TREBALL DOMÈSTIC

El Vaticà denuncia casos de monges sobreexplotades i abusades

'L'Osservatore Romano' denuncia casos de poder abusiu per alts càrrecs contra les seves treballadores

undefined14469171 barcelona  7 11 2010   viaje del papa  a barcelona  misa en 200123163015

undefined14469171 barcelona 7 11 2010 viaje del papa a barcelona misa en 200123163015

2
Es llegeix en minuts
Efe

Moltes monges pateixen la síndrome de ‘burnout’, del treballador cremat o esgotat, sobretot per les condicions d’explotació, els abusos de poder abusos sexuals, denuncia en un article el suplement mensual femení del diari vaticà ‘L’Osservatore Romano’.

El suplement vaticà ‘Dona, Església i Món’ torna a tractar les condicions de les religioses després de les passades acusacions d’explotació i esclavitud que viuen moltes monges, sobretot les que es dediquen a servir en estructures de l’Església o dels alts prelats.

En el nou número que es publicarà el 26 de febrer, explica que el tema de l’esgotament laboral i l’estrès posttraumàtic que pateixen les religioses va ser abordat en l’última reunió de la Unió Internacional de Superiors Generals (UISG) i es va decidir establir una comissió d’atenció personal en els pròxims tres anys.

Línies guies en el seu treball

«El nostre objectiu és construir comunitats resilients», explica a la revista la monja australiana Maryanne Lounghry, psicòloga i investigadora del Boston College i la Universitat d’Oxford. Les monges, expliquen a l’article, esperen que, igual que en els casos dels abusos a menors, s’estableixin «línies guies» perquè es coneguin les obligacions, però també els drets de les religioses en els seus llocs de treball, així com una cosa que s’assembli a un contracte de treball.

«Cada religiosa ha de tenir una espècie de codi de conducta, una carta d’acord amb el bisbe o el rector per poder dir-li: ‘Sap, he treballat 38 hores aquesta setmana’ o ‘no puc treballar diumenge i tornar dilluns, necessito un dia lliure’. Un contracte de negociació et fa més fort», afegeix Lounghry.

Lounghry afegeix que seria necessari també «invertir en el benestar de les monges» i, per exemple, concedir-los «dues setmanes de vacances, una paga, una situació de vivenda digna, accés a internet» i «fins i tot, un any sabàtic després de cinc anys de feina».

Transparència total

Sobre els problemes de la vida religiosa de les dones, el nou número de ‘Dona, Església i Món’ publica una entrevista amb el prefecte de la Congregació per a la Vida Consagrada, el cardenal João Braz de Aviz, que afirma que el papa Francesc vol «transparència total» en els casos de violència sexual contra les monges.

Notícies relacionades

Quan el suplement femení estava dirigit per Lucetta Scaraffia, es van denunciar els casos d’abusos sexuals a les monges per part del clergat i es va demanar a l’Església no ignorar aquesta situació d’opressió contra la dona. Una cosa que encara no ha sigut abordada.

El cardenal admet que el seu dicasteri (ministeri) està rebent informes de casos d’abusos a religioses per part de sacerdots i que s’estan investigant, i afegeix que el sorprenent és que «comencen a aparèixer casos d’abús sexual entre monges». «En una congregació ens han assenyalat fins a nou casos. Aquest fenomen que afecta les dones s’ha mantingut per més temps amagat. Però surt a la llum. Haurà de sortir», assenyala Braz de Aviz