31 d’oct 2020

Anar al contingut

LA PNEUMÒNIA DEL PAÍS ASIÀTIC

Coronavirus: Tot el que cal saber del Covid-19

¿Quins són els símptomes? ¿Com es prevé el contagi? ¿Quines mesures s'han pres a Espanya? Aquesta és la informació clau per actuar davant l'epidèmia del Covid-19

Beatriz Pérez / Agencias

Coronavirus: Tot el que cal saber del Covid-19

Milers de persones han mort a causa del coronavirus SARS-CoV-2, un virus els símptomes del qual són similars als de la pneumònia i el brot del qual es va detectar a Wuhan (al centre de la Xina) el desembre passat. El coronavirus també ha causat centenars de milers d’encomanats i s’ha propagat per tot el món, amb especial gravetat en països com Itàlia Espanya.

1. ¿Què són els coronavirus?

Són una extensa família de virus que afecten l’ésser humà i diverses espècies d’animals. Fins ara n’hi havia sis de coneguts que podien fer emmalaltir una persona: quatre que causen el refredat comú, el del SARS (sorgit el 2002 també a la Xina) i el del MERS (el 2012 a l’Aràbia Saudita).

El període d’incubació no es coneix amb exactitud. Sol considerar-se que és de 14 dies, però les autoritats sanitàries xineses han descrit casos de fins a 27 dies.

És un virus insidiós: es pot encomanar fins i tot sense presentar símptomes. S’han detectat pacients asimptomàtics que estan contaminats amb el virus. No és freqüent que això passi en altres virus.

En el cas dels productes comercials de procedència xinesa, convé tenir en compte que el virus sobreviu uns nou dies en superfície.

Origen i transmissió del coronavirus

Aquest tipus de patògens són els mateixos que van ocasionar els brots de SARS el 2003 i el MERS el . Ara, el recent brot de coronavirus, batejat com a ‘Covid-19’, és el responsable d’un nou brot de pneumònies. La seva peculiaritat es deu al fet que, donada la seva recent aparició, aquest coronavirus té un genoma diferent del d’altres i, per tant, encara no se sap com tractar-lo. 

2. ¿Quins són els símptomes del Covid-19?

Els principals símptomes d’una infecció per Covid-19 són molt similars als de la grip comuna. Entre els indicis més destacats trobem:

Febre
Tos (de vegades amb secrecions respiratòries)
Dificultat per respirar
Mal de cap
Fatiga generalitzada

El diagnòstic de la malaltia va més enllà d’aquests símptomes. La infecció per coronavirus, no obstant, només pot confirmar-se mitjançant proves específiques. Per exemple, mitjançant proves d’ARN amb les quals s’analitza la informació genètica del virus i es comprova si aquest pertany a la família de patògens responsables d’aquest nou brot. O, tal com suggereixen estudis recents, gràcies a l’ús de tomografies computaritzades capaces de detectar amb més precisió la incidència d’infeccions pulmonars com les que ocasiona el coronavirus.

3. ¿Com s’encomana el coronavirus?

De la mateixa manera que passa amb la grip comuna, aquest nou coronavirus s’encomana a través de l’aire o mitjançant el contacte humà. La tos o els esternuts, per exemple, destaquen com les principals vies de transmissió del patogen. La infecció s’encomana durant la fase d’incubació de la malaltia, mentre la persona encara no ha desenvolupat els símptomes característics d’una pneumònia, com la febre. Per això mateix, els experts suggereixen tenir en compte més paràmetres a l’hora de confirmar o descartar un cas sospitós. També s’ha descartat que la malaltia es transmeti d’animals a humans, tot i que s’estima que el brot es va originar en un mercat de marisc de la ciutat xinesa de Wuhan.

Com s’encomana el coronavirus

4. ¿Com se’n prevé el contagi?

«Les mesures que ha de prendre la ciutadania són la higiene de mans, tapar-se al tossir o esternudar, evitar el contacte amb persones que tinguin símptomes gripals i evitar viatges a la zona de Wuhan», explica a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA Juan Pablo Horcajada, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar de Barcelona i membre de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC).

L’OMS, per la seva banda, també aconsella reforçar les mesures d’higiene, com rentar-se les mans freqüentment (també amb l’ús de desinfectants a base d’alcohol), augmentar la higiene respiratòria (cobrir-se la boca i nas al tossir o esternudar, llençar els mocadors després d’utilitzar-los), mantenir les distàncies amb les persones que mostrin símptomes o evitar tocar-se els ulls, el nas i la boca.

¿Com rentar-se bé les mans?

Més enllà d’aquesta alerta puntual, es tracta d’una mesura molt més necessària, i útil, del que pensem per al nostre dia a dia. La comunitat científica internacional coincideix que el rentat de mans representa la mesura més important per evitar la transmissió de gèrmens perjudicials i d’evitar les infeccions, el contreure una malaltia.

