Entrevista

María Neira (OMS), sobre el coronavirus: «No és moment de pors»

La directora de Salut Pública de l'Organització Mundial de la Salut llança un missatge de tranquil·litat

zentauroepp35542504 maria neira oms200131101033

zentauroepp35542504 maria neira oms200131101033 / JULIO CARBO

2
Es llegeix en minuts
Efe / Belén Edudero

La directora de Salut Pública de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’espanyola María Neira, en una entrevista amb Efe, ha enviat aquest missatge als espanyols després de declarar-se l’alerta sanitària internacional pel brot de coronavirus: «És moment d’evidència científica, no de pors».

[Seguiu aquí les últimes notícies sobre el coronavirus]

-¿Què implica aquesta alerta internacional? ¿Hem d’estar alarmats? 

-Implica que és el moment de fets, i no de pors ni d’alarmes. Els fets seran les recomanacions dels experts. Implica que cal compartir totes les experiències a nivell internacional i que cal parlar d’una possible vacuna i tractament, a més d’una coordinació forta de la informació científica que sorgeixi del virus i de les experiències. Parlar de les experiències, no del pànic. I, sobretot, implica recolzar continents com l’Àfrica, on els seus sistemes de salut, en cas que passi alguna cosa, no tenen la mateixa possibilitat de preparació en cas que hi pugui arribar el virus.

-¿ I per què no és moment d’alarma?

-Perquè estem veient decisions que no estan basades en l’evidència científica, unes restriccions en l’entrega de visats basades en el fet que hi podria haver un coronavirus, i per això cal recolzar que totes les mesures que es posin en marxa estiguin basades en la ciència i a aturar la transmissió.

-¿Què ha fet que s’hagi de decretar aquesta alerta internacional?

-Les raons que han considerat els experts, i les comparteixo, són l’augment del nombre de casos, tot i que la majoria de persones infectades (el 99%) estan confinades a la Xina, país al qual cal agrair els mitjans sense precedents que hi està dedicant i també les mesures unilaterals que s’estan adoptant basades en alguna cosa més que en la racionalitat.

-El progrés del virus en els últims dies, la transmissió de persona a persona, ¿ha pogut empènyer o provocar la decisió de l’alerta?

-Sí, sens dubte, la transmissió de persona a persona és el que, des del principi, ha provocat que es donés l’alerta, però el més important ara és la possibilitat que arribi a països on no tenen la mateixa capacitat de resposta, perquè els casos estan ara mateix al Japó, a Alemanya i a França, on hi ha un sistema sanitari potent i, de moment, amb possibilitat de resposta.

Notícies relacionades

-¿Què els diria als espanyols?

-Jo els diria que estiguin tranquils, que respectin les recomanacions que els arriben des dels ministeris, des de l’OMS, etc., i que tots els ministeris adoptaran mesures. És temps de fer tot el necessari per veure el que va passant. És temps de fets, d’actuacions i no de rumors ni de pors.