Gran desplegament policial

Atacats a pedrades autobusos a Ucraïna amb repatriats pel coronavirus

Un total de 300 guàrdies nacionals vetllaran per la seguretat dels 72 evacuats, que passaran la quarantena en un centre mèdic

Les autoritats ucraïneses denuncien una campanya de desinformació destinada a estendre el pànic, tot i que no en revelen l'origen

ucraina / periodico

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Barricades, pedrades, pneumàtics cremantmés de dues desenes de detingutsautobusos destruïts, crides ignorades per la població local.... Aquest divendres, un dia després que els residents de Novi Sanzhari, una petita ciutat de províncies al centre d’Ucraïna, mantinguessin durs enfrontaments amb la policia local en protesta pel confinament en unes instal·lacions pròximes d’evacuats de la Xina a causa de l’epidèmia per coronavirus, les autoritats de Kíev han intentat aquest divendres restaurar l’ordre en la població enviant un total de 300 guàrdies nacionals, i han culpat dels desordres viscuts a «campanyes de desinformació» d’origen no determinat.

«¿No hi ha cap altre lloc [al país] on es puguin internar 50 pacients?», deia queixant-se Iuri Dziubenko a l’agència Reuters. Una altra persona va suggerir la zona d’exclusió al voltant de la central de Txernòbil com a lloc adequat perquè els retornats del país asiàtic passin el període de quarantena.

Pèssima imatge internacional

Les mateixes autoritats ucraïneses han reconegut la pèssima imatge internacional que han generat els incidents i, per calmar els ànims, la mateixa ministra de sanitat, Zoriana Skaletska, ha anunciat que ingressarà al mateix centre sanitari on han sigut confinats els evacuats.

 

Notícies relacionades

«Diem constantment que Ucraïna és un país europeu; si he de ser sincera, ahir em va semblar que vivíem a l’Europa de l’edat mitjana», ha afirmat amb duresa el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. Per la seva part, el primer ministre Oleksi Gontxaruk ha denunciat l’existència d’una campanya de desinformació que va atiar el pànic, tot i que no en va identificar l’origen. En concret, el responsable ha parlat d’una cadena de falsos correus electrònics procedents suposadament del Ministeri de Sanitat que parlaven de casos declarats d’infecció per coronavirus, una cosa que ha sigut desmentida reiteradament.

De fet, les autoritats ucraïneses han sotmès els evacuats a dues proves de sang abans d’embarcar a l’avió i cap d’ells ha donat positiu. El grup, format per 45 ciutadans ucraïnesos i 27 d’altres països, havien aterrat a Ucraïna dijous procedents de Wuhan.