malaltia epidèmica

L'OMS estudia declarar l'emergència internacional pel coronavirus xinès

L'epidèmia ja ha deixat almenys sis morts

Un viatger de la Xina ha sigut diagnosticat amb el virus xinès a Seattle

virus china / periodico

2
Es llegeix en minuts
Agencias

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) farà dimecres, 22 de gener, una reunió d’experts per determinar si l’actual brot per coronavirus a la Xina constitueix una emergència internacional, va assenyalar un comunicat de l’organització. El director general de l’organització, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha convocat el Comitè d’Emergència perquè debati aquesta possibilitat i les recomanacions a seguir si tal emergència internacional és declarada.

Aquest comitè es reuneix en casos de brots de malalties epidèmiques amb riscos de contagi transfronterer, i l’any passat, per exemple, va ser convocat en diverses ocasions per analitzar l’epidèmia d’Ebola a la República Democràtica del Congo.

La decisió s’ha pres després de conèixer-se un significatiu increment en el nombre de casos d’infeccions per coronavirus, que superen ja els 200 (entre els quals quatre morts), la majoria a la ciutat central xinesa de Wuhan, a la vora del riu Yangtsé. En el brot actual a la Xina els coronavirus han provocat casos greus de pneumònia i s’han comptabilitzat almenys sis morts. A més dels casos en aquesta ciutat, s’han diagnosticat amb el mateix coronavirus dos pacients a Pequín (nord-est) i un a Shenzhen (sud del país), tots ells persones que havien visitat recentment Wuhan. Els casos de malaltia confirmats fins ara afecten la Xina, Tailàndia, el Japó, Corea del Sud i Austràlia, i aquest mateix dimarts s’ha detectat el primer cas d’infecció als Estats Units, en un ciutadà procedent de la Xina. 

La persona afectada va ser hospitalitzada la setmana passada i, segons les autoritats, es troba «bastant malalta» després d’haver viatjat recentment a la ciutat xinesa de Wuhan, on s’ha originat el brot, segons van informar mitjans locals, informa Efe.

El nou coronavirus és similar a altres de sorgits en anys recents, com el que provoca la síndrome respiratòria aguda greu (SARS) i la síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà (MERS). Els seus símptomes són en molts casos semblants als d’un refredat, però poden venir acompanyats de febre i fatiga, tos seca i dispnea (dificultat per respirar). 

Notícies relacionades

La Comissió Nacional de Salut de la Xina ha confirmat la transmissió entre humans del nou coronarivus, segons ha informat avui l’agència estatal de notícies Xinhua. El líder de l’equip d’experts de l’esmentada comissió, Zhong Nanshan, ha indicat que almenys dos pacients de la província meridional de Canton han contret el virus pel contacte humà. «Els pacients van quedar infectats després que els seus familiars viatgessin a Wuhan (ciutat d’11 milions d’habitants i epicentre del brot) i s’encomanessin», ha assegurat Zhong. Així mateix, l’expert ha afegit que diversos treballadors sanitaris havien resultat infectats.

No obstant, Zhong ha apuntat que «només va portar dues setmanes identificar el nou coronavirus» i ha opinat que no es repetirà una situació com la succeïda durant l’epidèmia de la síndrome aguda respiratòria greu (SARS) del 2003, que va deixar 646 morts al país asiàtic (813 a nivell mundial).

Temes:

OMS Xina Virus