Coronavirus: com ens hem de rentar les mans
Coronavirus: com ens hem de rentar les mans
Coronavirus: com ens hem de rentar les mans
Coronavirus: com ens hem de rentar les mans

Eviteu l’alarma innecessària; eviteu el contacte pròxim amb persones que estan malaltes.

Quedar-se a casa quan s’està malalt. No atapeir els serveis d’urgències de forma innecessària. Els espais més perillosos seran les consultes mèdiques i els serveis d’urgències.

Evitar tocar-se els ulls, el nas i la boca.

Si té tos o esternuts, tussi en un mocador o en el buit del colze, mai a la mà; si utilitza mocador, que sigui sempre d’un sol ús, després llenci’l a les escombraries (això val també per a altres virus com el de la grip). 

Les autoritats sanitàries també recorden que s’aconsella extremar precaucions quant a higiene alimentària (evitant el consum de carn crua, per exemple) i contacte amb els animals salvatges o de carrer. Els experts recorden que les persones que mostrin algun símptoma sospitós i que, a més, hagin viatjat recentment a una zona de la Xina on s’hagi detectat la presència d’aquest brot o hagin estat en contacte amb persones infectades poden sol·licitar atenció mèdica.

5. ¿A qui afecta més?

Ser major d’edat, mostrar signes de sèpsia (infecció) i tenir problemes de coagulació de la sang són els factors que més eleven el risc de mort en les persones que ingressen en un hospital infectades pel coronavirus Covid-19. Aquesta és la principal conclusió d’un estudi d’observació realitzat amb 191 pacients amb Covid-19: 137 van ser donats d’alta i 54 van morir en centres hospitalaris de Wuhan (Xina). Els resultats es publiquen en la revista ‘The Lancet’.

Segons aquest treball, concretament ser d’edat avançada, tenir una alta puntuació en l’escala SOFA (mesura l’estat del pacient durant el seu ingrés en unitats de cures intensives) i tenir valors alts en la prova del dímer D que busca problemes de coagulació sanguínia són factors que podrien ajudar els clínics a identificar en etapes primerenques els pacients amb pitjor pronòstic.

6. ¿Com es diferencia de la grip?

Tant el coronavirus xinès com la grip comuna provoquen malalties infeccioses agudes de les vies respiratòries que s’encomanen amb facilitat de persona a persona. El quadro mèdic dels dos virus és similar. Aquesta semblança dificulta el diagnòstic de la infecció sense una analítica.

En els dos casos, la mortalitat se centra sobretot, però no exclusivament, en pacients majors de 60 anys i/o amb altres malalties subjacents.

Els dos virus es transmeten per les vies habituals: partícules expulsades al tossir, contacte de mans (d’aquí la importància de rentar-se-les freqüentment), possiblement els excrements... 

7. ¿Què s’ha de fer davant un cas sospitós?

L’actuació davant un cas sospitós és diferent en funció de si la persona ha estat en zones de risc, ha mantingut contacte amb un contagiat o si presenta símptomes. El més convenient és trucar al número de telèfon que cada comunitat autònoma ha habilitat per informar sobre el coronavirus, explicar les circumstàncies personals i atendre les instruccions rebudes.

TELÈFONS D’INFORMACIÓ
Andalusia 955545060
Aragó 061
Astúries 112
Balears 061
Canàries 900112061
Cantàbria 112 i 061
Castella i Lleó 900222000
Castella-la Manxa 900122112
Catalunya 061
Comunitat Valenciana 900 300 555
Extremadura 112
Galícia 900400116
Madrid 900102112
Múrcia 900121212
Navarra 948 290 290
País Basc 900203050
La Rioja 941298333
Melilla 112
Ceuta 900720692

8. ¿Què passa si tinc el virus? 

Si els símptomes són lleus, Sanitat aconsella l’aïllament domiciliari i extremar les mesures higièniques per evitar encomanar més persones.

Si els símptomes són greus, les autoritats recomanen l’ingrés hospitalari. En el cas de la quarantena hospitalària, són els mateixos professionals sanitaris els que vigilen que el protocol d’actuació sigui el correcte. Els pacients aïllats a les seves llars també reben les indicacions pertinents sobre les mesures que cal adoptar a casa.

9. ¿On hi ha més casos a Espanya? ¿I al món?

La majoria dels casos diagnosticats de coronavirus a Espanya es concentren a la Comunitat de Madrid. Aquest és el mapa del coronavirus a Espanya:

[Si el teu mòbil no mostra el mapa, accedeix a la versió clàssica]

A continuació, les dades per països:

10. Últimes notícies sobre el coronavirus

Podeu seguir les últimes notícies sobre el coronavirus en el nostre fil directe. A més, podeu consultar l’última hora per àrees geogràfiques clicant en aquest mapa: