Natació infantil

La Generalitat demana que es permeti competir a una nena trans en la Federació Catalana de Natació

La família de la menor, de vuit anys, ha denunciat que l'organisme no li permet nedar a l'equip femení

140820-nataci-i-aquagim-1564481178

140820-nataci-i-aquagim-1564481178

2
Es llegeix en minuts

La directora general d’Igualtat de la GeneralitatMireia Mata, l’associació Chrysallis i l’Observatori  contra l’Homofòbia de Catalunya (OCH) han demanat a la Federació Catalana de Natació (FCN) que permeti competir a una nena transsexual de 8 anys amb l’equip de natació femení del seu club.

Després que El País revelés el cas d’aquesta nena transsexual, a qui la FCN no li pot expedir la llicència com a dona perquè aquestes es classifiquen per gènere i la documentació de la nena encara indica que el seu sexe és masculí. Per aquesta raó, la directora general d’Igualtat ha anunciat que es reunirà amb els responsables de la federació la setmana que ve per mirar de trobar una solució a aquesta situació.

Problema administratiu

Una portaveu de la Federació Catalana de Natació ha explicat a Efe que no es nega a la nena el seu dret a competir, però que no poden expedir-li una llicència femenina: «Ens arriba una llicència que posa sexe masculí i se’ns demana que competeixi amb sexe femení i nosaltres no podem canviar el que consta al Registre Civil».

Representants de la Federació ja s’han reunit amb l’associació Chrysallis per exposar-los el problema administratiu de concedir-li una llicència femenina i li van oferir que pogués competir amb el club federat Panteres Grogues, format per esportistes LGTBI.

També s’ha consultat a la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat i al Consell de l’Esport Català perquè, entre tots, puguin trobar una fórmula per sortir «de l’atzucac i de la teranyina jurídica i administrativa» que suposa la formalitat administrativa oficial.

A la recerca d’una solució

«Nosaltres estarem encantats de poder donar-li la llicència, però la llei ens ho ha de permetre, estem enmig d’una situació nova que han de resoldre instàncies superiors», ha assenyalat la portaveu de la Federació.

De moment, la setmana que ve es reuniran amb la Secretària General de l’Esport de la Generalitat i amb la secretària d’igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

«Necessitem una solució i que totes les parts hi estiguin d’acord. Nosaltres estem predisposats que pugui competir en les millors condicions possibles, però necessitem una empara jurídica», ha reiterat la portaveu federativa, que ha assegurat que tenen altres de menors transfederats que ja han fet constar el seu canvi en el DNI.

Article 14 de la llei LGTBI

El president de l’OCH, Eugeni Rodríguez, ha dit a Efe que exigeix a la federació que apliqui l’article 14.2.b de la llei LGTBI per fer possible que aquesta menor trans pugui competir amb l’equip femení del seu club.

No obstant, els serveis jurídics de la federació entenen que la llei LGTBI no empara ni la nena ni la FCN per expedir-li la llicència femenina.

Notícies relacionades

En declaracions a El País, la mare de la menor va explicar que per a la nena «l’aigua és com la seva sang, ha nedat sempre, des que tenia sis mesos, i ara està frustrada perquè no entén per què les seves companyes poden competir cada dissabte i ella no».

L’associació Chrysallis, que agrupa famílies amb menors trans, també ha exigit que deixin competir la nena perquè la inscripció del seu canvi de gènere en el registre és un tràmit llarg, a més que la família vol protegir la seva filla de l’experiència d’haver de sotmetre’s a proves forenses sent tan jove.