L'EPIDÈMIA DE LA «PNEUMÒNIA XINESA»

L'OMS creu que és «molt aviat» per predir el final del coronavirus

Les proves per a la vacuna contra l'acabat de batejar covid-19 comencen en uns quatre o cinc mesos

El Ministeri de Sanitat i la Conselleria de Salut llancen un missatge conjunt de «calma» i «tranquil·litat»

undefined52264577 barcelona 12 02 2020  sociedad   la consellera de salut  alb200212221739

undefined52264577 barcelona 12 02 2020 sociedad la consellera de salut alb200212221739

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez / Silvia Martinez

Tot i que el nombre de «casos confirmats» a la Xina del covid-19 (el nou coronavirus que, a 12 de febrer, ja ha causat 1.114 morts i uns 44.700 contagis) s’ha «estabilitzat» en l’última setmana, encara és «molt aviat» per predir el final de l’epidèmia. Així ho ha anunciat aquest dimecres l’Organització Mundial de la Salut (OMS), després de dos dies de reunions a Ginebra amb 400 experts de tot el món per analitzar tractaments, vacunes i altres mesures contra el virus.

El cap del departament d’emergències sanitàries de l’OMS, Michael Ryan, ha dit que el comportament del covid-19 fora de Hubei ja «no sembla tan agressiu o accelerat». Però el director general de l’organisme, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha insistit a «extremar la cautela». «Aquest brot encara pot anar en qualsevol direcció», va advertir ahir. Ha qualificat el virus d’«enemic comú que no respecta fronteres».

L’OMS estima que les primeres proves per a la vacuna contra aquest nou coronavirus començaran en quatre o cinc mesos, tot i que el seu ús generalitzat no arribarà fins d’aquí un any o any i mig. L’organisme també ha determinat que alguns dels fàrmacs que estan funcionant millor en els tractaments dels pacients són la combinació dels antiretrovirals Lopinavir i Ritonavir (utilitzats habitualment contra portadors del VIH) i el nou antiviral Remdesivir.

«Sota control»

«No hi ha motius ni de pànic ni de crisi. La situació està sota control», insisteixen fonts diplomàtiques europees en vigílies de la reunió d’emergència sobre el coronavirus que mantindran aquest dijous a Brussel·les els ministres de sanitat de la Unió Europea (UE). Una cita convocada per la presidència de la UE, que té aquest semestre Croàcia, per avaluar les mesures adoptades pels Estats membres, reforçar la coordinació entre els Vint-i-set i, sobretot, enviar un missatge de calma a l’opinió pública europea. «La idea del Consell és mostrar que la UE està prenent mesures apropiades i preparar-se per a altres mesures que podrien adoptar-se en el futur», repeteixen aquestes fonts sobre el missatge polític que sortirà del Consell.

El debat, que arrencarà a les deu del matí i conclourà a la una del migdia, girarà entorn de dues grans preguntes. La primera: ¿Com millorar la cooperació entre els Estats membres quan sigui necessari adoptar mesures preventives per protegir la salut pública? I la segona: ¿Poden l’epidèmia i determinats esdeveniments en països tercers afectar el subministrament europeu de material mèdic i medicines i quines mesures són necessàries per estar preparats?

«Calma i tranquil·litat»

També aquest dimecres ha tingut lloc una roda de premsa conjunta del Ministeri de Sanitat i la Conselleria de Salut per llançar un missatge conjunt de «calma i tranquil·litat» a la ciutadania. Malgrat això, hores després ha sigut anunciada la cancel·lació del Mobile World Congress (MWC).

Notícies relacionades

«No hi ha cap raó de salut pública que ens aconselli prendre mesures addicionals respecte a cap esdeveniment a Catalunya i Espanya. Si n’hi hagués, la prendríem», ha defensat el ministre Salvador Illa. «Catalunya i Espanya són zones de molt baix risc de coronavirus», ha afirmat la consellera Alba Vergés. Espanya ha avaluat un total de 38 casos possibles de coronavirus, dels quals només dos han donat positiu. Aquest dijous, a més, quatre casos en investigació

Per la seva banda, tant el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (Ccaes) del ministeri, Fernando Simón, com el secretari de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix, ha mostrat el seu escepticisme sobre un estudi de fa dos dies que apuntava que el període d’incubació del virus és de 24 dies en lloc de 14, com es creia. «L’evidència que aporta aquest article no és prou sòlida per canviar els períodes d’incubació actuals», ha explicat. L’OMS, de fet, manté els 14 dies. Guix s’ha reafirmat que no hi ha en territori català «cap problema de salut pública». «Només existeix el risc d’una epidèmia de por i de xenofòbia», ha lamentat aquest expert.