INVESTIGACIÓ SOBRE LA MALALTIA

¿Per què el ratpenat porta els coronavirus però no mor a causa seva?

Una viròloga ha apuntat que determinar el motiu pel qual els ratpenats no moren per aquestes malalties podria oferir informació valuosa

undefined9020424 cuaderno murcielago  de ferradura mediterrani  r   euryale  200207191829

undefined9020424 cuaderno murcielago de ferradura mediterrani r euryale 200207191829 / JORDI BAS

3
Es llegeix en minuts
Efe

La viròloga i experta en coronavirus Susan Weiss ha explicat que els ratpenats són portadors de tota mena de virus, des de l’Ebola al SARS i el MERS, però no moren per aquests, motiu pel qual conèixer-ne el sistema immune ajudaria a entendre millor aquests virus, que sí que són letals quan traspassen a altres espècies animals i després als humans.

[Tota la informació sobre el coronavirus, en directe]

Weiss, investigadora i professora de la Universitat de Pennsylvania i la Universitat de Philadelphia, ha pronunciat aquest divendres a Barcelona una conferència sobre el coronavirus 2019-nCoV (Wuhan) al congrés «Viruses 2020 - Novel concepts in virology», que des de dimecres i durant tres dies ha congregat a Barcelona més de 200 viròlegs procedents de tot el món.

Aquest congrés se celebra en plena expansió de l’última epidèmia de coronavirus, que suposadament va tenir l’origen en un ratpenat, i que d’aquí va passar a un mitjancer, en aquest cas, un pangolí, que es venia al mercat de marisc de Wuhan. Per aquest motiu, les autoritats xineses van decretar a finals de gener la suspensió del comerç d’animals salvatges.

Els ratpenats, espècie portadora

La viròloga, que des dels anys 80 investiga el coronavirus, ha explicat: «Es creu que l’origen del coronavirus podrien ser els ratpenats. Per estar-ne totalment segurs hauríem de trobar un virus idèntic en un ratpenat. És molt probable que en sigui la font», ha afirmat.

«Els ratpenats són portadors de tota mena de virus, des de l’Ebola fins als anteriors coronavirus, el SARS i el MERS. Aquests animals porten els virus i no moren per ells», ha afegit Weiss.

Aquesta investigadora ha apuntat que determinar tant el motiu pel qual els ratpenats no moren per aquestes malalties, que són letals per als humans, com la relació entre el ratpenat i el virus podria oferir informació sobre aquesta malaltia.

«Es creu –ha afegit– que els ratpenats poden tenir un sistema immune millor i millors defenses, i per això el virus no els afecta, però quan arriba a altres espècies, sí que genera danys».

Els anteriors coronavirus SARS i MERS han tingut com a origen el ratpenat, des del qual s’han propagat a altres espècies intermèdies i després han arribat a éssers humans, a la qual cosa la científica ha comentat que «hi ha menys contacte entre ratpenats i humans i més entre animals i ratpenats».

El virus s’adapta

La científica ha explicat que «el virus s’ha d’adaptar a cada espècie per propagar-se», ja que «a l’entrar en contacte amb una cèl·lula hi ha una proteïna a l’exterior del virus que entra en contacte amb un receptor determinat de la cèl·lula, i això és veritablement important perquè determina quines cèl·lules són infectades i quina espècie pot ser infectada».

«Aquesta proteïna ha de canviar lleugerament per funcionar amb un receptor humà o d’una altra espècie, i a l’estar saltant d’una espècie a l’altra, s’ha d’adaptar per infectar una espècie o una altra», ha explicat Weiss.

La científica ha assenyalat que «la mutació es dona com una selecció natural», ja que «el virus que canvia per saltar d’una espècie a una altra s’adapta a aquesta espècie, replica en aquesta espècie i després torna a saltar», i per això «un senyal d’adaptació és no matar el portador, ja que llavors es propaga i el seu objectiu és replicar-se».

També ha afirmat que «no és sorprenent l’aparició d’aquest virus, però sí que ho és que no hagi aparegut abans», i ha confessat: «No sé què podríem fer com a espècie per prevenir que tornés a passar una altra vegada».

Notícies relacionades

«La gent està fent proves amb antivirals, crec que estem molt preparats en el sentit que sabem el que passa, sabem que hem d’aïllar els pacients, però no tenim una vacuna ni un antibiòtic veritablement efectiu», ha conclòs Weiss.

El congrés ha sigut coorganitzat pel president de l’Associació Espanyola de Virologia, Albert Bosch, i per l’investigador de l’HIV Dynamics and Replication Program, Eric O. Freed.

Temes:

Coronavirus