven de la presència de llagostes en una platja de la cara nord de Gran Canària. Van resultar ser libèl·lules.

Diversos incendis obliguen a desallotjar mil persones

Diversos incendis en zones urbanes de sis municipis del nord de Tenerife han causat el desallotjament d’unes mil persones i el tancament de l’autopista nord de l’illa. El president del Cabildo de Tenerife, Pedro Martín, va explicar que a mesura que s’extingia un incendi, apareixia un focus nou en un altre municipi, una situació que, va assegurar, és la primera vegada que passa a l’illa. Els sis municipis afectats per les flames van ser Los Realejos, La Orotava, La Guancha, Santa Úrsula, San Juan de la Rambla i Puerto de la Cruz. L’avenç de les flames ha obligat a desallotjar els ocupants d’un hotel de Santa Úrsula. Per acomodar tots aquests afectats, el govern ha acomodat un pavelló. També es va demanar als veïns que no sortissin al carrer i que evitessin els desplaçaments. L’escassa humitat i l’augment de les temperatures han complicat sobre manera les tasques d’extinció. Fins al punt que les autoritats han sol·licitat ajuda a la Unitat Militar d’Emergència

Temes:

Avions