FINAL DE LA DISCRIMINACIÓ

Igualtat proposarà modificar els reglaments esportius per regular les persones transgènere

La directora general d'Igualtat ha augurat que «sortiran més casos» com el de la nena transsexual que vol competir en natació amb les seves companyes de club

140820-nataci-i-aquagim-1564481178

140820-nataci-i-aquagim-1564481178

2
Es llegeix en minuts
Efe

La directora general d’Igualtat de la Generalitat, Mireia Mata, proposarà la setmana que ve una reunió amb les federacions esportives catalanes per iniciar els tràmits i adequar els reglaments esportius a les noves realitats socials, com el dels menors transsexuals que competeixen.

Mata ha explicat a Efe que es reunirà amb el Consell Català de l’Esport per fixar una reunió amb totes les federacions esportives catalanes arran de la petició d’una família d’una nena trans que ha sol·licitat la llicència per competir amb l’equip femení de natació del seu club, però que no la pot obtenir perquè la seva nova identitat sexual encara no consta al seu DNI.

«La federacions esportives tenen reglaments molt antics, tots anteriors a l’any 2014, quan vam aprovar la Llei LGTBI, i crec que s’han d’adaptar a les noves realitats socials», ha assenyalat Mata, que reconeix que la Federació Catalana de Natació no pot expedir una llicència femenina a una nena que encara consta com a home en el registre civil.

Mata ha assenyalat que tant la Federació Catalana de Natació com les autoritats esportives volen que la nena pugui competir amb l’equip femení, «però no tenim els instruments administratius i això ho hem de canviar».

Per buscar una solució transitòria per al cas d’aquesta nena transsexual de vuit anys, que ha rebut el recolzament de l’associació Chrysallis –de famílies amb fills trans– i de l’Observatori contra l’Homofòbia, Mata es reunirà la setmana que ve amb el director del Consell Català de l’Esport.

Discriminació al col·lectiu LGTBI

Mata ha explicat «aquest cas, que és nou, també ens obliga a accelerar el grup de treball conjunt –entre el consell i la seva direcció general– que estudia mesures per no discriminar col·lectius LGTBI en l’àmbit de l’esport».

La directora general d’Igualtat ha augurat que «sortiran més casos» com el de la nena transsexual que vol competir en natació amb les seves companyes de club «i els hem de donar una solució, aquesta és la voluntat de totes les parts, desenredar la situació administrativa i facilitar que pugui tenir la seva llicència».

Notícies relacionades

A més, segons ha afegit Mata, «els metges de les federacions ens diuen que amb nens d’aquesta edat no hi ha problema en les competicions, però que com no havia passat mai, els reglaments no estan adaptats i les federacions no tenen aquest instrument, i això deriva en una discriminació involuntària».

«És lamentable, però sempre el primer cas és el que pateix més, però esperem que serveixi de precedent i se solucioni feliçment», ha afegit Mata, que ha revelat que també van estudiar un altre cas d’un menor transgènere que practicava arts marcials, però en aquell cas no hi va haver problema per solucionar que pogués competir.